Tamajkovo prerieknutie môže mesto stáť až 300-tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2017, 10:19
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Spontánne vyjadrenie piešťanského primátora Miloša Tamajku na poslednom mestskom zastupiteľstve zrejme zo všetkých najviac poteší právnych zástupcov niekdajších zamestnancov radnice, ktorých Tamajka povyhadzoval v septembri v roku 2015.

„Prepustili sme ich, lebo sa s nami nestotožnili,“ vysvetľoval Tamajka dôvody svojich „optimalizačných“ krokov pri organizačných zmenách na mestskom úrade v roku 2015 v priamom prenose z mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo v stredu 20. septembra.
Pripomeňme si preto, v čom spočíva závažnosť tohto vyhlásenia a aký neblahý dôsledok to môže mať na mestský rozpočet. Takzvaná reorganizácia mestského úradu, o ktorej Tamajka na poslednom zastupiteľstve hovoril, sa odohrala na prelome augusta a septembra v roku 2015. Vďaka nej sa bez perspektívy zotrvania na radnici ocitlo dvanásť zamestnancov.
Reorganizačné zmeny Tamajka zverejnil 27. augusta 2015 a účinnosť nadobudli už 31. v tom istom mesiaci. Zamestnanci, ktorí následne prišli do práce, tieto zmeny nemali zapracované vo svojich pracovných zmluvách. A ako sa nám v tom čase k situácii na mestskom úrade vyjadril advokát z advokátskej kancelárie, ktorá pracuje pre organizáciu Transparency International Slovensko, Viktor Klincka, už týmto krokom Tamajka hrubým spôsobom porušil zákonník práce: „Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy. Preto je zodpovednosťou zamestnávateľa realizovať organizačné zmeny v takom časovom predstihu, aby bol schopný do skončenia výpovednej doby prideľovať dotknutým zamestnancom prácu v zmysle pracovnej zmluvy. Ak tak robiť nebude, porušuje tým zákon.“
Tu sa však primátorove prešľapy neskončili. „Miesta vedúcich oddelení budú podliehať výberovému konaniu. Do skončenia výberového konania budú na výkon funkcií vedúcich oddelení poverení zamestnanci,“ uvádzala radnica v tej dobe vo svojich oficiálnych vyhláseniach. Advokát na to reagoval slovami, že zamestnávateľ má ponukovú povinnosť, teda povinnosť ponúknuť miesto zamestnancovi, ktorému chce dať výpoveď. „Ak má pre takéhoto zamestnanca voľné miesto, ktoré je pre neho kvalifikačne vhodné, a zamestnávateľ ho neponúkne, môže to znamenať neplatnosť výpovede,“ povedal. A namiesto adekvátnych pozícií vedenie mesta pri následných personálnych pohovoroch vysokoškolsky vzdelaným odborníkom ponúkalo napríklad i pozíciu kuriča.
Prepúšťaní zamestnanci však tieto formálne ponúknuté pozície odmietli, a tak ich vedenie mesta vybavilo výpoveďami s písomne uvedeným dôvodom, že sú prepustení z reorganizačných dôvodov. Práve v tomto uvedenom dôvode nastal v súčasnosti pre Tamajku nový problém, ktorý si spôsobil svojím verejným vyhlásením, že zamestnancov prepustil, lebo sa s ním nestotožnili. Takýto dôvod na ukončenie pracovného pomeru však Zákonník práce nepozná.
Tým zrejme výrazne uľahčil prácu právnikom preukázať pred súdom neplatnosť výpovedí zamestnancom vyhodeným z mestského úradu na sklonku roka 2015.
Súdy v občianskych sporoch sú vo všeobecnosti zdĺhavé. To potvrdzuje i fakt, že od doby, keď Tamajka dvanásť zamestnancov povyhadzoval podľa textu výpovedí z reorganizačných dôvodov, uplynulo už 24 mesiacov a súd doposiaľ nerozhodol. Ale v prípade, ak súd preukáže, že tieto výpovede sú neplatné, čomu svojím najnovším vyhlásením dopomáha aj samotný primátor, bude to stáť mestskú kasu poriadny balík finančných prostriedkov.
Ak len odhadom uvážime, že mestský úradník zarobí v priemere 500 eur mesačne, v prípade, že súd dvanástim zamestnancom označí výpovede za neplatné, to k dnešnému dňu predstavuje sumu takmer 150-tisíc eur, ktoré bude musieť prepusteným vyplatiť. Približne rovnakú sumu bude musieť mesto doplatiť aj na odvodoch do sociálnej a zdravotnej poisťovne. A na toto Tamajkovo reorganizačné „dobrodružstvo na radnici“ sa poskladajú všetci obyvatelia kúpeľného mesta prostredníctvom svojich daní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava