Nechcú byť ako Analfabeta Negramotná

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 20. októbra 2017, 08:49
  • Autor:Viera Dusíková

V Mestskej knižnici v Piešťanoch sa organizátori v poradí už deviateho ročníka projektu s názvom Keď čítanie je čtení presvedčili, že slovenské deti českému jazyku rozumejú. Na piatkovom „veľkom čítaní“ prevažne z kníh českých autorov deti z Piešťan i Vrbového rozumeli češtine rovnako dobre ako svojmu materinskému jazyku.

Českí a slovenskí autori Ján Uličiansky, Daniel Rušar, Ľuboslav Paľo, Ester a Milan Starí, Nikkarin, čiže Michal Menšík, Petra Nagyová-Džerengová, Lenka Rožnovská i Petra Braunová čítali zo svojich diel a presviedčali strapatú bábku Analfabetu Negramotnú, že čítanie nemusí byť nudné, otravné a že vlastniť čitateľský preukaz je vlastne zábava! Kniha je vstupenkou do sveta fantázie a k tomu je i bonus – rozhľad a vzdelanosť, dokonca aj pravopis sa dá ľahšie „obkukať“ z kníh.
Deti so záujmom sledovali dramatizované čítanie, sprevádzali ho výbuchy smiechu a na konci sa Vrbovčania s autormi rozprávkových knižiek i komiksov odfotili. Piešťanskú knižnicu si totiž v rámci tohto projektu užili prvýkrát. Pohrali sa aj s veľkoplošnými komiksovými dielami, ktoré tu boli inštalované. Vošli do veže, sťahovali hada zo stromu, v studni, podobnej tej na nádvorí Kúrie Mórica Beňovského, chytali ryby.

Nech sa páči… vstúpte do rozprávky.

Aj učiteľky boli spokojné. „Je to zaujímavo pripravené. Udržať pozornosť detí je náročné, organizátorom sa to naozaj podarilo a deti mali možnosť stretnúť sa so svojimi obľúbenými autormi,“ uviedli Soňa Slováková a Zita Michalková, triedne učiteľky štvrtákov Základnej školy na Komenského ulici vo Vrbovom.
Podujatie sledovala i riaditeľka Českého centra v Bratislave Vilma Anýžová. Na otázku, ako hodnotí súčasné vzťahy Slovákov s Čechmi, skonštatovala: „Je dobré, že stále pretrvávajú aj jazykové kontakty, že sa české knihy predávajú i na Slovensku, kde ich ľudia čítajú. Tiež sa sledujú české televízie. Horšia situácia je v Čechách. Tam kontakty nie sú ani zďaleka také ako za Československa.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián