Piešťanské budovateľské Kocúrkovo

  • Spravodajstvo
  • 30. novembra 2017, 06:04
  • Autor:pror/vd/gak

Mala to byť výstavná skriňa tohtoročných investičných snáh mesta, teraz vyzerá ako staré montérky. Novučičký asfalt na Sládkovičovej ulici v Piešťanoch po pár dňoch až donedávna nahlodávali frézy a zbíjačky ďalších stavebných čiat. Ruch na novej ceste nenechal chladných šoférov, okoloidúcich i poslancov mesta. Jedna časť nechápavo krútila hlavami, problematiky znalejší hľadali vinníka.

Deväť asfaltových fľakov ostalo ako deväť výkričníkov na zbrusu novom asfaltovom povrchu kompletne zrekonštruovanej cesty, ktorá zadlžila mesto sumou 770 tisíc eur. Pracovníci v oranžových vestách s logom spoločnosti Eurovia robili minulý týždeň v daždi aj do hlbokej noci.
Prečo a kto rozkopával cestu? Maslo na hlave má nie Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), ako sa mnohí mylne domnievali, ale zhotoviteľ diela   spoločnosť Eurovia, ktorá poškodila pri naťahovaní asfaltového koberca vodovodné uzávery. Ich opravu si Eurovia objednala u TAVOS u, preto bolo možné vidieť na Sládkovičovej aj „tavosákov“.
„Naša spoločnosť zrealizovala v mesiacoch júl a august, v rámci celkovej rekonštrukcie komunikácie, operatívne výmenu vodovodného potrubia v dĺžke asi 230 metrov. V ďalších častiach rekonštruovanej komunikácie sme podľa potreby a aktuálneho technického stavu zariadení realizovali opravy a výmeny uzáverov. Pri dokončovaní stavby došlo zo strany zhotoviteľa, spoločnosti EUROVIA SK, k poškodeniu uzáverov a zariadení na verejnom vodovode v majetku a prevádzke našej spoločnosti v rozsahu, ktorý je špecifikovaný v Zápise z kontrolného dňa z 30. 8. 2017. Zistilo sa to pri obhliadke stavby. Zhotoviteľ stavby si objednal u nás opravu týchto zariadení. TAVOS teda nerealizovala rozkopávky ani spätné úpravy komunikácie. Vykonávala výlučne opravy vodárenských zariadení na základe objednávky Eurovie,“ objasnila situáciu technicko prevádzková a investičná riaditeľka spoločnosti TAVOS, Barbora Blahová.

Stromy uprostred chodníka!? Nejednému sa musíte vyhnúť.

Prečo stavbári poškodili uzávery, sme sa pýtali aj v Eurovii. Hovorkyňa spoločnosti Lenka Kubejová nám v telefonáte nám síce prisľúbila odpovede, no jej písomné vyjadrenie už bolo iného charakteru: „Na základe článku 13.6 Zmluvy o dielo ohľadne projektu rekonštrukčných prác na Sládkovičovej ulici v Piešťanoch nemáme ako Zhotoviteľ akékoľvek oprávnenie sa k predmetnej problematike vyjadrovať.“

Nielen záplaty kolú oči


Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva otvoril tému Sládkovičovej poslanec Jozef Beňačka. Poukazoval však hlavne na nedostatky celej rekonštrukcie ulice, ktorá rozšírila chodníky, no v asi 600 metrovom úseku ju spravila nebezpečnú pre cyklistov, keďže na užšej ceste bez parkovacích miest trčia odstavené autá do vozovky aj na chodník. Nehovoriac o tom, že automobily v danom úseku ničia kolesami zámkovú dlažbu, ktorá nie je stavaná na takú záťaž. Širšie chodníky so sebou priniesli aj neželaný efekt, keď na niektorých miestach chodcom uprostred vytýčenej trasy zavadzajú stromy a stĺpy verejného osvetlenia.
Túto kritiku na zastupiteľstve nezniesol jeho kolega Tomáš Hudcovič, ktorý ešte ako viceprimátor rekonštrukciu Sládkovičovej ulice presadil. Do projektu sa však ani nepozrel, a tak všetku vinu z nedostatkov hodil na hlavu bývalého primátora Rema Cicutta, za ktorého sa daný projekt „nakreslil“. Prečo sa však pred realizáciou prác nad touto anomáliou nepozastavili zodpovední zamestnanci mestského úradu? To sa zrejme už nik nedozvie, keďže sa plnili len príkazy „zhora“.
O projekte sa malo diskutovať
Svoje k danej veci však povedal poslanec R. Cicutto: „Problematický úsek Sládkovičovej ulice nedovoľuje ako v jej inej časti pozdĺžne parkovanie automobilov, pretože zástavba rodinných domov je v tesnej blízkosti na seba a z každého dvora je výjazd na ulicu. Ak by sa tam naprojektovali parkovacie miesta pozdĺž ulice, pred každým výjazdom z dvora by bolo vodorovné značenie o zákaze parkovania. Čiže by sa zbytočne vyhodili peniaze na vybudovanie parkovacieho miesta. Možno pár miest by sa dalo vytvoriť pred vyústením na Ulicu Dominika Tatarku, ale aj to bolo limitované blízkosťou križovatky. Čiže objektívne dôvody sú tie, ktoré parkovacie miesta neumožnili v tomto úseku ulice vytvoriť, nie zle spracovaný projekt.“

Na Sládkovičovej ulici sa parkuje hala bala. Poriadok by mohli nastoliť policajti.

Čo sa týka spôsobu parkovania na tomto úseku ulice, to je podľa neho práca pre policajtov. „Pozdĺžna čiara, čo je namaľovaná po okrajoch cesty, umožňuje podľa zákona státie až za ňou, čiže až na chodníku. I to je však limitované šírkou chodníka, ktorý vodič po zaparkovaní auta zanechá. Domáci by teda mali parkovať vo dvoroch svojich rodinných domov a ich návštevy môžu parkovať v priľahlých uliciach,“ poznamenal.
Spomínané stromy boli na tejto ulici vysadené okolo rokov 2001 až 2002. „Pred mojím nástupom na radnicu. Projektant, ktorý rekonštrukciu navrhol, ich umiestnenie len do projektu zapracoval. Je tak na diskusiu, či sme sa pri projektovaní mali rozhodnúť ich vypíliť a novými nahradiť, alebo ich na mieste ponechať a projekt k nim prispôsobiť. Ale to predsa v rámci diskusie pri schvaľovaní projektu v súčasnom zastupiteľstve mohol otvoriť aj Tomáš Hudcovič a na základe rozhodnutia poslancov projekt ponechať s pôvodným stromoradím alebo ho upraviť   stromy nechať vypíliť a nahradiť novými,“ dodal Cicutto.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava