Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 08:09
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je nedeľa 1. októbra. Tento deň je Svetovým dňom vegetariánov, Medzinárodným dňom hudby a Medzinárodným dňom starších osôb.
Meniny má dnes Arnold, Remig, Remus, Arnolda, Remina.
Mužské meno Arnold má nemecký pôvod a vo voľnom preklade jeho význam je "orlí vládca, silný ako orol". Poukazuje sa však aj na príbuznosť tohto mena so židovským menom Aaron, ktoré má význam „prorok, osvietenec“.
O Arnoldoch sa vraví, že sú manipulátormi. Klamanie a zavádzanie je im vlastné. Sú rodení obchodníci s ilúziami a ťažko im uniknete, ak si vás vyberú za svoju obeť.
Ovplyvňuje ich planéta Saturn, ich ochrannými kameňmi sú zafír a opál.
Známe osobnosti s menom Arnold:
Arnold Schönberg – rakúsky skladateľ, Enoch Arnold Bennett – anglický spisovateľ, Arnold Houbraken – holandský maliar, Arnold Schwarzenegger – americký herec a politik rakúskeho pôvodu
V psom kalendári oslavuje meniny Merry, Webster.

Vojtech Haring bol výtvarník, karikaturista, vysokoškolský pedagóg, klinický pedagóg a divadelník.

Osobnosti:


V Piešťanoch sa 1. októbra 1942 narodil PhDr. Vojtech Haring, PhD., výtvarník, karikaturista, vysokoškolský pedagóg, klinický pedagóg a divadelník. V polovici 90. rokov 20. storočia bol spoluzakladateľom divadelného ochotníckeho súboru Ivana Stodolu pri MsKS v Piešťanoch. Bol členom Spolku slovenských spisovateľov a členom Výtvarného klubu pri MsKS v Piešťanoch. Vydal zbierky epigramov. Publikoval v slovenských denníkoch, bol členom viacerých komisií napr. Trnavská paleta, Novomestský osteň, Fraštacký tŕň. Zomrel 3. januára 2014.

Hudobný kalendár


1931 – v Plzni sa narodil Jiří Suchý, spevák, skladateľ, textár, herec, dramatik a spisovateľ, jedna z popredných osobností českej hudobnej a divadelnej scény.
1942 – v americkom Denveri (Colorado) sa narodil Jerry Martini, hráč na saxofón skupiny Sly & The Family Stone.
1945 – v Chicagu (Illinois) sa narodil Donny Hathaway (vlastným menom Donny Edward Hathaway), soulový spevák a hudobník. Zomrel mladý, vo veku 33 rokov tragicky 13. januára 1979 v New Yorku. 1947 – v anglickom Carshaltone sa narodil Rob Davis (vlastným menom Robert Davis), sólový gitarista glamrockovej skupiny Mud.
1947 – narodil sa Martin Turner, basový gitarista a spevák skupiny Wishbone Ash.
1947 – narodila sa Mariska Veres, holandská speváčka, členka holandskej skupiny Shocking Blue.
1958 – v Liverpoole sa narodil Martin Cooper, hráč na saxofón v skupine Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD).


1959 – v senegalskom Dakare sa narodil Youssou N’Dour, spevák a perkusionista. Úspech v Európe aj Anglicku mu priniesla v roku 1994 pieseň 7 Seconds, ktorú nahral v duete so švédskou speváčkou Neneh Cherry.
1970 – v Chebe sa narodila česká speváčka Ilona Csáková. Spolu s Mirkou Zajíčkovou vytvorili formáciu Alotrio a v roku 1987 obe nastúpili do skupiny Laura a její tygři. V roku 1992 odišla na sólovú dráhu. Už rok nato vydala prvý sólový album Kosmopolis. V roku 1996 robila predskokanku na koncerte Tiny Turner v Prahe.
1974 – v írskom Dubline sa narodil Keith Duffy (vlastným menom Keith Peter Thomas Francis John Duffy), spevák a herec, člen vokálnej skupiny Boyzone.

Správy z domova:


Prezident Andrej Kiska priznal, že ho vyšetrujú v ďalšom prípade. Má prísť vypovedať v súvislosti so začatím nového policajného prípadu, v ktorom malo byť jeho meno zneužité pri lákaní peňazí. Prezident tvrdí, že je to absolútny výmysel, no po posledných skúsenostiach, keď nehovoril pravdu o kontrole jeho rodinnej firmy daňovými úradníkmi, mu už veľa ľudí až tak veľmi nedôveruje. Záujem o jeho osobu prezident vysvetľuje tvrdeniami, že sa niektoré politické subjekty snažia prekryť kauzy a že mu chcú poškodiť pred prezidentskými voľbami, ktoré budú o rok a pol.
V Smoleniciach horel v sobotu okolo pol šiestej večer opustený rodinný dom na Lesnej ulici. Pri hasení zasahovali profesionáli z Trnavy i miestni dobrovoľní hasiči. Pri prehľadávaní zhoreniska tam našli mŕtvu 51–ročnú ženu. Pravdepodobne sa udusila.
Slovensko má ďalšieho blahoslaveného, je ním slovenský salezián, kňaz Titus Zeman. Obrad blahorečenia pri Kostole Svätej rodiny v Bratislave vykonal v sobotu 30. septembra legát pápeža Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. Pápež už stanovil aj dátum liturgického slávenia sviatku nového blahoslaveného, je ním 8. január. Na obrad blahorečenia prišlo okolo 25 000 veriacich.
Zdravotné poisťovne vrátia v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky peniaze približne 158 000 poistencom. Tie za druhý štvrťrok 2017 posielajú v približnej sume 2,7 milióna eur. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vracia dôchodcom a zdravotne postihnutým takmer dva milióny eur, Dôvera 581 000 eur a Union ZP takmer 117 000 eur. Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať. Nárok na vrátenie doplatku majú deti do šesť rokov, poberatelia starobných a invalidných dôchodkov či držitelia preukazu ZŤP.
Tí, čo cestujú do Bratislavy autobusom, by nemali zabúdať že sa od nedele 1. októbra presťahovala Autobusová stanica na Mlynských Nivách oproti do priestorov na Bottovej ulici. K náhradnej autobusovej stanici sa ľudia dostanú akýmkoľvek dopravným prostriedkom alebo pešo.
Návštevníci železničnej stanice v Starej Turej môžu od soboty obdivovať množstvo zachránených a zreštaurovaných železničných exponátov v Železničnom múzeu, ktoré otvorili vďaka miestnym nadšencom. Podľa Viliama Matušku z Občianskeho združenia Železničné múzeum Stará Turá je otvorenie múzea výsledkom dlhoročnej dobrovoľnej činnosti členov združenia.
Literárno-umelecký časopis pre deti Slniečko oslavuje 90 rokov od svojho vzniku. Prvé číslo najstaršieho časopisu pre deti u nás vyšlo v septembri 1927 v Matici Slovenskej v Martine s obálkou Martina Benku. V septembri 1950 z ideologických dôvodov už Slniečko nevyšlo a odmlčalo sa až na 19 rokov. V roku 1969 z iniciatívy vydavateľstva Mladé letá, jeho riaditeľa Ruda Morica a budúcej šéfredaktorky Slniečka Márie Ďuríčkovej, obnovilo Slniečko svoju mesačnú periodicitu.

Správy zo zahraničia:


V Nemecku sú od 1. októbra legálne sobáše osôb rovnakého pohlavia. Nemeckí gejovia a lesby si budú môcť aj adoptovať deti. Problematika homosexuálnych manželstiev bola horúcou témou pred nedávnymi parlamentnými voľbami v Nemecku. Všetky hlavné nemecké strany takéto sobáše podporovali, okrem strán konzervatívneho bloku CDU/CSU a nacionalistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Podľa údajov z roku 2015 žije v Nemecku približne 94 000 párov rovnakého pohlavia. Zhruba 43 000 z nich sú registrovaní partneri.
V Rakúsku od nedele platí zákaz nosenia buriek – závojov zahaľujúcich tvár na verejnosti. Ide o súčasť opatrení zameraných na integráciu prisťahovalcov, ktoré schválil v máji rakúsky parlament. V texte príslušného zákona sa explicitne nespomínajú burky ani nikáby. Rakúski poslanci však mali pri jeho schvaľovaní na mysli hlavne takéto závoje, ktorými si zahaľujú tvár niektoré moslimské ženy. Zákaz sa vzťahuje aj na verejné nosenie lyžiarskych, chirurgických či karnevalových masiek mimo zodpovedajúceho kontextu. Previnilci musia od 1. októbra rátať s pokutou až do 150 eur. Pred Rakúskom zaviedli podobné zákazy aj Francúzsko, Belgicko či Holandsko.
Prezident Donald Trump umožní vo fiškálnom roku 2018 vstup na územie USA maximálne 45 000 utečencov – bude to najnižší počet prijatých utečencov za celé desaťročia. Trump svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že zníženie počtu utečencov je nutné, aby sa umožnilo dôkladnejšie preverovanie žiadateľov o vstup na územie USA. Spojené štáty privítali vo fiškálnom roku 2016 presne 84 995 utečencov a bývalý prezident Barack Obama chcel tento počet zvýšiť v roku 2017 na 110 000.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Dr. Max, Adama Trajana  77, 92101  Piešťany od 8. do 22. hodiny

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých:


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Michal Švaro
Náhradný: MUDr. Viera Červenková
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Mária Kozicová
Náhradný: MUDr. Anna Mikulová
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Mária Žitňanská
Náhradný: MUDr. Eva Blažejová
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


ELEKTRÁRŇA
10.00 – 12.00 h
DEŇ ARCHITEKTÚRY – PIEŠŤANY
Workshop
Workshop určený všetkým zvedavcom od osem rokov a ich rodičom. Pod vedením Ing. arch. Evy Rohoňovej skúsime zistiť, načo nám domy sú, pre koho je aký dom vhodný, či nám domy o sebe vedia niečo povedať a aké majú medzi sebou vzťahy.Na workshop je potrebná rezervácia. Viac informácií nájdete na FB Elektrárne Piešťany.
DOM UMENIA Piešťany
18.00 – Dni ruského filmu
RAJ / Paradise
Sugestívny príbeh troch ľudí, ruskej imigrantky a členky francúzskeho odboja Oľgy, francúzskeho kolaboranta Jula a vysokého dôstojníka SS Helmuta vo Francúzsku v roku 1942. Film bol na 73. MFF Benátky ocenený Strieborným levom a je v širšej nominácii na Európsku filmovú cenu.
Réžia: Andrej Končalovskij
 
Dráma RU – DE 2016, slovenské titulky,  131 min., MP-16 Vstup voľný
KINO FONTÁNA
15.30 h
Hurvínek a kúzelné múzeum
Legendárni hrdinovia, ktorých dobre poznáme, prichádzajú v animovanej komédii pre celú rodinu. Náš filmový príbeh však ponúka úplne nové dobrodružstvo. Pán Spejbl pracuje ako strážca Múzea bábok, ktorému hrozí zbúranie. Hurvínkovi sa podarí preniknúť do skrytých priestorov múzea, kde je ukryté jeho tajomstvo a aj jeho záchrana.
ČR/Belg./Rus.-2017, MP, slovenský dabing, 85 min., Vstupné: 4 €
o 17.30 a 20.00 h
Hráči so smrťou
Mysterióznu thriller, v ktorom sa skupina študentov medicíny snaží dostať odpoveď na otázku, či existuje život po smrti. Opakovane sa dostávajú do stavu klinickej smrti, no stále nebezpečnejšie experimenty si na každom z nich vyberú svoju daň… Pretože ak prekročíš hranicu, smrť ťa bude nasledovať. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 15, slovenské titulky, 91 min. Vstupné: 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida