Hádaniu sa pre hluk mohli predísť úradníci

  • Spravodajstvo
  • 23. novembra 2017, 08:44
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ľudia si dokážu navzájom znepríjemňovať život maličkosťami, ale aj strpčovaním všedných dní vlastnou vinou či toho druhého či tretieho. Aj táto reportáž by nemusela vzniknúť, keby sa jej aktéri vedeli dohodnúť, poprípade by kompetentný úrad konal, ako má. A hlavne keby rozhodol.

Andrea Staníková bojuje s prevádzkovateľom Spinning centra na Cintorínskej ulici v Piešťanoch už celé roky. Prekáža jej hluk, ktorý ju obmedzuje v užívaní svojho rodinného domu. Protiľahlé Spinning centrum prevádzkuje Milan Kabát. Podnikateľ sa, naopak, bráni, že merania Úradu verejného zdravotníctva v Piešťanoch nadmernú hlučnosť jeho zariadenia nepotvrdili.
Oba objekty stoja v tesnom dotyku najrušnejšej piešťanskej križovatky ciest Bratislavská – Krajinská. No i napriek tomu A. Staníková tvrdí, že ju Spinning centrum nadmerným hlukom obťažuje. Za roky vlečúceho sa sporu podala množstvo podnetov na rôzne úrady s menšími či väčšími úspechmi, avšak ani kompetentní doposiaľ právoplatne nerozhodli, na koho strane pravda a zákon stoja.

Ruch v tomto dome prekáža susedke.

„Prekáža mi neskutočný hluk, nemôžem ani okná otvárať. Je to značne obťažujúce. Z prevádzky znie hlasná hudba a motivačné povely inštruktora. Najviac znateľné je to v nedeľu ráno, keď je tá prevádzka jednoznačne hlučnejšia ako ruch z križovatky. Najviac som to pociťovala v roku 2014, keď som sa starala o onkologicky chorú mamu,“ hovorí o svojich starostiach so Spinning centrom A. Staníková.
Podľa M. Kabáta je z hľadiska hlučnosti jeho športové centrum úplne v poriadku. „Mam k dispozícii tri merania hygienikov a žiadna nadmerná hlučnosť sa v nich nepotvrdila,“ tvrdí. Avšak problém Spinning centra netkvie len v doposiaľ nepreukázanej hlučnosti. V roku 2015 piešťanský stavebný úrad síce majiteľovi odobril zmenu kolaudačného rozhodnutia z obytného domu na podnikateľský priestor za účelom prevádzky Spinning centra, ale v roku 2017, na základe námietok zo strany nadriadeného orgánu – Okresného úradu Trnava, bola platnosť tohto kolaudačného rozhodnutia pozastavená. Objekt môže byť naďalej užívaný len za účelom bývania.
I keď lístok pri vchode oznamuje, že Spinning centrum na Cintorínskej ulici je zavreté, bicykluje sa v ňom vraj naďalej.

V septembri tohto roka doručil piešťanský stavebný úrad M. Kabátovi výzvu, aby svoju činnosť v uvedenom dome zastavil do doby, kým nebude o ďalšom povolení právoplatne rozhodnuté. A. Staníková však tvrdí, že toto rozhodnutie M. Kabát nerešpektuje a ďalej sa v športovom centre trénuje. Potvrdila to i štátna polícia pri kontrole v tomto dome 12. novembra.
„Môžete sa sami presvedčiť, že na dverách mám oznam, že sme zatvorení. Čo v rodinnom dome robím so svojimi priateľmi, do toho nie je nikoho nič. Ja nemôžem prísť o svojich klientov, kým úrady problém doriešia. A tak za mnou chodia, spolu si zacvičíme a zájdeme si na kávu. A hlavne to robím zadarmo,“ vysvetlil sťažnosť M. Kabát. „Je mi ľúto, že mi zrušili kolaudáciu. S nikým nemám žiadny problém okrem dotyčnej panej. V tomto prípade sa cítim byť ukrivdený. Neprevádzkujem krčmu ani herňu, práve naopak, niečo, čo je pre ľudí prínosom,“ dodáva.
Na susedu má ťažké srdce. „Pred rokom si okolo chodníka, čo s jej pozemkom hraničí, osadila parkovacie zábrany. Moje návštevy si na nich minulú zimu poškodili autá. Nemá problém zaparkovať v strede ulice, len aby im znemožnila výjazd. Informoval som o tom aj mestskú políciu,“ tvrdí M. Kabát.
Zábrany proti parkovaniu na chodníku sú umiestnené bez povolenia.

A tak spor dvoch susedov na Cintorínskej ulici dostal ďalší rozmer. „Zábrany sú tu umiestnené, lebo parkujúce autá nenechávajú miesto pre prechod chodcov a natesno parkujú pri mojom plote,“ odôvodňuje zobratie zákona do vlastných rúk A. Staníková. A zároveň dodáva, že o tomto dočasnom riešení, kým si sused nevybuduje vlastné parkovisko, informovala aj úradníkov na radnici a tí vraj nemali námietky.
Ťažko byť z našej strany sudcom a rozhodnúť, kto má z dvoch rozvadených strán pravdu a na koho strane stojí zákon. Žiadna strana by ho však nemala brať do vlastných rúk a konať svojvoľne na verejnom priestranstve, mestskom majetku. Lenže to by museli byť zodpovední mestskí úradníci ochotní vyjsť do ulíc. V tomto konkrétnom prípade má však maslo na hlave aj piešťanský stavebný úrad, ktorý podľa záveru okresného prokurátora nepostupoval pri zmene využívania rodinného domu na podnikateľskú prevádzku zákonným spôsobom. Keby nepochybil, obe strany by sa nemuseli sporiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav