Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2017, 10:29
  • Autor:pm

November je pre rybárov – kaprárov už zaujímavý len tým, že do vody sa dostáva jesenná násada kaprov, ktoré jediné sú pri chuti. Inak sa vychádzky k vode nesú už len v znamení bielych rýb. Skrátila sa aj denná doba lovu, rybár môže loviť len od 7:00 do 20:00.

Úplne inak sú na tom ale prívlačiari, ktorým sa práve v jeseni a mrazoch darí dobre. Malé rybky sú schované a dravce si potrebujú urobiť zásoby na zimu. Berú celkom spoľahlivo, hlavne, keď vystihnete čas ich kŕmenia.
Aktívny je aj mieň – jediný zástupca treskovitých rýb žijúci u nás. Uloviť ho možno potme na všetky mäsité nástrahy a najlepšie berú v tuhej zime.
Nie je čižma ako čižma
Stáť v zime niekoľko hodín na zamrznutej zemi si však vyžaduje hlavne dobrú obuv. Ak nás začne oziabať, je to veľmi nepríjemné.
Zima ide od nôh. Tak hovorí stará múdrosť a naozaj to funguje. Ak sa vyberiete k vode v zimných mesiacoch a začnú vám mrznúť nohy, máte po pohodlí. Je to prirodzené. Noha je vcelku malá plocha, ktorá je v priamom dotyku zo snehom alebo zamrznutou pôdou, a preto pocit chladu ako prvý zacítime práve v nohách. Ak sa vyberiete do obchodu v snahe kúpiť si obuv do mrazu, máte široký výber. Topánky a gumáky až do mínus 70 stupňov.

Takto prebiehal test rybárskych čižiem.

Niekto si povie: „Musí mi stačiť aj do mínus 30, veď v takých zimách na ryby nechodím.“ Ale skúsil niekto niekedy, či topánky do -30 oC znesú takú zimu, aby vás neoziabali nohy?
Štáb relácie Rybárska televízia za týmto účelom urobil malý test čižiem. Porovnávanými produktmi boli:
1. klasické nezateplené gumové čižmy
2. zateplené čižmy do mínus 30 stupňov
3. zateplené čižmy do mínus 50 stupňov
Ako prebiehal test
Do každej čižmy sme zaviedli špeciálny teplomer, pričom sme jeho snímač umiestnili do špičky obuvi. Do čižmy sme vložili fľašu s vodou, ktorá mala teplotu 40 stupňov. Cieľom bolo zistiť, ktorá špička obuvi dokáže najdlhšie udržať teplo.
Test sme vykonávali v mraze mínus 3 stupne a všetky čižmy boli položené na snehu. Prvé meranie sme robili pri vkladaní fľaše, druhé nasledovalo po piatich minútach, druhé po desiatich, tretie po dvadsiatich, atď.
Čo sme zistili
Zaujímavé je, že pred vložením fľaše do obuvi bola teplota v jednotlivých čižmách rozdielna, pričom na sneh boli položené všetky naraz, prinesené z interiéru. Už tu bolo vidno, že zateplená obuv drží v sebe teplo, ktoré nabrala v miestnosti.
Pri prvom meraní po piatich minútach stúpla teplota vo všetkých čižmách vplyvom horúcej vody vo fľaši. Potom to začalo chladnúť.
1. Pokus s nezateplenou obuvou skončil po hodine tak, že teplota v špičke obuvi bola mínus 2 stupne.
2. Zateplená čižma do -30 oC mala po hodine teplotu v špičke 18 stupňov.
3. Zateplená čižma do -50 oC mala po hodine teplotu v špičke 23 stupňov.
Najdlhšie udržala teplotu čižma do mínus 50 stupňov. To jasne dokazuje, že kvalitná obuv vyrobená do zimného obdobia má naozaj niečo do seba. Otestujte si to aj vy doma.
Test môžete vidieť na vlastné oči, ak si kliknete na www.sports.sk a v archíve nájdete reláciu Rybárska televízia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava