Hyena na obzore

  • Editoriál / Blogy
  • 25. októbra 2017, 07:41
  • Autor:Gabo Kopúnek

O podvodníkov na tomto svete veru nie je núdza. Doba je zlá a kto sa nenaučil na živobytie si zarábať poctivou prácou, hľadá všakovaké spôsoby, ako sa obohatiť na úkor iných.

Už to však nie je len o drobných kšeftároch, šmelinároch či príležitostných zlodejoch. Spolu s budovaním novej spoločnosti trhového hospodárstva a s jej možno zámerne nedomyslenými zákonmi vznikali a vznikajú rôzne podvodné skupiny či mafiánske klany.
Keďže sa už ale zo súkromného i štátneho kradne čoraz ťažšie, lumpi tejto spoločnosti sa najčastejšie zameriavajú na tú najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva – na seniorov. Už to nie sú len tzv. šmejdi, ktorí ponúkajú dôverčivým dôchodcom nepotrebný a, navyše, predražený tovar. Ani podvodníci, ktorí si vytypujú osamelých ľudí a tvária sa ako priatelia ich príbuzných v núdzi.
Opäť sa vyskytol prípad podivného indivídua, ktoré sa rozhodlo cez noviny inzerovať podľa neho nezištnú službu – zadarmo doopatrovať starších spoluobčanov. Len tak, bez bočného úmyslu. Keďže všetko zadarmo smrdí a počas mojej praxe som takýchto inzerátov zachytil viacero, aj z etického princípu sme tento inzerát odmietli publikovať.
Dotyčnému sme vysvetlili naše postoje a naznačili mu, že jeho nezištnosť smrdí podvodom. Neraz sa už totiž stalo, že niekto cez nezištnú pomoc zmanipuloval seniorov a tí bez vedomia príbuzných prepísali majetok na cudzie osoby. To sme asi robiť nemali, pretože to indivíduum sa nám začalo vyhrážať všetkým možným. Myslel si zrejme, že nás zastraší, no my sme pochopili, že nie sme jediní, čo ho prekukli.
Nechcem však písať o tomto „človeku“ (skôr hyene v ľudskej podobe), možno inokedy a na inom mieste. Skôr by som chcel apelovať na všetkých, ktorí si tieto riadky prečítajú, aby nedávali zbytočne príležitosť podobným podvodníkom ohrozovať majetok či, nebodaj, zdravie svojich blízkych.
Dá sa tomu zabrániť jednoduchým spôsobom, stačí svojim starkým venovať viac zo svojho voľného času. Viem, niekedy je to ťažké, sám som si tým prešiel. Ale uvedomte si, že raz si to budete vyčítať, pretože mnoho vecí medzi vami ostane navždy nedopovedaných.
Každý senior chce byť ešte užitočný a často naletí na pekné slovo, úsmev či veľmi rád podá pomocnú ruku inému. Kto to napokon bol, je však už často neskoro riešiť. A sklamanie je pre týchto ľudí oveľa väčšou ranou ako menší nezáujem vlastnej rodiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav