D. Kristek: Peniaze míňajú neefektívne

  • Spravodajstvo
  • 14. novembra 2017, 07:23
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Dozorná rada mestskej eseročky Bytový podnik (BP) Piešťany na minulotýždňovom zastupiteľstve konštatovala, že suma 41-tisíc eur, ktorú minul konateľ spoločnosti Pavol Vermeš, bola vynaložená neefektívne a neúčelne.

Informáciu o kontrole zákazky zadanej Vermešom na posúdenie stavu informačnej a objektovej bezpečnosti poslancom predniesol člen dozornej rady, poslanec Denis Kristek.
Objektová bezpečnosť, vykonaná v BP na objednávku Pavla Vermeša, prebehla v mesiacoch august a september. Už samotné obstarávanie spoločnosti na realizáciu posúdenia stavu informačnej a objektovej bezpečnosti Denis Kristek spochybnil. „Súťažiaci svoje ponuky posielali nie na pracovné e-maily BP, ale na súkromný Pavla Vermeša,“ povedal na zastupiteľstve D. Kristek.
Ten svojich poslaneckých kolegov informoval i o tom, že ich požiadavka, aby Vermeš predložil dokumentáciu v súvislosti s touto zákazkou, bola zamietnutá. Vraj obsahuje utajované informácie, s ktorými sa dozorná rada nemôže oboznamovať. V závere Kristek poslancom oznámil, že prostriedky, ktoré BP utratil, boli vynaložené neefektívne a neúčelne.
Vermeš kontrolu informačnej a objektívnej bezpečnosti v BP zorganizoval na základe jeho presvedčenia, že je špehovaný, o čom poslancov presviedčal na septembrovom mestskom zastupiteľstve. „Zistil som, že som monitorovaný. Takým orgánom, hentakým orgánom. Ale mne to nevadí, lebo nepácham trestné činy,“ konštatoval Vermeš.
Ďalej poslancov informoval, že aj tak najal špecializovanú firmu na vyhľadávanie odpočúvacích a monitorovacích zariadení, a vraj to nie je preto, aby im neunikali informácie, ale je to z dôvodu, aby sa im niekto nenabúral do systému. A že je to naozaj len Vermešov stihomam, čo mestskú eseročku stál 41-tisíc eur, potvrdila i správa špecializovanej firmy, ktorú si na tento účel objednal. V nej sa o žiadnom odpočúvaní či špehovaní Vermeša nehovorí.
Za povšimnutie však stojí i fakt, že predmetom činnosti tejto firmy nebola dodávka nejakých bezpečnejších počítačových serverov či softvérové zabezpečenie vnútornej sieti bytového podniku, čo by takúto vysokú cenu zrejme aj odôvodnilo. BP zaplatil takúto sumu len z dôvodu posúdenia stavu, jeho skonštatovania a vypracovania niekoľkostranového dokumentu o tom, či Vermeša niekto nesleduje, prípadne neodpočúva či nekradne mu informácie z počítača.
Aj obstaranie tejto špecializovanej firmy prebehlo v duchu Vermešovho štandardu. Tak, ako dal do prenájmu piešťanské teplo privátnej firme len na základe prieskumu trhu, rovnako aj teraz použil najmenej transparentnú metódu prieskumom trhu. A tak sa verejnosť ani klienti BP nemôžu dozvedieť, či prostriedky, ktoré spoločnosti zaplatili na správu, utráca účelne.
A tak zistenia Piešťanského týždňa, o ktorých sme informovali v predchádzajúcom vydaní, potvrdila svojou kontrolou i dozorná rada tejto mestskej spoločnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín