Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 9. októbra 2017, 00:42
  • Autor:red

Dnes je pondelok 9. októbra. Tento deň je Svetovým dňom pošty. Meniny má Dionýz, Dionýzia.

Mužské meno Dionýz je gréckeho pôvodu a v preklade znamená „zasvätený bohu Dionýzovi“ (gréckemu bohu vína, úrody a plodnosti).
Aj keď sa toto meno nepoužíva veľmi často, je pre svojho nositeľa výhodné. Prináša energiu, ktorá pomáha mužovi presadiť sa. Riskovanie, šarm, čestnosť a rýchle rozhodovanie – to sú typické črty nositeľa tohto mena.
Dionýz je veľkým priateľom žien a dokáže pochopiť všetky ich nálady. Je aj dobrým milencom, manželom a otcom pre svoje deti. Snaží sa, aby v jeho okolí boli ľudia spokojní.
Aj keď túži zbohatnúť, nesnaží sa dosiahnuť úspech za každú cenu. Sklamania v ľuďoch často lieči alkoholom, a potom sa jeho povaha zmení k horšiemu.
Ovplyvňuje ho planéta Merkúr. Jeho ochranné kamene sú jaspis a nefrit.
Medzinárodné variácie: Dionys, Dionizi, Dyonisio, Dionísio, Dionýs, Dion, Denis, Dennis, Denise, Dénes
Známe osobnosti s menom Dionýz: Dionýz Areopagita – filozof, Dionýz – francúzsky biskup a mučeník, Dionýz Štúr – slovenský geológ a paleontológ, Dionýz Ilkovič – fyzik, Dionýz Blaškovič – lekár a vedec.
V psom kalendári oslavuje meniny Adam, Ajny, Ejmy.

Hudobný kalendár:


1937 – narodil sa Pat Burke (Kingston, Jamajka), saxofonista a flautista skupiny Foundations.
1940 – narodil sa John Lennon (Liverpool, UK). Zakladajúci člen legendárnej skupiny The Beatles, ktorej Oficiálna diskografia ráta 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Na sólovej dráhe vydal John osem štúdiových albumov. Najúspešnejšími boli Imagine v októbri 1971 a Double Fantasy v novembri 1980. Zomrel tragicky 8. decembra 1980 v New Yorku, zastrelil ho jeho obdivovateľ Mark Chapman pri návrate z nahrávacieho štúdia.


1944 – narodil sa John Entwistle (Cheswick, Londýn), basový gitarista  skupiny Who. Táto rocková formácia sa na anglickej hudobnej scéne objavila v roku 1964. Skupina Who patrí k najvýznamnejším anglickým rockovým formáciám. John Entwistle zomrel 27. júna 2002 vo veku 57 rokov v Las Vegas. Bolo to počas turné skupiny v Spojených štátoch.


1978 – narodil sa Nicky Birne (Dublin, Írsko), člen popovej skupiny Westlife.
1949 – sa v Bratislave narodil Peter Hečko, spevák, gitarista, skladateľ a textár. Hral so skupinou Profily, od roku 1982 so skupinou Knokaut. V tej dobe pribudla k skupine aj sestra Júlia. V roku 1984 vyhrala Bratislavskú lýru s Petrovou pesničkou Spútaná láskou. Úspešné bolo pre nich obdobie druhej polovice 80. rokov s hitmi Mesto snov, To som ja, Taliansky muzikál či Maturitné tablo. V roku 1984 vyšla jeho LP platňa Pieseň o tebe a o mne, v roku 1987 spoločná LP platňa Sny vo farbách.

Domáce správy:


Nepoučiteľní sú nielen niektorí politici okolo Kotlebu, ale aj množstvo iných „borcov“. Od začiatku tohto roka až do konca septembra začal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 130 trestných stíhaní vo veciach extrémizmu. Obžalované boli dve osoby, dohodu o vine a treste uzatvorili dve osoby a jedna osoba bola právoplatne odsúdená. Trestné činy boli v podobe prejavov pravicového extrémizmu, neofašizmu či nenávisti proti príslušníkom rómskej či židovskej komunity. Najviac trestných činov spáchali tí, čo na sociálnych sieťach prezentovali fašistické či nacistické symboly, komentovali ich, navádzali ostatných na akceptáciu týchto zvrátených ideológií alebo propagovali rasistické myšlienky a nabádali ostatných na potláčanie práv jednotlivých menšín. Viaceré skutky vraj boli spáchané pod vplyvom alkoholu, išlo o tzv. krčmové bitky s extrémistickým motívom.
Už tento piatok sa uskutoční v trnavskej City Arene záverečný koncert skupiny Elán „Živých nás nedostanú“. Organizátori očakávajú až 16-tisícovú kulisu fanúšikov, takže mesto môže očakávať podobný dopravný kolaps ako pri nedeľňajšom futbalovom stretnutí SR – Malta. Aj preto sa rozhodli v rámci prevencie doviezť ľudí na koncert mimoriadnym vlakom. Z bratislavskej Hlavnej stanice bude vypravený o 17.30 hodine. Ostatní by mali do Trnavy radšej pricestovať s predstihom. Brány štadióna sa otvoria už o 17:00 a kým s azačne hlavný koncert, publikum budú baviť predskokani – kapely Everlong a Seventh Weapon.

Zahraničné správy:


Jeden bez druhého sa nezaobídu v rámci NATO, no aj tak sa k sebe správajú čudne. Ambasáda USA v Ankare pozastavila v nedeľu s okamžitou platnosťou vydávanie amerických cestovných víz Turkom. Ide o reakciu na zadržanie už druhého zamestnanca konzulátu USA v Istanbule, ktorého Turci podozrievajú z napojenia na hnutie exilového duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. Smola, že obaja zadržaní sú tureckými občanmi, inak by si Turci na nich nedovolili. Turci sa však zachovali rovnako a okamžite zastavili vydávanie cestovných víz Američanom do Turecka. Ešteže sa už letná sezóna na riviére končí.
Utečenci to budú mať o niečo ťažšie. Koaliční spojenci – nemecké politické strany CDU a CSU sa dohodli na obmedzení prisťahovalectva do krajiny. Celkovo Nemecko prijme ročne z humanitárnych dôvodov len 200 000 utečencov a žiadateľov o azyl, ako aj rodinných príslušníkov imigrantov, ktorí sa k nim prisťahujú.
Nie Donald, ale Melania Trump je IN. Američanka Claudia Sierrová podstúpila osem plastických operácií, aby sa podobala na americkú prvú dámu. Možno to robí preto, že je do Donalda zamilovaná a takto by sa k nemu dostala aj cez ochranku. Mnohé ženy sa vraj chcú podobať aj na Trumpovu dcéru Ivanku. Žarty bokom, pravda v tomto prípade je niekde inde. Spomínaná 42-ročná matka dvoch chlapcov si nechala odsať tuk, preoperovať nos, upraviť prsia a „vystužiť“ stehná nielen kvôli svojmu idolu krásy. Podľa nej desaťtisíce dolárov nevyhodila zbytočne, pretože si zároveň vyriešila estetické problémy amputácii prsníka napadnutého rakovinou či so zlomeným nosom v dôsledku domáceho násilia.

Počasie:


Do našej oblasti prúdi chladný morský vzduch, preto bude na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty sa odhadujú na 8 až 5 a najvyššie denné na 12 až 15 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Kúpeľná, Winterova 29, 92129 Piešťany, +421337721006, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Stanislav Paluga
Náhradný: MUDr. Lucia Malá
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Mária Klampárová
Náhradný: MUDr. Alena Schuchmannová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


Kino Fontána
o 20.00 h
Filmový klub
Brazil
Réžia: Terry Gilliam. Čierna sci-fi komédia ako pesimistická vízia neďalekej budúcnosti bola inšpirovaná Orwellovým románom 1984 a Kafkovým Procesom. Názov filmu je prevzatý zo známej tanečnej piesne a označuje idylickú zem, v ktorej sa vo svojich snoch pohybuje nesmelý úradník Sam Lowry s Jonathanom Pryceom v hlavnej úlohe.
V. Británia-1985, MP 15, české titulky, 142 min. Vstupné: 3 € (FK 2 €)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek