T. Vrábel: Na Autoshow to bola dobrá zábava

  • Šport / Ostatné športy
  • 23. novembra 2017, 13:04
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanský pretekár Tomáš Vrábel tradične zakončil motoristickú sezónu na podujatí Autoshow, ktoré sa koná na Slovakia Ringu. Vo svojej triede sa umiestnil na tretej priečke. Podobne sa mu darilo aj na motokárach, keď v seriáli Slovenského kartingového pohára obsadil rovnako bronzový stupienok.

Motoristickú sezónu na pretekárskom okruhu v Orechovej Potôni na Slovakia Ringu tradične ukončilo podujatie Autoshow, ktorej ste sa už po niekoľkýkrát zúčastnili. Čím je toto podujatie špecifické, že ho máte v obľube?
Autoshow je tradičné podujatie na záver sezóny, zúčastnil som sa ho asi po šiesty raz. Sú to voľné preteky, také z polovice exhibičné, čiže časy sa merajú a jazdci bojujú o umiestnenie, ale zároveň sa dá dobre zajazdiť a zabaviť sa.

Tomáš Vrábel so svojím spolujazdcom Marcelom Hrankom.

Vy ste si tam síce išli užiť príjemný pretekársky víkend, ale zároveň sa vám podarilo uspieť a vo vašej triede 6 ste obsadili tretie miesto. Bol váš cieľ okrem zábavy postaviť sa aj na stupeň víťazov?
Super sme sa na okruhu povozili, je to fajn zábava a výsledok, vzhľadom na podmienky, ktoré sme tam mali, je prijateľný. Nie som síce úplne spokojný s časmi, vedel by som si predstaviť ešte lepšie jazdy, pretože na špičku mi ešte chýbalo pár sekúnd.
V čom spočívala Autoshow?
V tomto ročníku boli tri rýchlostné skúšky, pričom prvé dve sa merali a bojovalo sa o čo najlepšie časy. V triede 6, v ktorej sme štartovali, nás bolo celkovo deväť pretekárov. Až na jednu posádku mali jazdci rovnaké auto ako my – Peugeot 208 R2. Podmienky tak boli veľmi vyrovnané. Dosť záležalo na tom, kto mal aké gumy k dispozícii. Tým, že na podujatí už o nič extra nejde, väčšinou sa tam derú pneumatiky, ktoré ostali zo sezóny. To tiež dosť ovplyvňovalo poradie i časy.
Vravíte, že výsledok mohol byť ešte lepší. Čo viac ste mohli spraviť?
Keďže si auto prenajímam, sedím v ňom veľmi málo a potreboval by som mať viac najazdené. Z chalanov, ktorí boli predo mnou, jeden jazdí aj do vrchu. Má svoje auto celú sezónu a absolvoval 11 pretekov. Druhý je zasa majster Slovenska tiež s rovnakým autom. Tréning v tomto prípade už zohráva rolu. Keďže ja som jazdil len Rally Rožňava a v Lubeniku som nedokončil, príliš mi to nepomohlo, aby som tu zajazdil dobrý výsledok.
Ak sa nemýlim, na Autoshow je možnosť povoziť v rámci testovacích jázd na mieste spolujazdca aj osoby, ktoré sa inak do pretekárskeho auta nedostanú. Spravili ste aj vy radosť niekomu z vášho okolia?
Povozili sme kamarátov, známych či sponzorov. Do pretekárskeho auta na sedadlo spolujazdca nie je jednoduché sa dostať, v rámci súťaže na to nie je priestor, takže teraz bola príležitosť i na takéto záležitosti. Majú tak možnosť vidieť z reálneho prostredia, ako to vyzerá v kokpite.
Bola Autoshow aj pre vás záverom sezóny alebo ešte máte niečo v pláne?
Do konca roka už neabsolvujem žiadne preteky. V januári býva tradične Dobšinská zima, ale ešte uvidíme, aké budú podmienky. Ak by bolo nasnežené a mrzlo, tak by som sa išiel povoziť na starom Daihatsu.
V triede 6 pretekali takmer všetci konkurenti na rovnakom aute – Peugeot 208 R2.

Ako to vyzerá s ďalšou sezónu v rally? Chcete sa opäť zúčastniť série majstrovstiev Slovenska?
Rally jazdím veľmi rád a napĺňa ma to, takže určite by som v tom rád pokračoval aj v nasledujúcej sezóne. Jazdím ešte popritom motokáry a tento rok som dokonca absolvoval aj majstrovstvá Slovenska v jachtingu. Rally je však pre mňa jednotkou. Je z tých športov síce najdrahšie, ale budem sa snažiť zohnať dosť financií na ďalší rok.
Sezónu v motokárach máte tiež za sebou. V Slovenskom kartingovom pohári ste v triede Honda 390 skončili na treťom mieste. Ste s výsledkom spokojný?
Nie som príliš spokojný. Skončil som tretí a mal som aj na prvé miesto. Úvodné preteky boli týždeň pred Rally Rožňava, takže som ich vynechal a stratil som kopec bodov. Ďalej mi nevyšli preteky v Brucku. Mohol som tam vyhrať, no odišli mi brzdy. Nedarilo sa mi ani v Dlhej, čiže som prišiel zbytočne o ďalšie body, je z toho nakoniec tretia priečka.
Na Slovakia Ringu si piešťanská posádka schuti zajazdila.

Spomenuli ste, že ste si vyskúšali aj preteky v jachtingu. Môžete byť konkrétnejší?
Jachting je také spestrenie. Venoval som sa mu už trochu predtým, so spolužiakom z gymnázia sme jazdili počas strednej školy. Teraz som sa dal dokopy s ľuďmi z klubu zo Sĺňavy. Boli sme sa odviezť na lodi a oslovili nás, či by sme to nešli vyskúšať na majstrovstvá SR, keďže bola slabá účasť. Brali sme to ako zábavu, nemali sme nič natrénované.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel