Bytový podnik spustil projekt bez vedomia občanov

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2017, 08:01
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na septembrovom piešťanskom mestskom zastupiteľstve pri obhajobe krokov vedenia bytového podniku a hlavne činnosti konateľa Pavla Vermeša sa primátor Miloš Tamajka okrem iného chválil, že zaviedli nadštandardnú službu pre obyvateľov bytoviek, ktoré bytový podnik spravuje. Ide o počítačovú aplikáciu s názvom Po schodoch a podľa Tamajku je vraj dokonca pre užívateľov zadarmo.

Toto jeho tvrdenie má však veľký háčik. Aplikácia pre sprehľadnenie spotrieb energií a vyúčtovania Po schodoch nie je dielom súčasného konateľa Pavla Vermeša a nie je zadarmo. Vermeš s Tamajkom si totiž po plnom ovládnutí bytového podniku v závere minulého roka aplikáciu Po schodoch vo finálnej verzii, obrazne povedané, našli na stole.
Navyše, už viac ako deväťmesačný organizačný chaos v bytovom podniku môže zapríčiniť, že niekoľkoročná práca pri elektronizácii evidencie a služieb mestskej eseročky vyjde navnivoč. Kroky, ktoré bolo potrebné urobiť následne tak, aby program Po schodoch slúžil obyvateľom, buď „odflákli“, alebo ich vôbec neurobili.
Aplikácia potrebovala už len odprezentovanie užívateľom a vysvetlenie jej osohu v prospech všetkých, aby získala súhlas vlastníkov nehnuteľností, u ktorých bytový podnik vykonáva správu.
Chabý pokus o tento krok vzišiel od Vermeša v úvode mája tohto roka. Do zasadačky mestskej knižnice si pozval domových dôverníkov zo 105 bytových domov. Zišli sa však ani nie dve desiatky. Za použitia dataprojektora im aplikáciu predstavil. A keďže nejde o produkt bezplatný, domoví dôverníci mali následne v rámci svojich schôdzí s majiteľmi bytov za povinnosť im ju vysvetliť a jej zavedenie si nechať odsúhlasiť.
Prítomní dôverníci však mali na Vermeša požiadavku, nakoľko ani jeden z nich nie je expert v oblasti IT technológií, aby im podklady na predstavenie produktu zaslal elektronicky, prípadne starším ju doručil vo vytlačenej podobe. Túto požiadavku však Vermeš nikdy nezrealizoval. Ale zhruba pred mesiacom doručil tritisíc domácnostiam do poštových schránok prístupové údaje do ich účtov v aplikácii Po schodoch. Väčšina z nich však ani len netuší, načo im to je, a nik nevie, či vôbec a ako bude táto služba spoplatnená.
Jediná známa informácia pochádza z májového stretnutia s Vermešom, kde bolo dôverníkom oznámené, že ak sa spoločenstvá vlastníkov domov rozhodnú túto službu odoberať ako celok, bude stáť každého z nich len 0,60 eur ročne za každého vlastníka bytu, čo si však musia väčšinou hlasov odsúhlasiť a hlasovanie bytovému podniku doložiť. V prípade, ak sa ju nerozhodnú odoberať spoločne, pre jednotlivých záujemcov je ročný poplatok 1,44 eur. A sumu v oboch prípadoch budú mať zahrnutú v ročnom vyúčtovaní.
I keď nejde o žiadnu horibilnú sumu, pri počte 3000 bytov v správe bytového podniku je to už celkom zaujímavých 4320 eur, ktoré spoločnosti prídu ročne na účet za službu obyvateľom, ktorí ani nedostali možnosť sa vyjadriť, či vôbec o ňu majú záujem.

Po schodoch


Aplikácia Po schodoch z hľadiska šetrenia času majiteľov bytov, ale i úradníkov bytového podniku má obdobnú ambíciu ako elektronické bankovníctvo. Cesta k nej však pre bytový podnik nebola jednoduchá. Postupným roky trvajúcim spracovaním účtovných a správcovských údajov program už dnes zvláda evidenciu platieb a vyúčtovania služieb a médií, ale obsahuje aj stavy meradiel, analýzy spotreby, grafy, prehľad faktúr vo fonde opráv, pohľadávky, generovanie – prehľad o civilných sporoch (vymáhanie pohľadávok), stav fondu opráv, archív zápisníc zo schôdzí vlastníkov bytov, aktuality, prípadne diskusiu vlastníkov. A na základe digitalizovanej databázy bytového podniku vlastníci bytov už v roku 2016 dostali v tomto novom programe spracované svoje koncoročné vyúčtovanie.
Samozrejme, nie každý užívateľ celú agendu bytového podniku pri jeho správcovskej činnosti v počítači vidí. Jednotliví vlastníci majú prístup k agende svojho bytu, domoví dôverníci vidia agendu svojho domu a len správca, bytový podnik, má prehľad za všetky domácnosti. Na to slúžia prístupové údaje, ktoré zabezpečujú konkrétne oprávnenia. Platba i bez zľavy 1,44 eur ročne na domácnosť za to určite stojí a poľahky sa v rodinnom rozpočte stratí. Ale i keď ide o relatívne malú sumu, bez súhlasu vlastníkov bytov, ak im ju bytový podnik v ročnom vyúčtovaní zaúčtuje, ide o neoprávnené obohacovanie sa. V hodnote 1,44 eur za rok suma síce nespĺňa trestno-právne dôsledky, ale v prípade podania hromadnej žaloby sa tritisíc bytmi násobí a viac ako 4300 eur už spĺňa kritériátrestného činu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 21. mája. Tento deň je Svetovým dňom kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj. Meniny má Zina.
  • 21.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 21. mája 2024
Meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána