Tamajku s Vermešom názor prokurátora netrápi

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2017, 10:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na minulotýždňovom piešťanskom zastupiteľstve poslankyňa Iveta Babičová oboznámila svojich kolegov a vedenie mesta so stanoviskom prokurátora, v ktorom sa uvádza, že zmeny vo vedení bytového podniku zo záveru minulého roka sú nezákonné.

Podľa primátora Miloša Tamajku sa nič nedeje, nakoľko prokurátor jeho kroky posudzoval podľa zákona o obecnom zriadení z roku 1990 a on pri zmenách v bytovom podniku (BP) postupoval podľa novšieho zákona o obchodných spoločnostiach z roku 1991.
Prokurátor vo svojom stanovisku, voči ktorému sa na zastupiteľstve Tamajka ihneď ohradil, konštatuje, že výhradne mestské zastupiteľstvo má právomoci schvaľovať zmeny v riadiacich orgánoch v obchodných spoločnostiach, ktorých je zriaďovateľom mesto.
Tamajka však s tým nesúhlasil a prokurátorovo stanovisko si vraj chce nechať právne zanalyzovať. Aby ešte viac zdôraznil svoje tvrdenia, prízvukoval, že zákon, podľa ktorého prokurátor posudzoval jeho kroky v mestskej spoločnosti, je starší ako ten, ktorým sa riadil on.
V prípade, ak však primátor pravdu nemá a potvrdia sa slová okresnej prokuratúry, stojí BP pred problémami hodných riešenia kráľa Šalamúna. Ak by Tamajka začal prokurátorovo stanovisko rešpektovať, tak všetko, čo sa udialo od mimoriadneho valného zhromaždenia v decembri minulého roka, stráca svoju zákonnú platnosť.
To znamená, že Pavol Vermeš nie je konateľom BP a je ňou so spiatočnou platnosťou Eva Kolláriková. Riaditeľ BP Viliam Hubinský, ktorý na svoj post nastúpil v máji, riaditeľom nie je, lebo pracovnú zmluvu s ním podpísal nezákonne ustanovený konateľ Vermeš. Rovnako neplatné pracovné zmluvy majú i všetci zamestnanci, ktorých Vermeš na BP prijal a s nimi pracovné zmluvy podpísal.
Neplatné sú i výpovede, lebo rovnako ako v prípade zmlúv ich podpisoval Vermeš. Problémy nastanú aj v obchodnom práve a zmluvy, ktoré Vermeš pouzatváral, budú poľahky na súdoch napadnuteľné.
V úvode tohto roka Tamajka svoje kroky voči BP zdôvodňoval nastoľovaním právneho stavu v ňom. Avšak podľa zistení prokurátora Tamajka spolu s Vermešom v BP narobili akurát právny chaos.
„Budem trvať na tom, aby to, čo sa v bytovom podniku udialo, bolo zodpovedným aj zosobnené,“ povedal v rámci rozpravy poslanec Martin Cifra. Ako to v dobe bezzubej legislatívy voči škodám napáchaným verejnými činiteľmi a politikmi chce presadiť, je viac ako otázne. Nehovoriac, ak stanovisko okresnej prokuratúry, orgánu na presadzovanie zákonnosti v štáte, podľa primátorových vyjadrení na zastupiteľstve, jeho a ani Vermeša nijako zvlášť netrápi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel