Dino vypredalo s liečivým tichom kulturák v Ostrove

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 27. novembra 2017, 05:08
  • Autor:Viera Dusíková

Obec Ostrov zažila opäť po roku predstavenie, pri ktorom sa miešali slzy, blen i smiech. Na prasknutie plný kulturák vypredalo divadlo Dino s hrou Ticho lieči. Miestami bolo počas predstavenia, ktoré vytvorila trojica František Rehák, Kamil Žižka a Jozef Kuzma, také ticho, že bolo počuť aj tlkot srdca hlavných protagonistov. Stíšenia však striedali výbuchy smiechu. Smiali sa mladí, skoro mladí aj tí, čo na mladosť nezabudli.

Od hornostredskej premiéry divadelnej hry Ticho lieči, ktorú ochotníci odohrali v kine Mier v apríli roku 2011, sa táto hra dostala pod kožu hercov a tí dokázali presvedčiť publikum, že to, čo hovoria, aj cítia.
A tak sa diváci vžili do životných príbehov skrachovaného riaditeľa dopravného podniku – frustrovaného arogantného revízora Pavla Brtka (trtka) i šarmantného zvárača Cyrila s poruchou reči, hľadajúceho si ženu a túžiaceho po aute, tiež neúspešného playboya a troch gazdiniek – vdovy, týranej ženy i osamelej astmatičky, šéfky Klubu mladých kaktusárov z Piešťan.
Svojou ľudskosťou ich potešili naoko prísna sexi, ale osamelá lekárka i šarmantná sestrička z liečebného domu v Tatranskej Polianke. Práve tam sa náhodní pacienti „x-kári“ ocitli na liečení.
Liečbu získali na tele i na duši. Všetci zažívali veselé i smutnejšie chvíle a ich intímne spovede boli naplnené sladkou aj trpkou životnou skúsenosťou. Scénky z masáží, šantenia v bazéne, z rozlúčkového večierka ako aj z výstupu na Slavkovský štít, kde sa nepríjemný revízor zrútil do rokliny, zranil a po záchrane prehodnotil svoj charakter aj doterajší život, boli cítiť človečinu.
Predstavenie umocňovali poetické pesničky. Hra sa síce skončila smutne, tragickou smrťou zvárača, ale tiež nádejou a posolstvom, že život je síce niekedy krutý a ťažký, ale má zmysel ho žiť a prežiť naplno. Napokon, veď zvárač Cyril „ostal žiť“ v tele svojej milej, lekárky z Polianky.
Po skončení predstavenia, pri ktorom diváci stáli a tlieskali ochotníckym hercom, Ostrovčania pozvali prítomných priateľov na spoločenské posedenie, na ktorom nechýbal ani ostrovský repák.
Tí, čo ste Dino nestihli minulú sobotu večer, máte šancu uvidieť ho tri dni po Mikuláši, teda 9. decembra v Pobedime, kde uvedie hru Drápačky, alebo v piešťanskom Dome umenia 19. januára. Tam zopakujú predstavenie z Ostrova – Ticho lieči.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel