Radnica tají, načo jej budú pozemky za 100 tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 30. novembra 2017, 05:57
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská radnica chce nakupovať pozemky na Prednádraží za 100 tisíc eur. Na aký účel budú použité, prednosta mestského úradu Eduard Strapatý členom mestských komisií nevedel vysvetliť. A tak sa dozvedeli len to, že požiadavka vzišla od vedúceho právneho oddelenia mestského úradu Pavla Vermeša.

Komisiám návrh rozpočtu v utorok 21. novembra v zasadačke mestskej knižnice predstavili prednosta Eduard Strapatý a šéf finančného oddelenia mestského úradu Stanislav Mikuš. Hneď v úvode rokovania poslankyňa Zita Bruncková vyjadrila podivenie nad položkou 100 tisíc eur, ktoré v návrhu rozpočtu figuruje pod označením nákup pozemkov. Prednosta jej na otázku dokázal odpovedať len vymedzením lokality, kde sa pozemky majú nakupovať. Ide o Prednádražie, no na aký účel mesto pozemok potrebuje, odpovedať nevedel.
V navrhovanom rozpočte poslancovi Petrovi Jančovičovi chýbali prostriedky vyčlenené na polozapustené kontajnery na odpad, ktorých budovanie primátor Miloš Tamajka verejne ohlásil v úvode tohto roka. Kritiku si však prezentovaný rozpočet od poslancov a členov komisií vyslúžila aj výška finančných prostriedkov na vydávanie mestského periodika Radnica informuje. Podľa nich je vysoko nadhodnotená. „Máme tu množstvo regionálnych spravodajských médií, ktoré sa dianiu v meste venujú bez účasti verejných prostriedkov,“ kritizoval návrh radnice P. Jančovič.
Prednosta Strapatý zvýšenú sumu obhajoval tým, že práve tieto médiá sú dôvodom na zvýšenie rozpočtu radničného periodika, nakoľko, podľa vedenia radnice, regionálne médiá verejnosť neinformujú tak, ako to vedenie mesta potrebuje.
Prítomným poslancom sa tiež nepozdávalo, že chce mesto z rozpočtu vyčleniť 20 tisíc eur na sochu Ľudovíta Wintera, i to, že 10 tisíc eur plánuje použiť na súťaž pre študentov architektúry, aby vytvorili urbanistickú štúdiu vážskeho nábrežia.
Upozorňovali prednostu, že štúdia má byť realizovaná na pozemkoch, ktoré mestu nepatria, i to, že pozemky sú záplavovým územím. Povodie Váhu, ktorému tento priestor patrí, tu žiadne stavby zo zákona ani nesmie povoliť.
Ďalšiu diskusiu a prekvapivý výrok prednostu vyvolalo predstavovanie návrhu rozpočtu pre Služby mesta Piešťany, ktoré sú rozpočtovou organizáciou mesta. Riaditeľka firmy Hana Dupkaničová upozornila, že im za uplynulý rok pribudol majetok za pol milióna eur, o ktorý sa majú starať. Do neho sú zahrnuté napríklad aj detské ihriská, no na ich údržbu podniku mesto navýšilo rozpočet len o osemtisíc eur. „Žiadam vás, aby ste pri vyvolaní investícií na výstavbu zvážili i fakt, že následne treba prostriedky aj na údržbu a prevádzku tohto majetku,“ povedala riaditeľka Služieb mesta Piešťany.
E. Strapatý ju najskôr pokarhal, že prezrádza veci, o ktorých by nemala verejnosť vedieť, a zároveň dodal, že ak je niečo nové, ako napríklad auto, znamená to, že sa päť rokov netreba oň starať. V prípade detských ihrísk sa teda zrejme nebude vymieňať či čistiť piesok, alebo opravovať poškodené diely. A možno to bude zo svojho financovať firma, ktorá to tam postavila, prípadne budú ihriská pred vandalmi či mačkami strážené 24 hodín denne. Dobrovoľne, bez nároku na odmeny?
Členovia následne návrhy rozpočtu i rozpočty mestských organizácií vzali na vedomie. Samotné ich schvaľovanie v zastupiteľstve však zrejme nebude jednoduché. Najmä, ak chce radnica na splnenie volebného sľubu spred troch rokov minúť milión eur na začatie výstavby mestskej plavárne. Na celú potrebuje 3,5 miliónov eur, no keďže peniaze nemá, chce si vziať úver.
V tomto bode tak na seba narazí odhodlanie byť dobrým hospodárom so snahou plniť predvolebné sľuby. A tie neboli hocijaké. Napríklad Tamajka v predvolebnej kampani sľuboval, že ak po svojom zvolení za primátora Piešťancom plaváreň nepostaví, tak najbližšie už ani nebude na primátora kandidovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj