Voliť? Jednoznačne!

  • Editoriál / Blogy
  • 1. novembra 2017, 09:00
  • Autor:Gabo Kopúnek

Už túto sobotu si vyberáme z množstva kandidátov svojich zástupcov do regionálnej krajskej samosprávy. Tieto voľby patria medzi ľuďmi k menej preferovaným, ešte nižšiu účasť dokážeme vygenerovať pri voľbách do Európskeho parlamentu. Odborníci síce poznajú odpovede, prečo je to tak, no len málo sa robí preto, aby sa nedostatky odstránili.

Má vlastne zmysel chodiť k volebným schránkam? Moja odpoveď znie: Jednoznačne áno! Svojím hlasom totiž pomôžeme tým, o ktorých si myslíme, že nimi presadzované názory, presne definované riešenia a postoje dokážu potiahnuť náš kraj cestou k jeho rozvoju. A to nehovorím len o kandidátoch na županov, ale hlavne o kandidátoch na poslancov, pretože nie župan rozhoduje, čo sa v kraji udeje, ale poslanci regionálneho zastupiteľstva.
Správny župan by mal byť vizionárom, ktorý poslaneckému zboru predkladá riešenia problémov kraja ako celku alebo jeho jednotlivých regiónov. Tieto problémy, naopak, definujú samotní poslanci – predĺžená ruka obyvateľov daného okresu. Preto je nevyhnutné vyberať si takých poslancov, ktorí nielenže načúvajú, čo občania hovoria, ale ich potreby dokážu aj premeniť v reálne veci. A tu je ohromná sila vášho hlasu, no zároveň aj vaša veľká zodpovednosť.
Ako si správne vybrať z volebného koša? Používajte zdravý sedliacky rozum a zvažujte, čo je ešte možné z predvolebných sľubov zrealizovať a čo je len úlet a fantazmagória kandidáta. Ak ste si nie istí, nebojte sa opýtať kandidáta, ako chce daný sľub splniť. Správny kandidát odpovedá vecne, nie vyhýbavo, nehazarduje s dôverou voliča.
A čo ak mojich kandidátov nezvolia? Toto sklamanie môže frustrovať a odradiť od účasti na ďalších voľbách. Uvedomelý človek sa však cez to dokáže preniesť a energiu vynaložiť na kontrolu práce tých, ktorí dôveru občanov dostali. Ľahostajný človek nedočíta do konca ani tieto riadky, ani sa k volebnej miestnosti nepriblíži. Bude však prvým neoprávneným kritikom.
V sobotu rozhodujete o tom, kto bude päť rokov zastupovať záujmy vaše, vášho okolia, vašej obce či mesta. Zvážte teda ešte raz, akú silu má váš hlas. Premôžte letargiu z ostatných volieb a príďte do volebných miestností. Ja vám už len želám správne rozhodnutia a pevnú ruku pri výbere svojich zástupcov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek