Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 17. novembra 2017, 07:06
  • Autor:red

Dnes je piatok 17. novembra. Tento deň je Dňom boja za slobodu a demokraciu, ale tiež Sviatkom sv. Alžbety Bratislavskej, patrónky charity, Medzinárodným dňom študentstva a Svetovým dňom chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Meniny má dnes Klaudia.

Ženské meno Klaudia má latinský pôvod a v preklade znamená „chromá“, „krivá“. Klaudie sú extrovertky, ktoré pozorne sledujú život okolo seba. Sú pritom objektívne a schopné úplne sa odovzdať. Majú zmysel pre priateľstvo, sú plaché a pokorné.
Klaudie sú prevažne svedomitými študentkami a budúce povolanie vykonávajú zodpovedne. Majú radosť, ak sa ľudia v ich prítomnosti cítia šťastní.
Klaudie ovplyvňujú planéty Saturn a Urán a ochraňujú kamene ametyst a jaspis.
Známe osobnosti s menom Klaudia: Claudia Cardinale – talianska filmová diva, Klaudia Bittererová – sólistka Baletu SND, Klaudia Kinská – bývalá slovenská športová gymnastka a majstreska sveta vo fitness.
V psom kalendári oslavuje meniny Lexy, Ňufo a Tobi.

Hudobný kalendár


1938 – narodil sa Gordon Lightfoot (Orillia, Ontario, Kanada), country-folkový spevák a skladateľ. V roku 1962 mal v kanadskej hitparáde prvú pieseň (Remember Me) I’m The One. V marci 1966 vydal prvú LP platňu Lightfoot! V americkej a anglickej hitparáde sa presadil až v roku 1970 so skladbou If You Could Read My Mind. Na svojom konte má viac ako tri desiatky štúdiových, live a kompilačných albumov. V roku 1986 ho uviedli do kanadskej Siene slávy, v roku 1998 dostal hviezdu na Kanadskom chodníku slávy v Toronte.
1941 – narodil sa Gene Clark (Tipton, Missouri, USA), spevák a gitarista americkej skupiny Byrds. Táto rocková formácia vznikla v roku 1964 v Los Angeles. Repertoár mali čiastočne postavený na piesňach Boba Dylana. V júni 1965 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu Mr. Tambourine Man, ktorej autorom je Bob Dylan. Bola úspešná a viedla rebríčky v Spojených štátoch aj v Anglicku. Ešte v júni 1965 vydali aj prvú LP platňu Mr. Tambourine Man. V decembri 1965 viedli opäť americkú hitparádu so skladbou Turn, Turn, Turn. Rozišli sa v roku 1973, vydali 12 štúdiových albumov, v singlovej hitparáde mali sedem skladieb. V januári 1991 ich uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy. Gene Clark zomrel 24. mája 1991 v kalifornskom Sherman Oaks vo veku 49 rokov.


1942 – narodil sa Bob Gaudio (Bronx, New York City), spevák, skladateľ, hráč na klávesových nástrojoch americkej skupiny Four Seasons. V septembri 1962 mali prvý veľký hit, skladbu Sherry, ktorá sa dostala až na prvé miesto hitparády. Dva mesiace nato viedli opäť americký rebríček so skladbou Big Girls Don’t Cry. Od roku 1970 vystupovali pod názvom Frankie Valli & The Four Seasons. Úspešné pre skupinu boli 60. a 70. roky. V roku 1990 uviedli skupinu Four Seasons do Rock and rollovej siene slávy.


1967 – narodil sa Andreas Rieke (známy pod pseudonymom And.Y, Stuttgart, Nemecko), člen skupiny Die Fantastischen Vier, ktorá používa aj skrátené označenie Fanta 4. Táto nemecká štvorica patrí k protagonistom nemeckého hip-hopu. Vydali šestnásť albumov a kompilácií.
1980 – narodil sa Isaac Hanson (Tulsa, Oklahoma, USA), gitarista a spevák rodinnej skupiny Hanson. V máji 1995 vydali prvý album Boomerang. Na svojom konte majú do dnešných dní deväť štúdiových albumov.

Domáce správy:


Ústavný súd (ÚS) SR eviduje tri sťažnosti na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do vyšších územných celkov, ktoré sa konali 4. novembra. "Všetky sťažnosti boli pridelené sudcom spravodajcom, ktorí vykonávajú v jednotlivých konaniach nevyhnutné procesné úkony, aby tieto veci mohli byť predbežne prerokované plénom ústavného súdu,“ uviedla hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. Dve sťažnosti sa týkali preverenia výsledku volieb poslanca krajského zastupiteľstva. Jednu sťažnosť podal kandidát na poslanca zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja a druhú kandidát na poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. V oboch prípadoch sťažovatelia namietajú porušenie zákona tým, že došlo k zlému spočítaniu hlasov a oni nezískali mandát, čím bolo porušené ich ústavné právo. Tretí sťažovateľ napadol na ÚS voľby predsedu Košického samosprávneho kraja. Sťažovateľ kandidoval na post predsedu. V sťažnosti uviedol, že podľa informácie okrskovej volebnej komisie v obci Zemplínska Široká získal 88 platných hlasov, no podľa zverejnených výsledkov Štatistického úradu nezískal ani jeden platný hlas. Sťažovateľ má vážne pochybnosti o výsledku volieb predsedu Košického samosprávneho kraja, a preto sa obracia na Ústavný súd SR, aby preveril výsledky volieb v danom volebnom okrsku, respektíve aby preveril či súčet platne odovzdaných hlasov vo voľbách vyplývajúci zo všetkých zápisníc okrskových volebných komisií v kraji je totožný s údajmi, ktoré uviedol Štatistický úrad.
Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) podala podnet na štátnu volebnú komisiu pre „hrubé a mnohonásobné porušovanie Zákona o volebnej kampani“. O podaní v sídle strany v Banskej Bystrici jej tajomník a poslanec Národnej rady SR Rastislav Schlosár. K porušovaniu zákona podľa neho došlo počas volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré sa konali 4. novembra, a to v tlači, televízii, ale aj na webových stránkach. „Ide nám len o to, aby zákon platil pre všetkých rovnako, aby bola vyvodená zodpovednosť voči všetkým vrátane prezidenta,“ uviedol Schlosár na otázku agentúry SITA, čo chcú týmto podaním dosiahnuť. Konkrétne došlo podľa tajomníka ĽSNS k porušovaniu zákona v tých ustanoveniach, ktoré zakazujú vedenie volebnej kampane počas volebného moratória a počas volieb v dňoch 2. až 4. novembra. Išlo o desiatky príspevkov, ktoré porušovali volebné moratórium a útočili na ĽSNS a jej kandidátov. Za najhoršie označil Schlosár to, že sa na tom podieľal aj sám prezident SR Andrej Kiska, keď sa v deň volieb vyjadril pre televíziu JOJ, kde povedal "…aby nedostali svoje hlasy a svoje miesto extrémisti a novodobí fašisti". Podobnú výzvu potom odvysielala aj televízia TA3. „Je pritom jasné, že keď prezident Kiska hovorí o extrémistoch a fašistoch, myslí tým práve našu stranu a našich kandidátov,“ ozrejmil tajomník ĽSNS. 

Zahraničné správy:


Na následky dlhotrvajúcej choroby zomrel vo štvrtok vo veku 70 rokov jeden z najpopulárnejších českých folkových pesničkárov, autor a pôvodný interpret neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích Wabi Daněk. 
Starosta litovského mesta Utena pozval vo štvrtok írskeho rockového speváka Bona Voxa na návštevu tamojšieho nákupného centra Aušra. Frontman legendárnej skupiny U2 totiž podľa nedávno uniknutých dokumentov Paradise Papers časť tohto obchodného domu vlastní vďaka tomu, že investoval cez spoločnosť na Malte, a síce krajine, ktorá je považovaná za daňový raj, pripomenula agentúra AP. Starosta Alvydas Katinas írskemu rockerovi podľa vlastných slov napísal, aby sa na obchodný dom, ležiaci asi 95 kilometrov severne od metropoly Vilnius, prišiel pozrieť. Zároveň vyjadril presvedčenie, že práve Bono, ktorý doposiaľ Litvu nenavštívil, by mohol mestu Utena dopomôcť k tomu, aby sa vo svete stalo známejším. Starosta dodal, že rockerovi chcel zablahoželať aj k zisku ocenenia Global Icon Award, ktoré skupine U2 udelila v nedeľu hudobná stanica MTV Europe.

Lekárenská pohotovosť


Nemocničná lekáreň, Rekreačná 2, Piešťany, 8:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Ľudmila Varcholová
Náhradný: MUDr. Lucia Gajdošová
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Mária Kozicová
Náhradný: MUDr. Zuzana Nedelková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Alena Schuchmannová
Náhradný: MUDr. Mária Klampárová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h v 2D verzii
Justice League
Akčná, fantazijná dráma, v ktorej tím komiksových super hrdinov musí spojiť sily a čeliť novej hrozbe. Takúto ligu super hrdinov svet ešte nevidel – Superman, Wonder Woman, Aquaman, Flash a Cyborg, pričom Batman a Wonder Woman musia čo najskôr zostaviť tím metal ľudí. No možno už je príliš neskoro, aby ochránili Zem. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 12, slovenské titulky, 120 min. Vstupné: 5 €
DOM UMENIA
Výstavy:
2. 11. – 17. 12.
Daniel Bidelnica – SVETLÁ A TIENE
(maľba, grafika)
Vernisáž: piatok 24. 11. o 17.30 h – Príde aj Bolek Polívka…
11. 10. – 30. 11.
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík
2. 11. 2017 – 31. 1. 2018
PARTY v 21. storočí
Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelok: zatvorené
MSKS
Galéria KSC Fontána
7. 11. – 3. 12.
FIJET
Medzinárodná výstava fotografií
Foyer KSC Fontána
13.-30. 11.
Deti deťom
Výstava výtvarných prác hendikepovaných detí
13. 11. – 10. 12.
Ľuba Čimová
Sklenené spomienky

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel