Cintoríny v Piešťanoch navštívilo asi 50-tisíc pozostalých

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. novembra 2017, 10:19
  • Autor:Viera Dusíková

Minulotýždňový Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých boli opäť zaťažkávajúcou skúškou pre správcov cintorínov. Služby mesta Piešťany spravujú prostredníctvom strediska Pietnych služieb tri pohrebiská – cintorín na Bratislavskej ceste, na Žilinskej ceste a v mestskej časti Kocurice. Ako to tam vyzeralo a s akými problémami sa tu ľudia stretli?

Ľudia prichádzali k už upraveným hrobom, aby si zapálením sviece v lampášiku uctili svojich blízkych zosnulých. Cintoríny boli upravené, pokosené, chodníky pozametané, len aktuálne spadnuté lístie šuchotalo medzi hrobami.
„Na týchto pohrebiskách sa nachádza viac ako osemtisíc hrobových a urnových miest. V deň Sviatku všetkých svätých na väčšine z nich boli zapálené svetlá a boli pekne vyzdobené smútočnými kyticami a chryzantémami. Pozostalí s ich úpravou začali už minimálne dva týždne dopredu, a preto sme aj službu v kancelárii pietnych služieb rozšírili v tomto roku na víkendové dni 21. a 22. októbra a tiež počas nasledujúceho víkendu 28. a 29. októbra. Už tradične sme poskytovali informácie o hroboch a nájmoch aj vo sviatok 1. novembra,“ uviedla pre Piešťanský týždeň manažérka Pietnych služieb Eliška Gocká.
Vysokú návštevnosť pohrebísk zaznamenali v každý pekný jesenný deň. „Naše cintoríny navštívilo od 28. októbra do 2. novembra viac ako päťdesiattisíc pozostalých. Zvýšený nárast návštevníkov najmä vo sviatok 1. novembra sa prejavil aj vysokou tržbou v predajni kvetov a vencov, keď pracovníčky predajne obslúžili viac ako päťsto zákazníkov. Okrem smútočných kytíc, vencov, venčekov a chryzantém bol najväčší záujem o sklené kahance a náhradné náplne do nich.“
V rámci prípravy pohrebísk na tieto sviatky pracovníci strediska Pietnych služieb v spolupráci s pracovníkmi verejnej zelene a údržby zabezpečovali údržbu zelene, parkovísk, ciest a chodníkov počas celého mesiaca október. „Ku koncu mesiaca si vyžiadalo viac pozornosti padajúce lístie zo stromov, ale verím, že sme to zvládli aj vďaka mimoriadnym pracovným službám zamestnancov v dňoch pracovného pokoja,“ dodala E. Gocká.
Nezabudli ani na pomníky a hroby vojakov a zabezpečili ich výzdobu. Hroby významných osobností Piešťan – Wintera, Scherera a Šindelára, pomník vojakov z prvej svetovej vojny a tiež pomník rumunských vojakov dozdobili kyticami od vedenia mesta.
Nepríjemná situácia vznikla v piatok 27. októbra popoludní, keď prestala na cintoríne na Bratislavskej ceste tiecť voda a pracovníci strediska správy budov a objektov operatívne aj po skončení pracovnej doby zabezpečili výmenu vodárničky, ktorá dodáva vodu do vodovodného systému na cintoríne. „Aj touto cestou sa im chcem poďakovať za ochotu a snaženie,“ povedala ich šéfka.
Atmosféra týchto sviatkov bola pre návštevníkov cintorína na Bratislavskej ceste umocnená príjemnou hudbou a tiež zapálením večného ohňa v kamennom srdci v centre urnového hája.
Pre návštevníkov cintorínov na Bratislavskej aj Žilinskej ceste boli k dispozícii verejné toalety a nad bezpečnosťou cestnej premávky a návštevníkov bdeli nielen príslušníci štátnej, ale aj mestskej polície, ktorí zároveň s bezpečnostným technikom Služieb mesta Piešťany Slavomírom Frčkom zabezpečovali požiarnu ochranu.
V redakcii sme riešili aj sťažnosť, keď čitateľ upozornil na to, že na cintoríne na Žilinskej ceste nesvietila minulú stredu väčšina lámp. „Nebola som tam v uvedený večer, tak neviem dať relevantnú odpoveď. Preverím to osobne. Ale ako mi povedali, chodníky boli osvetlené, mestskí policajti tento cintorín zamykali o 21.20 hodine. Nesvietilo sa iba z vnútornej strany Domu smútku, ale tie svetlá sa nezapínajú automaticky, pretože sú súčasťou budovy a ovládajú sa zvnútra,“ odpovedala E. Gocká.
Podľa niektorých Piešťancov mohol byť počas sviatkov sprístupnený aj Pamätník holokaustu. A nebol. „Pamätník sa nachádza v budove bývalej židovskej márnice. Vzhľadom na nízky počet pracovníkov, ktorí zabezpečujú údržbu cintorínov, neviem vyčleniť samostatného človeka, aby tam dával pozor, a bez dozoru nechať tie priestory si nedovolím, aby nedošlo k ich poškodeniu alebo zneváženiu tohto pietneho miesta,“ zdôraznila manažérka Pietnych služieb.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek