Tradičné party aj piesne očami dneška

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 15. novembra 2017, 11:04
  • Autor:Viera Dusíková

Exotická kráska Veronika Strapková, známa zo súťaže Hlas Česko Slovenska, a energiou sršiaca muzikálová hviezda Katka Ivanková z reality show Dievča za milión pútali pohľady účastníkov reprezentačnej vernisáže a krstu cédečka s názvom Party v 21. storočí.

Krásky tancovali aj spievali slovenské ľudové pesničky v modernej úprave. Podujatie sa konalo v piatok 10. novembra v piešťanskom Dome umenia. Vzdávalo hold slovenskému folklóru. Organizátori ho venovali pamiatke Štefana Nosáľa. Ej, veru by si ten zakrepčil, keby tam bol spolu s nimi!

Konzultantka projektu – etnografička Zuzana Chabrečeková.

Ak hovoríme o partách, reč je o ozdobnej čelenke mladej nevesty, nie o partii ľudí či narodeninovej párty. I keď – v Dome umenia to hneď od začiatku pripomínalo oslavu folklóru, výtvarného umenia, fotografie i inakosti tejto doby. Fotografi, ktorí nafotili krásne podobizne mladúch z rôznych regiónov Slovenska, dali ženám v klasických partách iný rozmer. Fantázii, kráse a kombinácii umeleckej fotografie, maľby na tvár a akrylu na plátno neodolal azda žiaden milovník umenia, ktorý v ten deň dostal pozvanie na vernisáž limitovanej edície obrazov i krstu nového cédečka.
V zrkadlovej sále Domu umenia sa tak v žiari svetiel návštevníkom vynorili pôvabné obrazy mladých žien, ozdobené svadobnými okrasami. Boli tam exponáty párt z Poník, Cífera, Turca, Hrušova, Hronských Kľačian, zo Sekúľ či iných rázovitých obcí.
Katka Ivanková zanôtila aj zakrepčila hosťom vernisáže.

Umelci spolu s tímom etnológov zmapovali a zachytili 33 tradičných párt a vencov zo všetkých kútov Slovenska. Etnologička Katarína Chabrečeková, ktorá sa stala odbornou konzultantkou projektu, tvrdí, že sa ponorili hlbšie do histórie ľudových odevov: „Pátrali sme po ornamentoch a symbolike ľudovej tradície, aby obrazy každým detailom odrážali hĺbku myšlienky a dopĺňali zámer projektu.“
Na obrazoch pózuje napríklad Mirka Partlová, Mária Trošková, Diana Hágerová, Karolína Chromisteková, Lujza Straková či Barbora Švidraňová.
Najvzácnejším kúskom je parta z Veľkého Lomu, ktorá bola zrekonštruovaná. „Ide o jedinú zdokumentovanú partu z novohradského regiónu v tomto projekte, na ktorej sa pracovalo mesiac a bola vyrobená zo storočných stúh,“ vysvetľuje detaily projektu odborná garantka. Zrekonštruované boli tiež ďalšie tri party.
Svadobná parta z dedinky Láb umelecky nafotená, dotvorená ručne maľovanými ornamentmi.

Umelecky nafotené fotografie dotvorili ručne maľovanými ornamentmi na tvár výtvarníci Andrea Ľubocká a Patrik Raga. Vytlačeným fotografiám na plátno vdýchla finálnu podobu maliarka Sarah I. Avni, ktorá technikou akrylovej maľby vytvorila pozadie obrazov vychádzajúce z ľudových prvkov jednotlivých dedín.
Cieľom autorov – fotografa Ľubomíra Saba a Zuzany Sénášiovej, etnologičky Kataríny Chabrečekovej a maliarky Sarah I. Avni – bolo vytvoriť výnimočný projekt. „Pokúsili sme sa verne vystihnúť históriu, no dodať jej zároveň moderný nádych, upútať pozornosť mladých a podporiť v nich hrdosť na svoj pôvod. Sme veľmi poctení, že môžeme vystavovať v Dome umenia v Piešťanoch. Tento kultúrno-spoločenský stánok je súčasťou Umeleckého súboru Lúčnica, jeho dlhoročnému umeleckému šéfovi a choreografovi profesorovi Štefanovi Nosáľovi, jeho pamiatke je venovaná táto prezentácia.“
Súčasťou slávnostnej vernisáže bol spomínaný krst nového CD s rovnomenným názvom, na ktorom je výber najkrajších slovenských ľudových piesní s ľúbostnou a svadobnou tematikou prearanžovaných do moderných hudobných žánrov. Nájdete tam piesne s názvom Široko ďaleko, Anka, Anka, ja ťa ľúbim, A ja taká dzivočka, Bodaj by vás, vy mládenci, východoslovenská Kapura, kapura či myjavská Tenká som ja tenučká. Aranžér piesní Matúš Ferko ich upravil do podoby hip hopu, popu, chill jazzu, E.D.M – house či trapu.
Hostia tak mali možnosť vidieť prvýkrát na Slovensku 33 limitovaných Fine Art Printov, ktoré budú krášliť výstavnú sieň Domu umenia celé tri mesiace. Obrazy, ktoré sú na predaj, videli už aj za veľkou mlákou – v Ottawe či New Yorku.
Vždy jeden víkend v mesiaci sa uskutoční Deň s autormi, počas ktorého majú návštevníci možnosť stretnúť autorov osobne a dozvedieť sa viac o projekte, obrazoch i partách.

V Krakovanoch nosili nevesty party len z vlasov a stužiek


Súčasné svadobné party sú iné ako pôvodné. Čepčenie nevesty je jednou z mnohých krásnych zvyklostí, ktoré sa preniesli aj do moderných svadieb. Ale pôvodnú partu, ktorá sa tradovala v Krakovanoch a v okolí Piešťan, vytvárali len z vlasov nevesty a stužiek.

Svadobná parta zo Šumiaca na hlave fotografky Zuzany Senášiovej.

O obrade čepčenia i chystania nevesty v Krakovanoch porozprávala etnografička z Múzea za Krakovskú bránu Daniela Piscová: „V Krakovanoch chodili k tomuto obradu tri ženy. Nebola to teda rodina, ale iba tieto tri ženičky, ktoré to vedeli. Na vytvorenie party používali špeciálne prípravky. Na boku to boli kruhy, starí ľudia im hovorili kolesá, na vrchu hlavy bola čelenka, pod vlasmi bol skrytý valec, ktorým sa účes nevesty nadvihol, a hlavu zdobili stuhy. Prvá parta, ako ju poznáme dnes – ako kvetinová ozdoba vcelku, vznikla v medzivojnovom období. Mne sa podarilo pred pol rokom všetky spomínané prípravky na tvorbu pradávnej party z Krakovian získať. Skoro som padla na zadok, neverila som vlastným očiam. Používala ich pani Ševčíková, teda jedna zo spomínaných troch žien. Chcem ich dať do poriadku a vystaviť v čo najbližšom čase.“
Party, ktoré mali na vernisáži v Dome umenia aktérky podujatia, boli z kvetinového venčeka, z korunky a ozdobných stúh.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf