Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. októbra 2017, 11:29
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, ak si niekto vo svojom dome robí nedýchateľnú atmosféru, ak si do domu nepustí chudobných pocestných, ak sa nestýka so susedmi, ak nedodržuje základné pravidlá slušnosti – je to situácia, ktorú si musia riešiť obyvatelia domu sami. Ale keď tieto aktivity pán domu rozširuje široko ďaleko okolo seba, potom sa nemôže stretnúť so súhlasom a sympatiami tých, ktorých sa to týka.

UNESCO – Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru pracuje od roku 1945 vo všetkých odboroch uvedenej činnosti. Tá v roku 2011 ustanovila 30. apríl ako Medzinárodný deň džezu. Od roku 2012 sa konali koncerty za účasti špičkových džezových a štátnických osobností a hostiteľom boli mestá New Orleans, Istanbul, Osaka, Paríž, Washington, Havana… Ak niekto odmieta byť členom takejto spoločnosti a je proti aktivitám, ktoré spájajú komunity, školy, umelcov a džezových entuziastov, potom je sám proti sebe, proti spolupráci a komunikácii medzi národmi, proti svojej krajine, ktorá dala svetu džez. Amerika je kolískou džezu a nemôže ostať ani mimo tejto hry. Jej pán domu sa tragicky mýli a nielen jeho spolubývajúci, ale obyvatelia tejto planéty by mu to mali pripomenúť…
Bratislavské jazzové dni sa konajú 20. až 22. októbra. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom a aj tento rok budeme pozorne sledovať ich koncerty. Najbližšiu reláciu, v nedeľu 22. októbra, budeme venovať jubileu – pripomíname si sté výročie narodenia najväčších osobností džezu. V roku 1917 sa narodila Ella Fitzgerald, Thelonius Monk, Buddy Rich a Dizzy Gillespie. Práve na jeho narodeniny sme pre vás pripravili prechádzku džezovým storočím.
Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel