O rozpočte je zatiaľ ticho

  • Spravodajstvo
  • 8. novembra 2017, 10:22
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na zasadnutí piešťanskej mestskej rady, ktoré sa konalo počas minulého týždňa, bol očividný pokoj pred župnými voľbami a jej členovia žiadne hašterivé témy nepreberali. A tak štrnásť bodov programu päť mestských poslancov spolu s primátorom a jeho zástupcom zvládli ani nie za dve hodiny. Ale hoci sa už blíži koniec roka, o mestskom rozpočte na rok 2018 zatiaľ nepadla ani zmienka.

Stretnutie mestskej rady vždy predchádza zasadnutiu zastupiteľstva a body rokovania bývajú vždy totožné s jeho programom. Na základe toho sa dá už dopredu určiť, o čom sa 21 poslancov spolu s vedením mesta chystá rokovať.
Medzi 14 bodmi sa však nenašiel ani jeden, pre ktorý by si poslanci s vedením mesta čo i len vymieňali svoje názory. A tak drvivú väčšinu bodov členovia rady odsúhlasili, ako im ich vedenie radnice predložilo, dokonca takmer bez diskusie.
A hoci je zastupiteľstvo už tento týždeň, vo štvrtok 9. novembra, a do konca roka ostáva iba jeden a pol mesiaca, najviac očakávaný materiál – mestský rozpočet – zrejme vedenie radnice predloží na schválenie poslancom až v decembri.
O tomto dôležitom dokumente, podľa našich kuloárnych informácií, poslanci zatiaľ rokujú len na neverejných stretnutiach s vedením radnice. Z tohto prostredia však prenikla jedna zaujímavosť. Súčasťou návrhu rozpočtu je i kapitola výstavby mestskej plavárne. Je tak možné, že vízia plavárne v Piešťanoch sa už konečne začne realizovať. Veď to, že budúci rok je volebný, je na začatie plnenia predvolebných sľubov dobrý dôvod.
Aquapark za poliklinikou smerom na Drahovce podľa predvolebného sľubu primátora Miloša Tamajku to však nebude. A nebude to ani plavecké centrum podľa zámeru zastupiteľstva spred roka 2014. Nebude to však určite ani plaváreň podľa návrhu spoločnosti Bazenprojekt, hoci ho poslanci chcú použiť. Pôvodný investor ho chcel stavať z vlastných prostriedkov a jediné, čo od mesta požadoval, bol pozemok za jedno euro. Teraz sa bude stavať za mestské peniaze. Aspoň taký je zámer vedenia radnice a časti poslancov.
Má to však háčik. Mesto na to peniaze nemá. A tak sa podľa našich informácií počas neoficiálnych rokovaní o rozpočte zrodil nápad vziať si na bazén bankový úver. Ale aj v tom je háčik. Na výstavbu bazéna sú potrebné viac ako tri milióny eur. A takúto sumu si mesto v jednom roku nemôže požičať, nakoľko by výška splátok prekročila zákonné podmienky zadlžovania sa samosprávy.
A tak časť poslancov spolu s vedením mesta vraj dostala nápad, že bazén budú stavať postupne, každý rok sa preinvestuje milión a za tri roky sa možno v ňom aj Piešťanci okúpu. V budúcom volebnom roku je v pláne postaviť len hrubú stavbu, aby sa mali tí, čo bazén pred voľbami 2014 sľubovali, čím popýšiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela