Poslanci chcú samostatný cyklochodník, vedenie mesta má iný názor

  • Spravodajstvo
  • 11. októbra 2017, 08:32
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Rekonštrukciu chodníka na ulici Pod Párovcami piešťanskí poslanci stopli. Nepozdáva sa im, že pôvodný projekt z roku 2007, určený len na rekonštrukciu trasy pre peších, chce mestský úrad prerobiť tak, aby išlo o chodník spoločný aj pre cyklistov.

Na základe stanoviska mestskej Komisie pre výstavbu a dopravu by radnica mala nechať vypracovať nový projekt tak, aby cyklochodník tvoril samostatnú komunikáciu. Odborník na dopravné stavby Stanislav Chmelo však v tomto prípade stojí za rozhodnutím mestského úradu a požiadavku poslancov považuje za zbytočnú a zbytočne drahú.
Počas septembrového stretnutia vedenia mesta s poslaneckým zborom prešla rokovaním aj úprava mestského rozpočtu vo viac ako dvoch desiatkach položiek. A okrem jedinej, vyčlenenie finančných prostriedkov v objeme 50-tisíc eur na spoluúčasť pri žiadosti o eurofondy pri rekonštrukcii chodníka na ulici Pod Párovcami, k nim poslanci nemali výhrady.
Podľa nich je vydanie stavebného povolenia na jeho realizáciu ignoranciou názorov mestskej komisie, ale i uznesení zastupiteľstva zo strany vedenia radnice.
Mestský úrad však vo svojom stanovisku zaslanom komisii uvádza: „Je našou snahou na základe prijatého uznesenia o dopracovania dokumentácie o cyklistický chodník túto problematiku riešiť. Nakoľko nemáme k dispozícii štúdiu riešenia cyklistických trás v lokalite starých Piešťan, ktorá by riešila spôsob vedenia cyklistov v danom území, bol oslovený dopravný projektant s dlhoročnými skúsenosťami, aby posúdil spôsob riešenia cyklistov v lokalite ulice Pod Párovcami.
Podľa jeho posúdenia navrhovaný chodník v úseku od evanjelického kostola po Kuzmányho ulicu vyhovuje parametrami pre peších a cyklistov a z toho dôvodu bude potrebná zmena projektu v časti dopravné značenie, v zmysle ktorého bude na novovybudovanom chodníku umožnený pohyb peších aj cyklistov.“
V ďalšom vedenie mesta členom komisie písomne vysvetľuje: „Vzhľadom na to, že v úseku od Kuzmányho ulice po Valovú ulicu navrhovaná rekonštrukcia chodníka s navrhovanými šírkovými parametrami neumožňuje pohyb peších a cyklistov, bude projektová dokumentácia prepracovaná. Tomu sa nebránime ani my, sme toho názoru, že v druhej etape realizácie rekonštrukcie od Kuzmányho po Valovú túto projektovú dokumentáciu dáme prepracovať.“
Názor radnice potvrdzuje i vyjadrenie dopravného projektanta S. Chmela. Podľa projektanta šírkové parametre komunikácií ako i voľný priestor umožňuje viesť v tejto časti mesta cyklistov aj chodcov po rovnakej trase.
„Minimálna šírka trasy pre cyklistov v jednom smere je 1,25 metrov, výnimočne postačuje i jeden meter. Šírka projektovaného chodníka takýto jednosmerný pruh pre cyklistov vyznačiť umožňuje. Pre cyklistov v opačnom smere jeho vyznačenie zas umožňuje šírka vozovky ulice Pod Párovcami, ktorá tu dosahuje šírku až deväť metrov. Podľa noriem však postačuje šírka vozovky sedem metrov, z čoho vyplýva, že pri novom vyznačení vodorovného dopravného značenia sú na ceste k dispozícii dva metre pre cyklochodník.“
S. Chmelo si myslí, že pri pomerne nízkej intenzite automobilovej dopravy v tejto časti mesta by bolo zbytočným plytvaním finančných prostriedkov budovanie samostatného koridoru pre chodcov, samostatného cyklochodníka a pre automobily ponechať deväť metrov širokú cestu.
Pri dobrom projekte, za ktorý ten z roku 2007 S. Chmelo považuje, sa všetky tri kategórie, pri vhodnej vzájomnej kombinácii a dôkladnom vodorovnom i zvislom dopravnom značení, pohodlne zmestia na šírkové parametre projektovanej šírky chodníka a súčasnej šírke vozovky.
Projekt rekonštrukcie chodníkov na ulici Pod Párovcami rieši ich rekonštrukciu so zjednotením povrchu zo zámkovej dlažby. Súčasťou je aj zriadenie priechodov pre chodcov. Popri ceste vzniknú parkovacie pruhy so šírkou 2 až 2,25 metrov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín