Rekonštrukcia mosta opäť na pretrase

  • Spravodajstvo
  • 4. novembra 2017, 07:43
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Do komunálnych volieb ostáva už len rok a v Piešťanoch sa opäť vyťahujú osvedčené predvolebné témy. Tentoraz na rokovanie novembrového mestského zastupiteľstva mieri zámer rekonštrukcie Kolonádového mosta. Len v tomto volebnom období je to už druhýkrát, predtým sa na stoloch mestských poslancov ocitla v úvode roka 2015.

Rekonštrukcia tejto pýchy kúpeľného mesta sa však na stole poslancov objavuje s pravidelnosťou od roku 2006. „V rokoch 2001 až 2006 sa robila diagnostika nosnej konštrukcie. Z jej záveru vyplynulo, že je ohrozená stabilita niekoľkých pilierov následkom vyplavenia zeminy spod pilierov. Navrhuje sa preto zosilnenie základov a vyplnenie jám pod nimi,“ informovala v roku 2012 Eva Pobjecká z kancelárie prednostu Mestského úradu v Piešťanoch.
A tak ešte v tom období radnica zažiadala o eurofondy na celkovú rekonštrukciu mosta. Aby sa naplnila podmienka výzvy ministerstva kultúry, bol by most presunutý spod Služieb mesta Piešťany do kompetencie mestského kultúrneho strediska. Ani to však nepomohlo a mesto pri žiadosti o európsku dotáciu neuspelo.
Ako uvádza najnovší materiál pripravovaný poslancom na schválenie, závery z poslednej diagnostiky Kolonádového mosta (vyhotovená ešte v rokoch 2001 až 2006) podrobne charakterizujú aktuálny stav mosta a navrhujú opatrenia na jeho zlepšenie. Na mostnej konštrukcii sú viaceré poruchy, ktoré rôznym spôsobom (z hľadiska závažnosti) ovplyvňujú bezpečnosť, spoľahlivosť a aj jeho vizuálnu stránku.
Okrem iného je to i zhoršujúci sa stav nosnej konštrukcie, nefunkčnosť izolačnej schopnosti vozovky, dezolátny stav strešnej krytiny nad promenádou. Kryt pešej zóny je tiež značne porušený dodatočnou montážou vstupných poklopov k cudzím zariadeniam a na celej nadstavbe je vidieť vplyv zanedbanej údržby.
Zámerom projektu je nielen obnova mosta, ale i zriadenie galerijných priestorov na osvetové účely v ľavom krídle mosta (z kúpeľnej strany) a informačno-prezentačných priestorov v jeho pravom krídle (z mestskej strany) vrátane pitného pavilónu. Taktiež by sa rekonštruovali priestory predajní, zlikvidoval súčasný disproporčný stav priestoru, obnovil obvodový plášť či vymenila strešná krytina.
Radnica na realizáciu tohto oprášeného projektu bude žiadať nenávratnú pôžičku v objeme 1,8 miliónov eur. Spoluúčasť z mestských prostriedkov by mala tvoriť niečo málo nad 91-tisíc eur.
Posledná zásadná rekonštrukcia tejto národnej kultúrnej pamiatky bola realizovaná ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Jej najakútnejšie problémy sa odstránili v roku 2013, keď sa opravilo prestrešenie a elektrické rozvody, vymenili sa svietidlá a vymaľovali stany a stropy.

DETAILY PROJEKTU


Podľa predloženého materiálu bude realizovať v troch častiach:
1. Rekonštrukcia mostnej časti vrátane vstupných plôch
2. Rekonštrukcia nadstavby – vrchnej časti mosta, strechy
3. Komplexné riešenie obnovy interiéru
Výstupom projektu budú dve nové služby poskytované všetkým užívateľom (obyvateľom, kúpeľným hosťom, návštevníkom mesta Piešťany, ako aj zamestnancom mestskej knižnice):
1. Zriadenie INFOCENTRA, ktorého predmetom činnosti budú informačno-prezentačné aktivity, ako napr. besedy, stretnutia s občanmi a návštevníkmi, predaj suvenírov a informačno-propagačných materiálov.
2. Zriadenie GALÉRIE na pracovné workshopy, vernisáže, výstavy, umelecko-kultúrne projekty a pod. Cieľom realizácie projektu je nielen zachovanie tejto unikátnej kultúrnej pamiatky, zvýšenie kvality služieb v kultúrno-osvetovej oblasti, ale i dosiahnutie zvýšenia počtu návštevníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Svetozár, zajtra Gizela