V Hubine pribudol ďalší osemdesiatnik

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. októbra 2017, 18:09
  • Autor:Štefan Gregorička

Do radov osemdesiatnikov pribudol 18. októbra jeden z najznámejších občanov Hubiny – Michal Strečanský. Duboviansky rodák dral školské lavice spolu s ďalším známym rodákom z tejto obce, výtvarníkom Alojzom Majerníkom. Kým ten sa dal na maľovanie, z Michala sa stal poľnohospodársky odborník.

Celé dve desaťročia pôsobil v Borovciach na detašovanom pracovisku Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch a dva roky tam bol i vedúcim hospodárstva. Tu si našiel svoju neskoršiu manželku Máriu, vďaka ktorej sa v roku 1963 priženil do Hubiny. V tejto obci bol jedno volebné obdobie aj tajomníkom MNV.
Ďalšiu etapu života strávil Michal v Roľníckom družstve v Moravanoch nad Váhom, kde zastával až do odchodu do dôchodku funkciu hlavného agronóma. Jubilant si rád spomína hlavne na prácu vo výskumnom ústave: „Bol som vtedy mladý a robota v teréne ma bavila. Venoval som sa overovaniu pestovateľských schopností ovocných stromov a ich aplikácii do praxe. A to nielen v Borovciach, ale aj v iných častiach Slovenska. Na motorke som takto za prácou najazdil tisícky kilometrov.“
Už počas pôsobenia na moravianskom družstve sa pred 35 rokmi zaslúžil o založenie štyroch záhradkárskych osád. Tie sa vytvárali na pôdach, ktoré neboli vhodné pre poľnohospodársku veľkovýrobu. Sám sa stal členom záhradkárskej osady Nad mlynom, v ktorej odovzdával svoje bohaté skúsenosti z výskumnej praxe ostatným záhradkárom.
Vo svojej záhradke sa popri zelenine venoval aj pestovaniu jabloní a viniča. Jeho výpestky mali úspech na rôznych záhradkárskych výstavách a vínko zasa na degustáciách. Svedčia o tom viaceré ocenenia, ktoré za ne dostal.
Jubilant mal deväť súrodencov – päť bratov a štyri sestry. Štyria z nich sa dožili osemdesiatky. „V súčasnosti je najstaršou sestra Školastika, ktorá má 82 rokov. Ani ja nechcem porušiť tradíciu osemdesiatnikov v rodine Strečanských,“ povedal nám na záver jubilant, ktorý je otcom dvoch detí a spolu s nimi a manželkou sa teší zo štyroch vnúčat.
Ku gratulantom Michalovi Strečanskému k významnému životnému jubileu sa pripája aj naša redakcia, ktorej spolu s manželkou ako dôchodca pomáhal tým, že šesť rokov rozvážal po meste i obciach Piešťanský týždeň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava