Rybolov v našom regióne – lov mieňov na Váhu

  • Spravodajstvo
  • 28. novembra 2017, 06:34
  • Autor:pm

Koniec novembra je čas, keď sa k vode vyberajú len fanatickí rybári. V noci už bývajú mrazy a dni sú studené.

Teplota vody klesla na minimum, a ak hladina nezamrzla, môžeme skúsiť lov dravcov prívlačou. Okrem toho sa v jazerách dá loviť jesenná násada kapra a v riekach možno skúsiť jemný feeder. V každom prípade sa treba tešiť z každého úlovku, pretože rybám pri nízkej teplote vody už tak rýchlo netrávi. Je len jedna ryba, ktorá sa stáva aktívnou práve v mrazoch, a tou je mieň sladkovodný.
Mieň je jediným zástupcom treskovitých rýb na Slovensku. Vyskytuje sa všade tam, kde má vytvorené podmienky pre prežitie. Obľubuje prúdiace chladnejšie toky riek s tvrdým dnom a dostatkom úkrytov v podobe skál vo vode, vodných hrádzí alebo koreňov. Týmto disponuje naša najdlhšia rieka Váh, v ktorej sa v dosť hojnom množstve vyskytuje. Treskovité ryby sa vyznačujú veľkou pečeňou – známa treščia pečeň. Je to pochúťka, ak ju viete pripraviť. Najskôr ale treba nočného tuláka uloviť.
■ VÝBER LOVNÉHO MIESTA
Miesto na lov volím vždy s prihliadnutím na vyššie uvedené podmienky. To znamená, že sa určite neusadím na piesočnej pláži s rovným dnom. Aj keď sa často stane, že pažravý mieň sa zatúla aj sem. Pri výbere miesta si všímam vodné víry spôsobené kameňmi pod hladinou, brehy spevnené skalami siahajúcimi až do vody, pozostatky potopených stromov a iné prekážky.
■ ČAS LOVU
Lov mieňa sa začína, keď sa voda prudko ochladí, to znamená v októbri. Zriedka sa však stane, že sa podarí úlovok aj v septembri. Mieň sa vytiera, keď teplota vody dosahuje asi jeden stupeň Celzia, a podľa toho prispôsobuje aj svoju žravosť ako každá iná ryba. Počas neresu potravu prijíma menej. Po nerese je u nás už hájený, pretože v marci dochádzalo k hromadným výlovom týchto rýb. Taktiež mu u nás bola stanovená lovná miera 35 centimetrov.
Na potulky sa mieň vydáva hneď po zotmení. Najčastejšie zábery začínajú okolo 17:00 v zimných mesiacoch a trvajú asi do 19:00. To znamená, že po opustení úkrytu hneď zháňajú potravu. Samozrejme, čas brania je podmienený silou prúdu a hlavne počasím. Za dažďa alebo sneženia je oveľa viac záberov a podarí sa nám rybu uloviť aj cez deň.
■ NÁSTRAHY
S výberom si nemusíte robiť starosti. Ak mieň prijíma potravu, zmocní sa všetkého mäsitého. Používam najčastejšie malé rybičky, asi 7-centimetrové. Na zvýšenie účinnosti odporúčam prepichnúť háčikom vnútornosti pred nahodením. Ďalej je vhodné použiť červy, pečeň, kúsky rýb, atď.
■ LOV MIEŇA
Lov nie je ťažký. Nepotrebujeme žiadne zvláštne náradie a na jemnosť tiež nemusíme brať ohľad. Naopak, pri love je nutné použiť tvrdšie udice a silony s väčšou nosnosťou. Šnúry by som ani neodporúčal, nakoľko mieň najlepšie prijíma potravu, keď sa teplota pohybuje pod bodom mrazu a v nočných hodinách. Za týchto podmienok by šnúra zamŕzala a stávala by sa neohybnou a neschopnou k lovu. Záťaže volím vždy od daných podmienok, to znamená od sily prúdu a stavu hladiny. Najčastejšie ale používam klasické závesné alebo priebežné olovo s hmotnosťou asi 150 gramov.
Celá zostava potom vyzerá takto: Prút s nosnosťou 100-150 gramov, na špičku ktorého je nutné umiestniť hrkálku (rolničku) a chemické svetielko, väčší vrhací navijak, silon 0,40, pevný obratlík, olovená záťaž 80-200 gramov, nadväzec s hrúbkou 0,35 mm a jednoduchý háčik veľkosti 2/0. Nadväzec volím preto tenší, lebo po zábere, ktorý nezaregistrujeme, sa mieň často schová medzi kamene a radšej sa nechá zabiť, ako sa dá vytiahnuť. Aby sme predišli strate celého systému, odtrhneme radšej nadväzec. S výberom háčikov nerobím žiadnu vedu. Používam všetky kaprárske, ktoré sa vytupili a na kapra sú nepoužiteľné. Na mieňa však v pohode stačia a volím radšej väčšie ako menšie. To zabráni prehltnutiu návnady až do žalúdka.
■ ZÁBER MIEŇA
Záber ryby sa prejaví trasením špičky udice a zvonením rolničky. Niekedy sa stane, že záber vôbec nezaregistrujeme a po zhltnutí nástrahy ostane mieň stáť. Treba častejšie udicu vyťahovať, pretože často „visí“ aj bez záberu. Taktiež sa stane to, že pri zábere strhne rybku. Zaujímavosťou je, že čím je ryba väčšia, tým jemnejšie berie. Neviem, či to platí aj inde, ale na Váhu áno. So zásekom nemusíme čakať, pretože keď sa mieň zmocní nástrahy, ihneď ju prehĺta. Ani razantný zásek nie je potrebný, stačí dvihnúť prút a navíjať. Skúšal som to a úspešnosť bola taká istá ako pri zasekávaní. Zdolávanie mieňa tiež nie je namáhavé. Je to ryba menšieho vzrastu, ktorú ľahko dostaneme k brehu, pokiaľ sa nezamotá alebo nezalezie do úkrytu.
Asi najväčším problémom pri love tejto krásnej ryby je vydržať pri vode v mrazoch, pri namŕzajúcich očkách prútov a skrehnutých prstoch. Preto je vhodné dobre sa obliecť a mať kvalitné rukavice, prípadne ohrievač či malý ohník. Pretože dávať ruky do 1-stupňovej vody, keď je teplota vzduchu i mínus desať, nie je sranda.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava