Hudobný tip: EMA

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. októbra 2017, 06:40
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Ojedinelú emulziu aj koláž indie rocku, popu, folku a zvukového experimentu priniesla na svojom treťom sólovom albume Erika M. Anderson pod pseudonymom EMA.
Exile In The Outer Ring je jednou z najpôžitkárskejších nahrávok tohto roka. Autorka nám neponúka kolekciu skladieb, ale štruktúrne zložitú a takmer bezkonkurenčne nápaditú surreálnu výpravu naprieč vlastným snovým svetom, kde prístupná popová hudba naráža do výbojných hlukových plôch a vytvára s nimi ojedinelý duet, odrážajúci a reagujúci na atmosféru v americkej spoločnosti po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta.
V tretej piesni EMA popovo zvodným hlasom opakuje frázu I Wanna Destroy (Chcem ničiť). K jej hlasu sa postupne pridávajú vrstviace sa plochy gitár a gradujúcich elektronických zvukov. Skladba je skvelou ukážkou celkovej povahy albumu, ktorý je v prvom rade zrážkou. Charizmatickou zrážkou štiepiacou realitu, sen, príčetnosť aj hudobné žánre. EMA z ich útržkov skladá svoj vlastný ukážkovo súdržný svet, kde je neviazanosť jediným zákonom. EMA je jeho hlavnou hrdinkou ako vystrihnutou zo strhujúceho postapokalyptického komiksu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel