Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 7. novembra 2017, 05:36
  • Autor:red

Dnes je utorok 7. novembra. Meniny má dnes René.

Mužské meno René má latinský pôvod a v preklade znamená „znovuzrodený“. Osobnosť Reného sa rozvíja do takej miery, že ich pôvodný skepticizmus sa mení na vášnivé presvedčenie. Aj ich vôľa sa najskôr prejavuje obdivuhodnou silou, a potom prechodne ustane.
Muži s menom René majú pomalšie reakcie. Ich profesionálne zameranie je široké. Môžu byť napríklad poľnohospodármi alebo bádateľmi. Potrebujú hlavne „žať", mať za sebou viditeľné výsledky.
Zdravie nositeľov mena je priemerné, aj keď podlieha rizikovým vplyvom ich nepokojnej duše. Prospeje im pravidelná životospráva, pretože zle znášajú výkyvy.
Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ochrannými kamňmi sú jaspis a perla.
Známe osobnosti s menom René: René Descartes (1596 – 1650) – francúzsky filozof a matematik, René Arnoux – francúzsky automobilový pretekár F1, René Vydarený – slovenský hokejový reprezentant.
V psom kalendári oslavuje meniny Fido, Kessy a Noro.

Hudobný kalendár


1937 – narodila sa Mary Travers (Louisville, Kentucky, USA), speváčka tria Peter, Paul & Mary. V máji 1962 vydali debutovú LP platňu Peter, Paul & Mary. Už tá prvá bola úspešná a dostala sa v rebríčku na prvé miesto. Úspech im priniesla skladba Blowin‘ In The Wind, ktorú nahrali v auguste 1963, jej autorom je Bob Dylan. Do svojho rozchodu v roku 1970 mali v hitparáde dvanásť piesní, hitmi boli I Dig Rock And Roll Music (1967) a Leaving On A Jet Plane (1969), ktorá sa v decembri 1969 dostala na prvé miesto, jej autorom je John Denver. Mary Traves zomrela 16. septembra 2009 v americkom Danbury na leukémiu.
1942 – narodil sa Johnny Rivers (rodený John Henry Ramistella, New York City), spevák, skladateľ, gitarista a producent. Jeho záber bol od folku, cez country až po rock and roll. Ako spoluproducent nahrávok skupiny Fifth Dimension získal vo februári 1968 cenu Grammy. V singlovej hitparáde mal osemnásť piesní, najúspešnejšou z nich bola Poor Side Of Town z októbra 1966, ktorá sa dostala na prvé miesto. Na svojom konte má viac ako päť desiatok štúdiových, live a kompilačných albumov.
1943 – narodila sa Joni Mitchell (vlastným menom Roberta Joan Anderson, Fort Macleod, Alberta, Kanada), speváčka a gitaristka. Úspech jej priniesol až šiesty album Court and Spark, ktorý vyšiel v januári 1974 a dostal sa na 2. miesto. V singlovej TOP 40 hitparáde mala štyri skladby, najúspešnejšou bola Help Me v marci 1974. Na svojom konte má viac devätnásť albumov a získala deväť cien Grammy.
1960 – narodil sa Tommy Thayer (Portland, Oregon, USA), gitarista skupiny Kiss. Prišiel v roku 2002 na miesto, ktoré uvoľnil Ace Fehley. Na koncertoch vystupuje v maske spacemana. Túto hard-rockovú formáciu založil Gene Simmons v roku 1972 v New Yorku. V apríli 1974 vydali debutový album s názvom Kiss. V novembri 1975 mali v hitparáde prvú skladbu Rock And Roll Nite. Pred fanúšikmi ostali dlho utajení, aj vďaka špeciálnym make-upom. V singlovej TOP 40 hitparáde mali Kiss deväť skladieb, najväčším hitom bola v máji 1979 I Was Made For Lovin‘ You. V apríli 2014 ich uviedli do Rokenrolovej siene slávy.


1967– narodila sa Sharleen Spiteri (Glasgow, Škótsko), speváčka a gitaristka skupiny Texas. Táto rocková formácia vznikla v Glasgowe v roku 1986, jej spoluzakladateľom bol John McElhone. Presadili sa skladbou I Don’t Want A Lover, vydanou vo februári 1989. Ešte v roku 1989 vydali aj prvý album Southside. Úspešná bola pre nich druhá polovica 90. rokov. V hitparáde mali osem skladieb, vydali osem štúdiových albumov. V júli 2008 vydala Sharleen sólový album s názvom Melody, v marci 2010 druhý album The Movie Songbook. Sharleen bola exkluzívnym hosťom bratislavského 13. Plesu v opere 12. januára 2013.


1980 – narodila sa Helena Zeťová (Valašské Meziříčí), speváčka, spolu s Terezou Černochovou a Terezou Kerndlovou členka dievčenskej vokálnej skupiny Black Milk. Tá pôsobila na českej hudobnej scéne od apríla 2001 do marca 2005. Bola členkou poroty prvého ročníka speváckej súťaže Česká a Slovenská Superstar.

Domáce správy:


Od úmrtia slovenského politika a štátnika Alexandra Dubčeka dnes uplynie 25 rokov. Osobnosť moderných slovenských dejín zomrel v pražskej nemocnici na následky dopravnej nehody na diaľnici D1 neďaleko Humpolca, keď cestoval do federálneho parlamentu. Nehoda dodnes nebola dostatočne objasnená. Alexander Dubček bol lídrom tzv. Pražskej jari, úsilia obrodenia komunistickej strany a budovania socializmu s ľudskou tvárou v Československu. Jeho reformné úsilie ukončila augustová invázia vojsk vtedajšej Varšavskej zmluvy na čele so ZSSR do ČSSR v roku 1968. Od roku 1970 až do Nežnej revolúcie 1989 žil s rodinou v Bratislave pod dozorom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a pracoval v Západoslovenských štátnych lesoch. Počas Nežnej revolúcie sa zapojil do procesu politických zmien. V decembri 1989 sa stal predsedom Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSSR a neskôr aj FZ Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). V roku 1992 bol zvolený za predsedu Sociálno-demokratickej strany Slovenska (SDSS).
Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja trvá na tom, že všetky rekonštrukcie ciest v kraji boli riadne vysúťažené a zmluvy sú zverejnené. Organizácia kraja tak reaguje na predvolebnú kampaň, počas ktorej kandidát na predsedu TTSK Konrád Rigó požiadal Úrad pre verejné obstarávanie o vykonanie dohľadu nad obstarávaním Trnavského samosprávneho kraja a jeho Správy a údržby ciest. Chýbali mu zmluvy napríklad na výstavbu kruhových križovatiek v Gabčíkove a Dunajskej Strede a na rekonštrukcie viacerých ciest. Takéto vyhlásenia z predvolebnej kampane sú podľa stanoviska cestárov nepravdivé a zavádzajúce. Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja v tomto roku intenzívne asfaltovala cesty II. a III. triedy. Jej hovorkyňa Martina Machata uviedla, že práce a opravy boli zaradené do rámcových zmlúv na poskytovanie služieb zimnej a letnej údržby ciest. Zákazku na tieto služby získala spoločnosť EKOM Plus z Dunajskej Stredy. Správa a údržba ciest uzatvorila s EKOM Plus minulý rok rámcovú dohodu o letnej a zimnej údržbe za 12 miliónov eur, v tomto roku za približne 11 miliónov eur. Cestári pôvodne vyhlásili verejné obstarávanie na rekonštrukciu niektorých úsekov ciest samostatne, neskôr tieto jednotlivé verejné obstarávania zrušili. Machata tvrdí, že z časového hľadiska bolo efektívnejšie riešiť opravy ciest cez rámcovú zmluvu.
Tradičnou Trnavskou novénou si aj v tomto roku veriaci z Trnavy a širokého okolia uctia Pannu Máriu Trnavskú, patrónku mesta. Jej súčasťou budú od 13. do 21. novembra v Bazilike sv. Mikuláša desiatky svätých omší. Kazateľmi počas večerných svätých omší so začiatkom o 18:00 budú slovenskí biskupi, ich kázne budú zamerané na súčasnú rodinu. Vyvrcholením Trnavskej novény bude svätá omša v nedeľu 19. novembra o 9:30, ktorú bude celebrovať kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup. Po nej bude nasledovať procesia s uctievaným obrazom Panny Márie Trnavskej ulicami mesta.

Zahraničné správy:


Z berlínskych ulíc zmizli dlaždice, ktoré vyčnievali z chodníka. Možno si poviete, že aspoň budú povrchy rovné a lepšie sa bude na nich odhŕňať sneh. Tieto dlaždice, tzv. Kamene zmiznutých, však boli malými pamätníkmi na obete holokaustu a, navyše, boli zo zlata. Krádež nahlásili polícii v pondelok obyvatelia berlínskej štvrte Neukölln. Tá vyšetruje podozrenie nielen ako krádež cenných vecí, ale ako trestný čin poškodzovania pamätníkov pripomínajúcich temnú minulosť Nemecka.
Za trest bude učiť malých Talianov angličtinu. Takto sa rozhodol taliansky súd „potešiť“ bývalá agentka americkej CIA Sabrinu de Sousovú, ktorú v Taliansku odsúdili za účasť na únose egyptského imáma abú Umara v roku 2003. Vyfasovala za to sedem rokov, no skrátili jej pobyt za mrežami len na tri. Zvyšok trestu si teraz odpyká v rámci verejnoprospešných prác. Ak sú talianske deti rovnako nevychované ako naši školáci, určite to pre ňu nebude med lízať.
Do Vianoc je ešte ďaleko, no mnohé mestá sa už pripravujú na vianočné trhy. Nie všade budú ale po starom. Napríklad v Paríži sa rozhodli, že ich na známom bulvári Champs-Élysées tento rok zrušia. To v pondelok vyvolalo búrlivé reakcie stánkarov a trhovníkov, ktorých sa toto nariadenie finančne dotkne najviac. Preto sa rozhodli nákladnými autami rušnú ulicu zablokovať a spôsobili tak v meste dopravný kolaps. Protestovanie im však nepomôže, radnica sa totiž vydierať nenechá.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň BENU, Nitrianska 18, Piešťany, 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Zora Fidlerová
Náhradný: MUDr. Dagmar Čunčíková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Eva Blažejová
Náhradný: MUDr. Mária Žitňanská
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Hora medzi nami
Strhujúci príbeh o láske a vôli prežiť v hlavných úlohách s Kate Winslet a Idrisom Elbom. Náhoda na letisku spojí dvoch ľudí na spoločný let za svojimi cieľmi. Podarí sa im nájsť pilota, ktorý ich odvezie, ten však počas letu dostane mŕtvicu a lietadlo sa zrúti. Prežijú, ale sú sami uprostred zasnežených hôr a divočiny. Prežijú a dokážu sa vrátiť späť?
USA-2017, MP 12, slovenské titulky, 109 min. Vstupné: 4 €
MSKS
Spoločenská sála MsKS
o 16.30 a 18.00 h
Kurzy jogy
s lektorom Ivanom Malekom
DOM UMENIA
Výstavy:
2. 11. – 17. 12.
Daniel Bidelnica – SVETLÁ A TIENE
(maľba, grafika)
Vernisáž: piatok 24. 11. o 17.30 h – Príde aj Bolek Polívka…
11. 10. – 30. 11.
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík
2. 11. 2017 – 31. 1. 2018
PARTY v 21. storočí
Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa
Vernisáž: piatok 10. 11. o 18.00 h
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelok: zatvorené
MSKS
Galéria KSC Fontána
7. 11. – 3. 12.
FIJET
Medzinárodná výstava fotografií

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav