Úspešná cesta z úradu práce do nového zamestnania

  • Nezaradené
  • 2. novembra 2017, 09:10
  • Autor:Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany

Jednou z hlavných úloh úradu práce je napomôcť nezamestnaným ľuďom nájsť si prácu a pomôcť zamestnávateľovi pri vytváraní a obsadzovaní pracovných miest. Je viacero možností, ako môže úrad podať pomocnú ruku klientom.

„Nie vždy je jednoduché vyriešiť každý problém, s ktorým prídu klienti na úrad práce. V každom prípade sa naši zamestnanci snažia urobiť všetko, aby našli potrebné riešenia a pomohli mu vrátiť sa alebo vstúpiť do pracovného života. Vynakladajú enormné úsilie a snahu, aby vznikalo čo najviac nových pracovných miest,“ vysvetľuje riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch, PhDr. Zuzana Komárková.
„V s ú časnosti máme k dispozícii 620 voľných pracovných miest. Môžeme povedať, že kto pracovať naozaj chce a môže, si prácu nájde,“ pokračuje riaditeľka. Cesta za pracovným miestom začína nahláškou voľného pracovného miesta. Sú rôzne spôsoby, akými zamestnanci úradu vyhľadávajú voľné miesta pre klientov. „Agenti pre voľné pracovné miesta kontaktujú zamestnávateľov, ktorých informujú o národných projektoch a o ďalších formách spolupráce s úradom práce,“ informuje Z. Komárková.
Nahlášku voľného miesta môže zamestnávateľ urobiť dvomi spôsobmi. Môže to byť online prostredníctvom webovej stránky Internetového sprievodcu trhom práce, ktorá je známejšia pod skratkou ISTP, alebo vyplnením tlačiva – nahlášky. ISTP je profesionálny, celoslovenský a bezplatný internetový portál, ktorý ponúka informačno-poradenské nástroje. Pomáha ľuďom uplatniť sa na trhu práce a zamestnávateľom nájsť si vhodného zamestnanca. Zamestnávateľ môže v systéme ISTP bezplatne vytvárať, evidovať a zverejňovať všetky ich ponuky pracovných miest a osloviť tak uchádzačov o zamestnanie evidovaných na úradoch práce aj všetkých záujemcov o zamestnanie. Stránka je pravidelne aktualizovaná.
Ústretoví sme aj voči zamestnávateľom, ktorí nemajú svoje sídlo na Slovensku. Môžu nahlásiť voľné miesto priamo na útvary úradov – EURES. EURES je sieťou spolupráce, aby uľahčila voľný pohyb zamestnancov v rámci 28 krajín a Švajčiarska, Islandu, Lichtenštajnska a Nórska. „Naši agenti pre voľné pracovné miesta sa snažia vyjsť zamestnávateľovi maximálne v ústrety. Predstavujú im nové národné projekty telefonicky i mailom, navštevujú ich a v neposlednom rade im pomáhajú pri organizácii výberových konaní,“ vymenúva úlohy agentov riaditeľka.
Vďaka snahe zamestnancov sa úrad práce Piešťany môže pochváliť vysokým počtom voľných miest aj úspešných výberových konaní. Realizovanie výberových konaní je preferovanou službou. „Výberové konanie je spôsobom obsadenia pracovného miesta uchádzačom, ktorý je vybraný zamestnávateľom. Umožňujeme zamestnávateľovi vybrať si, či ho chce zrealizovať na úrade práce alebo vo svojich priestoroch. Naši zamestnanci si so zamestnávateľom dohodnú všetky podstatné kritériá výberového konania, ktorými sú dátum, čas a miesto realizácie, počet a štruktúra ponúkaných pracovných miest a požiadavky na zamestnanca.“ Potom sa vytypujú a pozvú vhodní uchádzači o zamestnanie, ktorým je tak sprostredkovaný priamy kontakt s potenciálnym zamestnávateľom.
„Takmer vždy je výsledok výberového konania úspešný. To znamená, že hneď po výberovom konaní si nezamestnaný občan nájde zamestnanie a zamestnávateľ zamestnanca. Mesačne sa zrealizuje v priemere 10 výberových konaní. Snažíme sa o to, aby ľudia neboli nezamestnaní dlho. Nielen preto, lebo potrebujú finančné prostriedky. Čím dlhšie je človek bez práce, tým rýchlejšie stráca pracovné návyky, ťažšie sa prispôsobuje novému prostrediu a klesá možnosť zamestnať sa. Tomu chceme zabrániť,“ vysvetľuje riaditeľka.
„Dôležitá je pre nás spokojnosť našich klientov. Ideálne je, keď je spokojný zamestnávateľ i budúci zamestnanec. Dbáme na to, aby nezamestnaní išli na výberové konanie, kde je zohľadnené vzdelanie i predchádzajúce pracovné skúsenosti. Chceme, aby boli úspešné, aby sa zamestnávateľ vracal vždy, keď potrebuje zamestnanca alebo odbornú radu. Rovnako nám záleží, aby sa naši nezamestnaní klienti zamestnali a mohli robiť prácu, ktorá ich baví,“ dodáva Z. Komárková.
V ďalšom čísle si budete môcť prečítať o aktívnej politike trhu práce a o príspevkoch, ktoré môže získať občan i zamestnávateľ.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava