Zrušili „stredovekú“ daň z komína

  • Spravodajstvo
  • 30. novembra 2017, 06:29
  • Autor:gak

Byť ústretový k legislatíve sa niekedy nevypláca. Naposledy sa o tom presvedčili starostovia obcí piešťanského regiónu, ktorých Okresná prokuratúra v Piešťanoch vyzvala doriešiť nedostatky v uplatňovaní prijatých všeobecných záväzných nariadení (VZN) o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia malými zdrojmi.

Ide vlastne o komíny z kotolní na tuhé palivo či z krbov, ktoré si občania vo veľkom inštalujú v rodinných domoch. Obce mohli tento boom využiť na prilepšenie si do rozpočtu výberom dane z komína, ak by implementovali do svojich VZN platnú legislatívu. S tým však súviselo vyžadovať od občanov množstvo dokladov a potvrdení, čo sa zas nepozdávalo starostom. A tak prišli s iniciatívnou myšlienkou pýtať si od občanov len niečo a zvyšné dokumenty odignorovať.
Fungovalo to však len dovtedy, kým im na to neprišiel prokurátor a nepožadoval spraviť nápravu. Vo Veľkých Kostoľanoch to na poslednom obecnom zastupiteľstve vyriešili šalamúnsky. Protestu prokurátora voči predmetnému VZN vyhoveli, no vzápätí ho hneď zrušili. Starostovi i poslancom sa totiž nepozdávalo dodatočné naháňanie desiatok potrebných tlačív od občanov, aj okolkovaných, a tiež prílišná byrokracia s touto agendou.
Ako podotkol starosta Gilbert Liška, aby obec mohla kontrolovať pravosť všetkých dokumentov, musela by na to prijať nového zamestnanca. A to sa im pre päť eur z komína neoplatí. A tak doteraz vybrané peniaze občanom vrátia. Podobne budú zrejme postupovať aj ostatné obce, napríklad Rakovice či Trebatice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava