Hudobný tip – LAMAR: DAMN (2017)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. novembra 2017, 10:58
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Na svojom prelomovom albume Good Kid Maad City previedol raper Kendrick Lamar poslucháčov dospievaním v slnečných, no napriek tomu temných uliciach Comptonu. Na nasledujúcej doske To Pimp a Butterfly sa z neho stal legitímny Martin Luther King rapovej scény. V apríli tohto roka jeho umelecký vývoj pokročil albumom Damn.
Z rozvoľneného soundu predošlého albumu, zvýrazňujúceho najmä džezové a soulové vplyvy, sa Lamar na Damn vracia k jadru rapovej údernosti, pričom autorská výpoveď sa od politicko-spoločenských tém prikláňa k osobnejším, introspektívnym témam. Skladby ako DNA, Humble alebo Loyalty, s hosťujúcou Rihannou, poukazujú na unikátnu Lamarovu schopnosť odkomunikovať naliehavé výpovede v chytľavom hitovom balen, prepájajúcom súčasný trapový zvuk s bohatou rapovou traíciou.
Uhladená, perfekcionistická produkcia sa prepája s nápaditým textárskym, skrz ktoré Lamar vystupuje ako básnik, mysliteľ, bežný človek a zároveň ako popkultúrny symbol používajúci vyjadrovacie prostriedky rapovej hudby ako reflexívnu osobnú lyriku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava