Zámok, kde zajace stvárňujú ľudí

  • Cestovanie
  • 25. októbra 2017, 08:38
  • Autor:Gabo Kopúnek

Babie leto je tam a pekných dní bude pomenej. Rovnako sa končiacim októbrom na zimu pre verejnosť zatvára väčšina malých zámkov na Morave. Máte tak poslednú možnosť prezrieť si jediný taliansky neskoro renesančný skvost v pôvodnom stave na severe od Álp.

Stačí len zamieriť na Vyškovsko, do malebného mestečka Bučovice, ktoré som náhodou objavil počas potuliek po Morave. Už na prvý raz ma upútala zaujímavá stavba, ktorej som však nevenoval pozornosť. Nedala mi spávať a urobila dobre.

Hodný cisárov


Zvonka pripomína zámok skôr stavbu z čias socializmu, keď sa prerábali staré budovy na školy. Že ide o architektonický unikát, som sa dozvedel na internete, no pochopil to až priamo na mieste. Zámok bol totiž postavený ako renesančné sídlo podľa originálneho projektu typu „palazzo in fortezza“ vrátane celého rozsiahleho areálu so záhradou, opevnením a vodnou priekopou. Niektoré tieto prvky však zobral čas.

Nádvoriu dominuje zhruba desaťmetrová fontána.

Zámok projektoval Jacopo de Strada, ktorý bol správcom umeleckých zbierok troch habsburských cisárov – Ferdinanda I., Maxmiliána II. a Rudolfa II. To, že mal naozaj vkus, zistíte nielen na pozoruhodnom arkádovom nádvorí s gigantickou fontánou a s 90 stĺpmi, na ktorých je 540 reliéfov s vojnovými motívmi, erbmi, zvieratami či fantastickými bytosťami. Od úžasu onemiete v interiéri a nejde len o bohatú manieristickú (preumelkovanú) výzdobu.

Odolal aj Švédom


Trojposchodový štvorkrídly zámok dal postaviť v tej dobe jeden z najbohatších moravských šľachticov Ján Šembera Černohorský z Boskovíc, ktorý študoval v Taliansku aj vo Viedni. Okrem rôznych titulov zastával významné funkcie a údajne sa veľmi rád zabával. Vycibrený vkus i radovánky cítiť na každom kroku a vidieť v zajačej sále. S jeho dcérou Katarínou vyženil panstvo Maxmilián z Lichtensteina, ktorý nechal na zámku dostavať štyri rohové veže.

Jedna z mnohých freskových výzdob znázorňuje zajace v ľudských úlohách.

Obranné kvality zámku sa ukázali v roku 1645, keď sa úradníci, poľovníci a mešťania ubránili proti početnému švédskemu oddielu vojakov, ktorí plienili krajinu počas 30-ročnej vojny. Zámok ostal neporušený v pôvodnom stave, za to vďačíme rozhodnutiu Lichtenštajnov presťahovať sa z neho do modernejšieho sídla a ponechať ho len ako administratívne centrum panstva.

Ako sa tam dostať


Ak sme vás navnadili na cestu, určite by ste nemali váhať, pretože sa do zámku dostanete už len posledný októbrový víkend od 10. do 16. hodiny. Potom bude otvorený až v apríli.
Najlepšie sa tam dostanete cez Hodonín a Kyjov v smere na Vyškov alebo cez Myjavu, Vrbovce a Veselí na Morave, kde zabočíte na spomínaný Kyjov. Po ceste určite narazíte na množstvo zaujímavých vecí, ale prehliadku tých si nechajte na inokedy. O niektorých sme už písali a o iných ešte budeme. No ak vám vystane čas, potiahnite svoju štreku až do Vyškova, je tam zaujímavá minizoo a adrenalínový dinopark.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela