Jesenná rozlúčka s antikou

  • Cestovanie
  • 15. novembra 2017, 11:20
  • Autor:Gabo Kopúnek

Dni už budú čoraz chladnejšie a sychravejšie, a tak je prirodzené, že túlaniu sa po uliciach či prírode postupne odzvoní. Rovnako sa tiež zatvárajú rôzne zaujímavosti či atrakcie závislé od počasia. Tohtoročnú derniéru počas tretieho novembrového víkendu zažíva aj archeologický skanzen Carnuntum v Rakúsku.

Vieme, že mnohí z vás už toto zabudnuté antické „mesto“ pri Dunaji navštívili, no vždy stojí za to oprášiť si dávne spomienky. Keďže Carnuntum postupne vstáva z popola, s odstupom času tu objavíte vždy niečo nové.
Vojenský strážny tábor
Carnuntum bolo živým obchodným uzlom na križovatkách Jantárovej a hraničnej cesty, vedúcej popri Limes Romanus – hranici Rímskej ríše. Pôvodné mesto z obdobia „prelomu letopočtov“ sa rozrástlo na vojenský tábor, ktorý chránil brod cez Dunaj na Jantárovej ceste. Zároveň bol hlavným mestom provincie Panónia.
V rímskej mestskej štvrti boli v rokoch 2006 až 2013 na pôvodnom mieste sprístupnené štyri zrekonštruované budovy v stavebnom štýle zo 4. storočia nášho letopočtu. Na miestach archeologických vykopávok boli pod dohľadom vedcov nanovo postavené autentické repliky meštianskeho domu (Dom kupca Lucia), elegantná mestská vila (Villa Urbana), rímske kúpele a jediná zachovaná mozaika Carnunta, chránená v domus quarta.

Kúpele boli neodmysliteľnou súčasťou rímskeho životného štýlu a kultúry.

Aréna gladiátorov
Vychádzajúc z výsledkov výskumu odkryli archeológovia v roku 2014 vo vzdialenosti asi 500 metrov od rímskej mestskej štvrte časti tréningovej arény gladiátorskej školy. Samotná aréna sa v areáli zrekonštruovaného mesta nenachádza, je samostatným objektom sprístupneným niekoľko stoviek metrov smerom na Pertonellum. Živo v nej býva hlavne v letných mesiacoch, takže je teraz zbytočné sa viac o nej zmieňovať.
Dotknite sa staroveku
Čo by ste však nemali obísť, je rímske múzeum v neďalekom kúpeľnom mestečku Bad Deutsch-Altenburg. Múzeum Carnuntinum je najznámejšie rakúske múzeum zaoberajúce sa Rímskou ríšou. V roku 1904 ho slávnostne otvoril cisár František Jozef I. Priamo v múzeu môžete obdivovať vykopávky zo starovekého Carnunta. Nájdete tu zrekonštruované a zreštaurované šperky, zbrane, rôzne nástroje či náboženské predmety.
Originálne antické artefakty môžete obdivovať v múzeu.

Ako sa tam dostať
Najrýchlejšie je ísť po D1 do Bratislavy a z Prístavného mosta popri Inchebe si to namieriť starou cestou na Viedeň. Na konci Hainburgu vás do skanzenu či múzea navedú smerové tabule, takže zablúdiť by ste nemali.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava