Piešťany a región naberali v roku 1970 druhý dych

  • História
  • 13. októbra 2017, 09:02
  • Autor:Gabo Kopúnek

Piešťany boli súčasťou „veľkého“ Trnavského okresu a v roku 1970 si pripomínali 25. výročie vyhlásenia za mesto. V tomto období sa začínala aj ďalšia etapa rozvoja perly na Považí, ktorá lákala nielen nových obyvateľov, ale aj zahraničných turistov, zväčša pacientov. Najväčší záujem cudzincov bol z NSR, Rakúska, škandinávskych štátov a USA.

V januári patril medzi najatraktívnejších pacientov armádny generál a minister národnej obrany afgánskeho kráľovstva Azilzai nek Mohamad. Život v kúpeľoch sa však odvíjal diametrálne odlišne od života bežných ľudí. Ako sa žilo v Piešťanoch? Ponúkame vám prehľad udalostí, ako ich vtedy zachytili jediné regionálne noviny Trnavský hlas.
■ JANUÁR
Ak ľudia hromžili na pracovné soboty, svoju zlosť mohli adresovať piešťanskej Tesle, ktorá ostatným podnikom v Trnavskom okrese adresovala výzvu na zabezpečenie zvýšených úloh v roku 1970. Podpísali sa pod ňu riaditeľ Peter Pfliegel, komunistická líderka Soňa Kašičková a šéf odborárov Ján Cifra. Výzvou sa mal dosiahnuť nárast výroby oproti roku 1969 o 39 percent, čo sa dalo len odpracovaním každej poslednej soboty v mesiaci.
Piešťany dostali do daru druhé kino. Kultúrne a spoločenské stredisko ho otvorilo v januári v divadielku na Floreáte – Malej scéne Ivana Krasku, ktoré tiež otvorili tento rok. Zatiaľ sa tam premietalo iba niekoľko dní v týždni. Divadielko malo kapacitu 150 stoličiek.
Známy výrobca ženskej a dievčenskej bielizne Trikota Vrbové mal široký sortiment výrobkov, ktoré ale nebolo na pultoch obchodov vidieť. Podľa vedenia podniku boli na vine obchodníci, ktorí si tovar, kvalitou porovnateľný so zahraničným, neobjednávali.
Dom umenia bol ešte len na papieri, v januári zaujímavý projekt odovzdal staviteľom významný architekt Ferdinand Milučký. Pri vtedajších cenách stavebného materiálu mala realizácia projektu stáť 35 miliónov korún. S výstavbou sa malo začať na jeseň, no nebolo firmy, ktorá by ho stavala. Lebo keď bola voľná firma, zas chýbali peniaze. Takže sa termín posunul.

FEBRUÁR: Na tradičnom plese n. p. Tesla v Piešťanoch zvolili za „Miss Tesla 1970“ sedemnásťročnú Máriu Vatrtovú.

■ MAREC
Svojou kvalitnou prácou bola známa aj piešťanská Drevovýroba, ktorá v tomto období vyhotovovala zariadenie pre pražský Tuzex, pripravovala celý komplex zariadenia pre Lekársky dom v Prahe a tiež jej zamestnanci dokončovali átriové domce v budove OSN v Bratislave. Popritom pre občanov vyrábali spálne typu SA-51, 52, 53, obývačky a iný nábytok. Jedným problémom tohto podniku bol nedostatok pracovníkov a výrobného materiálu.
Po deviatich mesiacoch renovácie, oficiálne 4. marca, pre verejnosť otvorili krytú plaváreň kúpaliska Eva. Realizátor úprav Ing. Stankovský sa potom už mohol pustiť do úprav okolia letného kúpaliska, hlavne malého športového areálu pre volejbalistov a nohejbalistov.
MAREC: Agropodnik Piešťany zriadil v meste veľmi navštevovanú predajňu poľnohospodárskych prebytkov a keďže sa osvedčila, podobnú otvorili aj vo Vrbovom (na snímke). Záujem spotrebiteľov bol hlavne o mäsové výrobky, v deň otvorenia sa doslova rozchytali v celkovej hodnote 25-tisíc Kčs.

■ APRÍL
Prašník a Pustá Ves si do svojich kroník v sobotu 4. apríla zapísali významnú udalosť – otvorenie novej budovy miestneho národného výboru. Okrem úradu v nej malo sídliť aj vedenie družstva.
■ MÁJ
Na konci mája sa detská dychovka Trebatičanka zúčastnila v Poprade 1. podtatranského festivalu detských dychových orchestrov. Na druhom ročníku podujatia v Poprade v roku 1971 už Trebatičanka dominovala v súťaži I. triedy medzi 10 účastníkmi a pod vedením kapelníka Petra Jankecha a za pomoci technického pracovníka súboru Emila Tonkoviča získala prvé miesto.
JÚL: V meste od 1. júla spustili do prevádzky Orient bar, ktorý si ihneď zamilovali nielen domáci, ale aj zahraniční klienti. Kaviarnička sa nachádzala v blízkosti obľúbenej reštaurácie Srdiečko a návštevníci si tam mohli posedieť v čarovnom prostredí pripomínajúcom Blízky východ.

■ JÚN
Najväčší problém Piešťan spočíval v nedostatku bytov. Komunistom sa túto situáciu nedarilo riešiť. Za posledných desať rokov sa v kúpeľnom meste postavilo 2355 bytov a k 1. januáru 1970 evidovalo bytové družstvo 1020 čakateľov na byt. Pri vtedajšom tempe výstavby sa ročne stihlo dokončiť maximálne 250 bytov, takže sa čakalo na byt tri až štyri roky. Rozostavané bolo sídlisko Prednádražie, kde malo byť 1694 bytov, no zatiaľ ich bolo postavených 1230. Projekčne sa pripravovali výstavby sídliska Juh a Pri Váhu.
■ JÚL
V chotári JRD Drahovce vyskúšali prototyp pásového zavlažovacieho zariadenia, od ktorého sa očakával zvrat v poľnohospodárskej zavlažovacej technike. Prvých 20 výrobkov trnavskej STS však napokon skončilo na skúške v Bernolákove.
JÚN: Tradičné remeslá boli na ústupe. Pociťovali to aj v piešťanskom podniku VKUS, kde mali málo sedlárov. Mladí ľudia totiž nemali o toto povolanie veľký záujem a starí výrobu nestíhali. Do tejto partie patrili Ján Švarc, František Bartko, Jozef Slávko a Anton Štuchal. Na snímke je J. Švarc pri spracovávaní chomúta pre koňa.

■ AUGUST
V Piešťanoch po prvý raz pristálo dopravné lietadlo východonemeckej spoločnosti Interflug s dvomi desiatkami cestujúcich na palube. V tomto období sa tiež rokovalo o pravidelnej linke Berlín – Piešťany, pričom 48-miestne turbínové lietadlo AN-24 malo na linke premávať raz týždenne od jari 1971.
■ SEPTEMBER
Slávnostným výkopom začal najväčší piešťanský závod Tesla budovať v rekreačnej oblasti v okolí jazera Striebornica vlastné oddychové stredisko. Za 1,6 miliónov korún tam zamestnanci stavali päť zrubových chát typu Alpina 220.
AUGUST: Juhoslovanský stavebný podnik Neimar z Belehradu staval dve kúpeľné liečebne – Balnea Grand a Balnea Splendid. Tieto osemposchodové budovy s kapacitou 400 lôžok sa stavbári zaviazali vybudovať za 16 mesiacov. Finančné náklady predstavovali 165 miliónov korún.

Po Ratnovciach už aj v Sokolovciach mali v prevádzke niekoľko nových žiarivkových osvetľovacích telies a ich počet sa mal postupne zvyšovať. Neóny sa objavili aj v parku miestnej liečebne, čo pozitívne hodnotili pacienti i personál. Pohľad na osvetlený park totiž pôsobil čarovne.
Pracovníci Slovakotermy v snahe zlepšiť prepravu zahraničných pacientov zaviedli novú službu – dopravu pacientov z Viedne do Piešťan taxislužbou.
■ OKTÓBER
V znamení blížiacich sa osláv 50. výročia založenia KSČS pripravoval MNV v Piešťanoch viacero akcií k slávnostnému jubileu. Jednou z akcií mala byť aj Etapa 50, v rámci ktorej vybudujú rekreačno-oddychové priestory Lido.
AUGUST: Od roku 1962 až do augusta sódovkárenský závod Piešťany zdesaťnásobil výrobu nealkoholických nápojov. Vtedy už fungovali dve automatické linky 120-tisíc fliaš a 110 hektolitrov nealkoholických nápojov v sudoch. Na obrázku je Edita Bendová pri plniacej linke s kapacitou 40-tisíc fliaš za pracovnú zmenu.

Za šesť miliónov korún sa MsNV v Sokolovciach spolu s JRD Sĺňava a miestnymi hasičmi rozhodli budovať nový kultúrny dom, v ktorom okrem reštaurácie s modernou kuchyňou mala byť aj kinosála a sieň pre 300 návštevníkov. Tiež tam mala byť pošta a sklady hasičov.
■ NOVEMBER
Trojčlennú delegáciu mesta Piešťany prijal na pražskom hrade prezident Ludvík Svoboda. Predseda MsNV Štefan Kubo, predseda MsV KSS Vojtech Javorka a šéflekár Československých štátnych kúpeľov v Piešťanoch Štefan Manca, ktorý sa osobne staral o prezidenta počas liečenia v kúpeľoch, odovzdali prezidentovi socialistický záväzok mesta Piešťany k 50. výročiu založenia KSČ, spomienkový album s fotodokumentáciou rozvoja mesta a piešťanskú výšivku. Zároveň ho informovali o živote v meste a o plánoch na rozvoj. Prezident ich na oplátku pokarhal za slabé služby v meste, ktoré mal vylepšiť plánovaný veľký obchodný dom Prior. Stáť mal na Kukučínovej ulici za približne 35 miliónov korún, no na jeseň roku 1970 ho ešte len projektovali.
NOVEMBER: Piatok 13-teho nemusí byť vždy smolný. V tento novembrový deň dostali Piešťanci i motoristi z okolia do užívania nadjazd nad železničným priecestím na Vrbovskej ceste. Vybudovali ho vojaci hodonínskeho útvaru v rekordnom čase z ťažkej mostnej konštrukcie PIŽMO. Bol dlhý 196 metrov a mal aj 80 centimetrov širokú lavicu pre chodcov. Dopravu na moste riadilo špeciálne zariadenie na fotobunku z piešťanskej Tesly. Nadjazd bol len provizórny, mal ho o päť rokov nahradiť už betónový.

V Piešťanoch sa v tom období vo veľkom plánovala aj architektonická premena. Počas deviatich dní dumala a hodnotila odborná porota pod vedením národného umelca akademika Emila Belluša 28 prác v celoštátnej anonymnej súťaži na ideové architektonicko-urbanistické riešenie Kúpeľného ostrova a centrálnej časti mesta okolo Pavlovovej ulice. Na Kúpeľnom ostrove mali zvládnuť riešenie prestavby starých kúpeľov a výstavu nových kúpeľných objektov i na západnom svahu Červenej veže. V centre museli tiež riešiť výstavbu hotela, divadla, galérie, novej budovy riaditeľstva kúpeľov, reprezentačných obchodných priestorov, cestovných kancelárií a pod. Na prvú cenu v súťaži bolo určených 60-tisíc korún, napokon ju porota udelila architektovi z Bratislavy, Rudolfovi Krajíčkovi.
Družstvo umeleckej výroby v Piešťanoch „Piešťanka“ v spolupráci s družstvami Vamberecká krajka z Vamberka, Slovač z Uherského Hradišťa a Detva Bratislava uskutočnili v liečebnom dome Slovan v Piešťanoch módnu prehliadku výrobkov hodnotených v celoštátnej súťaži výrobných družstiev o „Dokonalý výrobok 1970“. Na módnej prehliadke predviedli vyše 50 modelov dámskych, dievčenských a detských odevov.
■ DECEMBER
K prvému decembrovému dňu sa v rámci republiky uskutočnilo celoštátne sčítanie ľudí, domov a bytov a rovnako sa zisťovalo územné rozmiestnenie obyvateľstva, jeho ekonomické aktivity, veková štruktúra a tiež životná a kultúrna úroveň. V Trnavskom okrese žilo 205 957 obyvateľov, z toho 51 percent žien. Oproti roku 1961 zaznamenal okres prírastok obyvateľstva 14 456 ľudí. Piešťany mali k tomuto dátumu 22 963 obyvateľov, k ktorých 52,5 percent tvorili ženy.
Koncom roka v Piešťanoch vyhodnocovali desať najúspešnejších športovcov mesta. Primát získal československý reprezentant v maratóne Anton Javorka. Keďže ale boli výkony piešťanských športovcov vcelku vyrovnané, ďalšie postupné poradie sa neurčovalo. Ďalšími ocenenými boli vodné lyžiarky Oľga Kováčová a Miroslava Vodová, trojbojár Viliam Vrba, nohejbalista Miloš Fabián, tenistka Laura Kunertová a futbalista Pavol Šurga.
DECEMBER: Tanečný amatérsky orchester B-ATOM z Moravian nad Váhom vznikol z pôvodného dievčenského súboru Babeta a dobre hrajúce kočky boli raritou tohto hudobného zoskupenia aj naďalej.

V Krakovanoch silvestrovali vo vynovených priestoroch reštaurácie SD Jednota, ktorú podnikové riaditeľstvo nechalo zrekonštruovať za pol milióna korún. Jej kapacita bola 100 miest na sedenie. V tých rokoch ste na štefanských či silvestrovských zábavách v regióne mohli tancovať pri živej hudbe, ktorú hral tanečný amatérsky orchester B-ATOM z Moravian nad Váhom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj