Ľuďom v okolí atómky začínajú vymieňať jódové tabletky

  • Spravodajstvo
  • 10. októbra 2017, 11:32
  • Autor:sita

Obce a mestá v okolí Jaslovských Bohuníc začínajú obyvateľom vymieňať tabletky jodidu draselného, ktoré majú doma pre prípad jadrovej havárie.

Doterajším jódovým tabletkám po piatich rokoch v októbri uplynie exspiračná doba. Úlohou jodidu draselného v tabletkách je v prípade jadrovej havárie nasýtiť štítnu žľazu nerádioaktívnym jódom.
Tým sa zabráni ukladaniu rádioaktívneho jódu v štítnej žľaze, kde by sa dostal zo zamoreného vzduchu, vody a potravín. Slovenské elektrárne zabezpečili jódovú profylaxiu pre všetkých obyvateľov 230 obcí v pásmach ohrozenia jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce.
Výmena jódových tabletiek je bezplatná. Jeden človek môže príslušné množstvo balení prevziať aj pre ostatných členov domácnosti. V Bohdanovciach nad Trnavou začali s výmenou jodidu draselného už v pondelok, vzápätí však výdaj nových jódových tabletiek pozastavili.
Podľa starostu Miroslava Sučáka obci chýbalo písomné usmernenie z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Trnave. Starosta bol tabletky pre všetkých obyvateľov Bohdanoviec nad Trnavou prevziať osobne v sklade pri Nitre.
Každý dospelý obyvateľ v pásme ohrozenia jadrovou elektrárňou má nárok na štyri tablety jodidu draselného, deti dostávajú polovičnú dávku. Jodid draselný sa používa výlučne len v prípade jadrovej havárie. Užíva sa na výzvu, ktorú by dali príslušné orgány na úseku civilnej ochrany prostredníctvom médií.
Užitie tabliet počas normálnej prevádzky jadrových elektrární nemá žiaden ochranný význam.
Obce a mestá si samé určujú, akým spôsobom budú jódovú profylaxiu občanom vymieňať. Obyvatelia Hlohovca si budú môcť nový jodid draselný preberať od 13. októbra až do 15. novembra v klientskom centre mestského úradu, ako aj na pracovisku mestského úradu v časti Šulekovo.
Piešťanská radnica zatiaľ termín výmeny tabliet nezverejnila.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav