Predvolebné kortešačky

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2017, 06:15
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Septembrové piešťanské mestské zastupiteľstvo je za nami a ja som si až po pár dňoch ustálil myšlienky z tohto dvanásť hodín trvajúceho rokovacieho maratónu. A zároveň si kladiem otázku, čo dobrého toto stretnutie čelných predstaviteľov mesta Piešťancom prinieslo.

Ak predsa niečo, tak s aktuálne prebiehajúcou predvolebnou kampaňou za poslancov Trnavského samosprávneho kraja pomaly sa nezadržateľne už znásobuje i hystéria budúcoročnej kampane do obecných samospráv. Viacerí poslanci začínajú vykladať svoje karty na stôl, iní zasa, naopak, sa ich snažia do poslednej chvíle skrývať.
O tom, že posledné zastupiteľstvo vo víre udalostí v bytovom podniku obyvateľov neupokojilo, sme písali v iných rozsiahlych materiáloch. Že sa prevalili skutočnosti kompromitujúce poslanca Petra Veverku a v ich svetle tento piešťanský senior vyzerá skôr ako škodca než ako seriózny zástupca záujmov obyvateľov mesta, sme tiež rozoberali v rozsiahlom materiáli.
Nájsť však odpoveď, v čom inom bol význam dvanásťhodinového rokovania tohto zoskupenia reprezentujúceho mesto, bude značne komplikované. Jedna z hlavných udalostí, ktorá musela snáď každému padnúť do oka, bola pomerne nízka účasť poslancov. Ospravedlnili sa Jozef Beňačka, Remo Cicutto, Eliška Gocká či Zita Bruncková. Poniektorí poslanci však mali problém dostaviť sa načas, iní zasa, naopak, rokovanie predčasne opustili.
Ďalším a výrazne viditeľným paradoxom zastupiteľstva bol rozpor najväčšieho poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) s ich názvom a hlavne ich konaním. Ako ich časť názvu hovorí – SPOLOČNE, tak v poslednej dobe, ale aj na tomto zastupiteľstve, to takmer každý z nich hrá, ako sa hovorí, už len na vlastné triko.
Kým jeden člen tohto zoskupenia je lídrom názorov v zmene systému mestskej dopravy, druhý v prípade diskusie k tejto téme zaryte mlčí, nakoľko prevádzkovateľ autobusov v Piešťanoch je pre jeho športový klub jeden z najvýznamnejších sponzorov. Kým iný člen tohto zoskupenia až tragikomicky bojuje za zachovanie železnice z Piešťan do Vrbového a v rámci posledného zastupiteľstva si pripravuje návrh, aby sa dočasná pracovná skupina s názvom Komisia pre leteckú infraštruktúru a cestovný ruch zmenila na riadnu mestskú komisiu, iný člen SpP ho nahlas vyzýva, aby to nerobil, lebo mu to neschvália.
V ďalšom v rámci rokovania sa zasa iný člen SpP hotuje k tomu, že ako člen dozornej rady bytového podniku bude v ňom robiť dôkladnú kontrolu, a to tak, že si faktúry účtované za služby od externých firiem pôjde na miesto preveriť, či práca podľa nich aj bola vykonaná. Ďalší poslanec za SpP z dozornej rady bytového podniku pre istotu vystúpi z obavy, že činnosť konateľa tejto spoločnosti Pavla Vermeša by mohla mať aj voči nemu trestno-právne dôsledky. Naopak, iný poslanec za SpP sa v rámci zastupiteľstva nechá počuť, že v bytovom podniku sa nič zlé nedeje a celé je to iba mediálny komplot.
A potom naozaj už len ako v zlom politickom scenári vyznie situácia, keď poslankyňa za SpP prednesie svoj návrh na uznesenie a vedľa nej sediaci člen rovnakého zoskupenia vzápätí reaguje, že tento návrh nepodporí.
V čom potom vlastne spočíva význam troch slov v jeho názve? „Spoločne“ asi nie. Jeho kroky v zastupiteľstve tomu nenasvedčujú. Že by platil zvyšok názvu „pre Piešťany“? Nuž ale potom by sa tak predsa mohlo nazývať celé dvadsaťjedenčlenné zastupiteľstvo aj s vedením mesta. Jedine, že by v predstavách tohto zoskupenia zvyšok poslancov, voči ktorým sa takmer vždy vyhraňujú ako opozícia, mal v ich vnímaní politickej reality niesť názov „Spoločne proti Piešťanom“.
Najpravdepodobnejšia je však verzia, že Spoločne pre Piešťany je len ľúbivá a ľahko zapamätateľná fráza pre voličov. Lebo to, čo predvádza toto zoskupenie v poslednej dobe, kritériá slova SPOLOČNE ani náznakom nepripomína.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda