Nádejní fotografi v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 27. novembra 2017, 05:05
  • Autor:Viera Dusíková

V piešťanskej Galérii Fontána sa v prítomnosti veľvyslancov Kanady, Chorvátska i predstaviteľov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí konala vernisáž fotografií druhého ročníka medzinárodnej súťaže s názvom Travel and Emotions. Cestovanie a emócie vložili do svojich umelecko-reportážnych snímok mladí novinári alebo študenti masmediálnych odborov.

Súťaž organizovalo združenie FIJET Slovakia spolu s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí a ďalšími partnermi. Vernisáž, ktorá sa konala v stredu 14. novembra, otvoril hrou na fujare, gajdách i píšťale majster cechu slovenských gajdošov Rastislav Šimkovič z Devínskej Novej Vsi.
Na výstavu prihlásilo svoje diela devätnásť autorov z Česka, Chorvátska, Kanady, Libanonu, Maďarska, Poľska, Rakúska, Srbska a Slovenska, spolu predostreli 221 snímok. Porota, ktorej predsedal Ivan Čaniga, nositeľ najvyššieho ocenenia európskeho profesionálneho fotografa Master QEP, vybrala najlepšie fotky.
V drvivej väčšine ide o snímky zo Štiavnice, no aj z iných destinácií – napríklad z Moskvy či ďalekej Číny. „Fotenie sme nasmerovali do Banskej Štiavnice, kde sme zažili aj Salamandrový pochod. Každý večer sme sa spolu s mladými nádejnými fotografmi schádzali a veľmi živo sme diskutovali o fotkách, ktoré počas dňa nafotili,“ uviedol kurátor Marián Pauer.
A tak sa v Piešťanoch ocitlo 72 záberov okamihov. Prvú cenu získal za cyklus Salamandrový pochod Paul Stacho z Kanady. Hoci súťažiaci nemali ísť do sprievodu, Stacho sa zaradil medzi ľudí a fotil jeho atmosféru z bezprostrednej blízkosti. Držal sa hesla, že dobrá fotka vznikne vtedy, keď je fotograf úplne blízko k
objektu. Porota udelila cenu i Andrei Kiššovej z Maďarska za snímku Príbeh lásky. Tretiu cenu získala za fotky Barcelona a Superman Linda Illéšová z Paneurópskej vysokej školy. Porota ocenila jej objavné motívy z Katalánska. Uvítala, že si všímala niečo iné, keďže autori sa v Katalánsku väčšinou orientujú na odkaz Gaudího.
Do Piešťan si prišiel osobne po čestné uznanie aj študent z Popradu Ľuboš Prágel za dynamickú fotku čajky. Tento motív je blízky aj Piešťancom, takže sa môžu viacerí inšpirovať pri fotení čajok poletujúcich pri Kolonádovom moste. Do Libanonu smerovalo ďalšie uznanie autorovi Georgesovi Younesovi za snímky Moscow Story. Fotograf zachytil atmosféru Červeného námestia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava