O sľuboch

  • Editoriál / Blogy
  • 11. októbra 2017, 08:37
  • Autor:Gabo Kopúnek

Mesiac október má svoje neopísateľné čaro a verím, že na každého z nás sa aspoň v jeden jeho deň usmeje slnko.

Október so sebou každoročne nosí aj niekoľko prívlastkov a v kalendári hádam nenájdeme deň, ktorý by nebol niekomu či niečomu „zasvätený“.
Pre mňa je už október mesiacom spomienok. Narodili sa v ňom obaja moji rodičia, ale už nemám to šťastie ako mnohí z vás tešiť sa z ich každodennej blízkosti. To mi však nebráni, aby som za nimi nechodil na návštevu s darčekmi, rozoberal každodenné udalosti a nekonfrontoval svoje úvahy či pocity. V uponáhľanom živote sa snažím ukrojiť si čo najviac súkromia, aby som fyzicky cítil ich blízkosť, hoci aj cez ťažkú žulovú dosku.
Keďže je október v našich končinách predovšetkým Mesiacom úcty k starším, snažte sa čo najviac času využiť so svojimi blízkymi, aby ste si niekedy nevyčítali, že pre pár minút navyše ostalo medzi vami niečo nedopovedané. Nejaké nesplnené sľuby či nevyplnené želania. Tie sú totiž najväčšou ťažobou, ktorá vám nakoniec ostane. Dané slovo blízkemu človeku je silnejšie než sľubovanie do vetra typu „od zajtra…“
So sľubmi je nehodno si zahrávať. Aj ja som svojej mame, ale aj sebe niečo sľúbil, čo som však nedokázal naplniť. Objektívne, stále mi do toho niečo nové pribúdalo, a tak som realizáciu danej veci odkladal na… Vlastne, stále ju pred sebou tlačím ako nejakú káru vlastnej bolesti.
Niektorí ľudia však so sľubmi narábajú ľahkovážne. Niekedy sa nad nimi ani nepozastavujú. Skôr sa držia hesla, že sľubovať sa dá donekonečna, hlavne, že je ich komu dávať. Nemusia to byť hneď politici, hoci na ich slová sme už asi viac-menej alergickí. Buď ich a priori odmietame, alebo im podvedome neveríme.
Aj verejne deklarované sľuby neadresným masám však vytvárajú pre autora nebezpečné úskalia. Ak neboli vopred myslené úprimne, ale z vypočítavosti, napokon ich môžu dobehnúť. Lenže, rovnako ako má lož krátke nohy, pamäť mnohých ľudí nie je o nič dlhšia. Takže si svoju káru bolesti budú pred sebou tlačiť len v prípade, ak sa na ne nezabudne.
Keďže je pred voľbami, tohtoročný október je aj mesiacom sľubov. Vlastne, i ten budúci bude, pretože nás čakajú komunálne voľby. Ak sa teda rozhodnete sľubom veriť, aspoň si ich zapamätajte, aby ste to potom nezabudli tým „sľubotechnám“ natrieť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj