Uletené predstavy o letisku pri letisku

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2017, 08:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že problematika piešťanského letiska sa stáva i témou predvolebnej kampane kandidáta na župana Jozefa Viskupiča i kandidátov na jeho koaličných poslancov. Ich vyjadrenia na tlačovej konferencii v utorok 3. októbra, ktorú usporiadali pred letiskom pod holým nebom, však nič konkrétne nepriniesli. Naopak, niektorí kandidáti pri tejto téme vo svojich vyjadreniach doslova perlili.

Kým kandidát na post trnavského župana J. Viskupič volil všeobecné frázy v rovine, že ak ho ľudia zvolia, letisko sa stane jeho prioritou, nádejný poslanec Jozef Bolješik, ktorý kandiduje za KDH, mal vyjadrenie, ktoré doslovne vyznelo, ako keby letisko objavil až v to dopoludnie, keď sa na tlačovku dostavil. „Právny stav, ktorý tu v súčasnosti je, je čertovsky zložitý, myslím si umelo vytvorený za účelom privatizácie,“ povedal novinárom Bolješik.
To, že väčšinový akcionár – trnavská župa – hľadá strategického investora, čo je de facto privatizácia, už niekoľko rokov, mu akosi uniklo. A že sa to aj rovnakú dobu nedarí zrejme tiež.
Na dôvažok ako z posledného piešťanského mestského zastupiteľstva vyplynulo, v prípade, že sa títo zatiaľ len kandidáti po novembri chopia funkcií, mesto sa už ani toľko nechystá letisku pomáhať, ako to bolo doposiaľ.
V závere minulého roka poslanci prijali úpravu všeobecne záväzného nariadenia týkajúceho sa miestnych daní, ktoré letisko oslobodilo od daní z nehnuteľnosti. Umožnil im to zákon, ktorý stavby spojené s dopravnou infraštruktúrou oslobodiť od tejto dane umožňuje. Ide u sumu zhruba 50-tisíc eur ročne. Tento svoj počin vedenie mesta spolu s poslancami deklarovali ako aktívnu podporu letiska v jeho zlej finančnej situácii.
V rámci rokovania posledného zastupiteľstva sa však niektorí poslanci nechali počuť, že takýto prístup pre budúci rok už nezvolia a letisková spoločnosť bude musieť opäť platiť mestu dane.
Letisko to však už niekoľko rokov aj tak nerobilo. V minulom roku sa dlžná suma vyšplhala až k hranici 300-tisíc eur. S následným penále za omeškanie platby je dlh letiska voči mestu už takmer 600-tisíc eur. Na základe dlhovanej sumy Mesto Piešťany zablokovalo letisku všetky nehnuteľné majetky. A podľa vyjadrení piešťanských mestských poslancov po novom roku začne tento dlh opäť narastať.
A tak je viac ako pravdepodobné, že župan, ktorý vzíde z novembrových volieb a bude zodpovedný za majetok župy pred všetkými obyvateľmi Trnavského kraja, nielen pred Piešťancami, sa bude musieť vyrovnať s tým, ako svojim novým krajským poslancom vysvetlí, že vďaka len záujmom jediného mesta majú zablokovaný majetok v hodnote viac ako 24 miliónov eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel