Stromy poškodzujú zrekonštruovanú ulicu

  • Spravodajstvo
  • 30. novembra 2017, 06:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pokus – omyl. Aj takto možno hodnotiť výsadbu novej zelene na Díčovej ulici v Piešťanoch, ktorá ani nie pred siedmimi rokmi prešla kompletnou rekonštrukciou. Zvolený druh stromov ulicu aj s chodníkmi doslova likviduje.

Už letmý pohľad na nové chodníky zo zámkovej dlažby a doposiaľ nenarušený asfalt majiteľmi inžinierskych sieti hovorí, že to, čo v iných kútoch mesta poznačili kopáči pri opravách plynovodov, vodovodov či podzemných elektrických rozvodov, na tejto ulici zvláda s prehľadom samotná príroda.
Díčovu ulicu nechala radnica zrekonštruovať v úvode tohto desaťročia. Dostala nový asfaltový povrch a chodníky zo zámkovej dlažby. A tak je to jedna z mála ulíc v starých Piešťanoch, kde pri jazde automobilom zatiaľ nemáte pocit, že ste sa vybrali tankodrómom.
No zdá sa, že zvolený druh stromov pre výsadbu – gledíčia trojtŕňová tu narobil za pár rokov poriadne problémy. Koreňový systém takmer každého z vysadených stromov sa namiesto do zeme tlačí na povrch. A svojou silou ponadvihoval nielen zámkovú dlažbu chodníku, ale korene začali trhať i masívne betónové obrubníky či samotný povrch vozovky. Podľa slov obyvateľov tejto ulice v niekoľkých prípadoch korene narušili aj vodovodné prípojky k rodinným domom.
Zisťovali sme tak u riaditeľky Služieb mesta Piešťany, ktoré za mestskú zeleň zodpovedajú, ako mienia tento problém riešiť. „Sme aktuálne v procese schvaľovania nášho rozpočtu na rok 2018. Podľa toho, koľko financií nám poslanci odsúhlasia, uvidíme, do akej miery budeme schopní i tento problém vo vlastnej réžii riešiť,“ povedala nám Hana Dupkaničová.

Korene stromov nadvihujú aj obrubníky a začínajú i vozovku.

Gledíčia trojtŕňová je podľa odbornej literatúry opadavý strom pochádzajúci z centrálnej časti Severnej Ameriky. Patrí do čeľade bôbovitých. V Európe sa začínala pestovať od 18. storočia. Vďaka nenáročnosti a veľkej odolnosti voči mestskému znečisteniu je to pomerne populárna okrasná drevina. A zrejme i to pred siedmimi rokmi zlákalo vtedajšieho projektanta zelene, aby ju použil pre výsadbu stromoradia na Díčovej ulici.
„Čo sa deje, pozorujem od úplného začiatku, ako tu tento druh stromu zasadili. Je síce vhodný do miest, ale len do parkov, nie do uličných stromoradí. V takomto prostredí ako na Díčovej ulici bolo od začiatku jasné, že to zle dopadne. Tu nepomôžu žiadne kozmetické úpravy či iné riešenia, ktorých efekt by bol len optický a na chvíľu. Toto stromoradie sa musí jedine odstrániť a nahradiť novým. Čím bude strom starší, budú korene pribúdať a poškodzovanie ulice bude čím ďalej tým rozsiahlejšie,“ objasnila problém stromov záhradná architektka Eva Wernerová.
Podľa jej slov chýba ucelená koncepcia výsadby zelene na území mesta. „Robí sa to nesystémovo v duchu, čo koho napadne, prípadne čo je na trhu najlacnejšie, a potom to takto dopadá ako na Díčovej ulici,“ dodala.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav