Opäť hrozia tresty za predražené cétečko

  • Spravodajstvo
  • 3. novembra 2017, 08:07
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Kauza piešťanského CT-prístroja sa stále neskončila. Po viac než roku opäť vzniesli obvinenie voči bývalej riaditeľke piešťanskej nemocnice a ďalším osobám, ktoré podľa polície nesú zodpovednosť za plánovanú kúpu predraženého prístroja.

Pre najväčšiu kauzu druhej Ficovej vlády prišiel o funkciu predseda parlamentu Pavol Paška, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ale aj podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová ako členka riadiacich orgánov Nemocnice Alexandra Wintera. Ale ani Alan Suchánek (OĽaNO), piešťanský lekár a poslanec NR SR, ktorý na predražené cétečko v roku 2014 poukázal, ako nakoniec vysvitlo, nemá v nakupovaní tohto druhu zdravotníckeho zariadenia v nemocnici úplne čisté svedomie. Jeho zasa dobehla obdobná kauza z roku 2012.
Podľa spravodajského portálu etrend.sk bývalá riaditeľka nemocnice Mária Domčeková a ďalší členovia správnej rady a odbornej komisie sú od začiatku októbra obvinení pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Dozorujúca prokurátorka na základe rozsiahleho vyšetrovacieho spisu preskúmava zákonnosť uznesenia o vznesení obvinenia,“ uviedol pre Trend krajský hovorca – prokurátor Marián Sipavý. Dodal, že obvinenie vzniesla vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z protikorupčnej jednotky.
Rovnaké osoby už raz obvinené boli. Obvinenie zrušila generálna prokuratúra (GP) vlani v apríli, podľa nej bol porušený zákon. Za nedostatočný považovala znalecký posudok, ktorý mal vyčísliť výšku možnej škody. Už vtedy však hovorkyňa GP Andrea Predajňová hovorila, že trestné stíhanie pokračuje a po doplnení dokazovania a odstránení pochybení môžu opätovne padnúť obvinenia.
Jedna z najväčších káuz predražených nákupov v zdravotníctve počas druhej Ficovej vlády však mala aj svoju predchodkyňu z čias predchádzajúceho vedenia piešťanskej nemocnice. Na svetlo sveta ju vyplavil poslanecký prieskum zdravotníckeho výboru parlamentu v roku 2015.

V druhej kauze je „namočená“ bývalá riaditeľka nemocnice Mária Domčeková.

Išlo o plánovaný nákup CT-prístroja z roku 2012, keď firma, ktorá súťaž vyhrala, zrejme uspela len na základe zavádzajúcich technických informácií. „Túto súťaž zrušila nová správna rada nemocnice, lebo mala podozrenie, že technické parametre, deklarované uchádzačom, neboli pravdivé,“ vyhlásil počas poslaneckého prieskumu na tlačovke Richard Raši.
Súťaž vtedy vyhrala firma Siemens, ktorá deklarovala výkon CT-prístroja nie požadovaných 128, ale až 384 rezov. „Prístroje s takýmito parametrami v podstate neexistujú a išlo v skutočnosti o tomograf s výkonom 64 rezov s úpravou, čo nezodpovedalo podmienkam súťaže,“ potvrdila dôvody zrušenia súťaže z roku 2012 primárka rádiológie Drahomíra Mičová.
A v tom období pri obstarávaní tohto cétečka bol členom výberovej komisie A. Suchánek, ktorý v 2014 poukazoval na predražený nákup CT-prístroja za riaditeľky M. Domčekovej.
V prvej kauze figuroval lekár Alan Suchánek.

Za poukázanie na nákup CT-prístroja z roku 2014 získal Suchánek ocenenie Biela vrana, ktoré udeľuje Aliancia Fair-play a VIA IURIS. Za následne medializované skutočnosti z roku 2012 odstúpila zo svojho postu celá komisia, ktorá Suchánkovi ocenenie udelila. Zuzana Wienk, Michal Šagát, Milan Šimečka, Monika Smolková, Egon Gál a Michal Kaščák z komisie na udeľovanie ocenení Biela vrana odstúpili s odôvodnením, že udeliť ju piešťanskému lekárovi bola z ich strany chyba. Suchánek sa tohto ocenenia následne vzdal dobrovoľne.
Stanovisko spoločnosti Siemens k medializovaným informáciám o výberovom konaní Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch
V súvislosti s výberovým konaním na CT prístroj, ktorý v roku 2012 vyhlásila piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera, sa v ostatných týždňoch šírili v slovenských médiách viaceré nepravdivé, neúplné a pravdu skresľujúce tvrdenia. Spoločnosť Siemens sa preto rozhodla reagovať a ozrejmiť nepresné a zavádzajúce informácie.
Technické podmienky v zadaní boli vyplnené korektne
V elektronickej aukcii pre nemocnicu v Piešťanoch spoločnosť Siemens v roku 2012 ponúkla počítačový tomograf SOMATOM Definition AS+, ktorý pri jednom otočení RTG lampy zaznamenáva 128 obrázkov bez dodatočnej softvérovej úpravy.
Keďže obstarávateľ požadoval dodať 128- a viacvrstvový prístroj, pričom súťažné podklady nešpecifikovali, či majú uchádzači zadať počet vrstiev na jednu rotáciu RTG lampy bez úpravy alebo s možnosťou softvérovej úpravy, uviedla spoločnosť Siemens z produktovej špecifikácie ponúkaného CT prístroja najvyšší parameter, a to 384 zrekonštruovaných obrázkov. Pri takto formulovaných súťažných podmienkach je takýto postup štandardný.
Znamená to, že ponúknuté CT spĺňalo technické požiadavky obstarávateľa a že spoločnosť Siemens neuviedla v ponuke nesprávny ani zavádzajúci údaj. Po písomnej žiadosti z nemocnice o objasnenie uvedeného parametra bolo výberovej komisie bezodkladne poskytnuté vysvetlenie, čím spoločnosť dokázala, že má záujem technické parametre vysvetliť.
Skutočná cena prístroja a ďalších plnení
V medializovaných správach sa tiež opakovane objavujú informácie, že spoločnosť Siemens mala Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch dodať v roku 2012 CT prístroj za milión eur bez DPH, čo malo byť o 250-tisíc eur viac, ako stál konkurenčný prístroj.
Celková cena dodávky prístroja a súvisiacich plnení, ktorú spoločnosť Siemens v elektronickej aukcii ponúkla, predstavovala sumu 1 015 262,40 eura vrátane DPH. Cena samotného CT však netvorila ani dve tretiny z celkového objemu zákazky, v ktorej bol okrem dodávky počítačového tomografu zahrnutý rad ďalších súvisiacich plnení, ako demontáž a likvidácia starého tomografu, technologický projekt, nutné stavebné a technologické úpravy, pozáručný servis po uplynutí záručnej lehoty na obdobie 36 mesiacov vrátane dopravy servisných technikov do nemocnice do 2 hodín, injektora na podanie kontrastnej látky, ako aj nutné náhradné diely spotrebného charakteru, na obdobie 5 rokov prevádzky v hodnote prevyšujúcej 200 000 eur vrátane DPH.
Servis ako súčasť plnenia
Kvalita servisu má priamy vplyv na životnosť medicínskych prístrojov, kvalitu aj na rýchlosť  vykonania diagnostiky a tým aj na dĺžku zbytočných prestojov. Servis medicínskych prístrojov pritom zahŕňa nielen opravy, ale aj pravidelné kontroly prevádzkových parametrov prístrojov, preventívnu údržbu a softvérové aktualizácie prístrojov. Tieto úkony sú nevyhnutné na prevádzku ktoréhokoľvek medicínskeho prístroja.
Výpadok CT prístroja môže prevádzkovateľovi spôsobiť výpadok príjmov za nerealizované výkony v desiatkach tisícov eur. Prestoje zároveň môžu znamenať zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a dodatočne vyvolané náklady na prípadný prevoz pacientov na pracovisko v inom meste. Pri poruchách treba preplánovať množstvo pacientov, prípadne aj následné súvisiace zdravotnícke výkony, v dôsledku čoho sa čakacie lehoty ešte viac predlžujú.
Spoločnosť Siemens má na Slovensku podľa prieskumu spokojnosti so servisnými službami medicínskej techniky od renomovanej spoločnosti Ipsos najlepší a najrýchlejší servis. Vďaka piatim servisným strediskám rozmiestneným po regiónoch Slovenska je dojazdová vzdialenosť technikov Siemens na ktorékoľvek medicínske pracovisko kratšia ako dve hodiny, čo nedokáže zaručiť žiadny iný dodávateľ medicínskych prístrojov. Vysoká úroveň odbornosti servisných špecialistov je zabezpečená a garantovaná systematickým certifikovaným modelom kvalifikácie. V kombinácii s efektívne nastavenou logistikou dodávok náhradných dielcov Siemens ako jediný na trhu garantuje 96-percentnú prevádzkyschopnosť medicínskych prístrojov. Reálna hodnota dostupnosti sa často blíži až k 98 percentám.
Vzhľadom na uvedené parametre servisných služieb, ako sú: počet a dostupnosť servisných technikov, garantovaný čas reakcie, garancia funkčnosti prístroja v čase, proaktívna diaľková indikácia poruchových stavov a iné, je jednoduché porovnanie cien servisných služieb bez zohľadnenia týchto parametrov nesprávne. Pre spoločnosť Siemens je zvyšovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v oblasti diagnostiky a liečby pacientov strategickým cieľom a chápe ju aj ako príspevok k spoločenskej zodpovednosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela