Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 14:57
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je sobota 7. októbra.
Meniny má Eliška.
Ženské meno Eliška má hebrejský pôvod. Je variantom novozákonného biblického mena Alžbeta, čo v preklade znamená "Bohu zasvätená". Je predurčená k úspechu, má šťastnú ruku a vždy dosiahne to, čo potrebuje pre svoju spokojnosť. Je vyvolenou osudu. Nikdy nie je osamelá, stále vie, čo má urobiť a ako postupovať. Okolo nej je vždy veľa príživníkov a pätolízačov. Vždy vie, kto to s ňou myslí úprimne a lichôtkam nevenuje veľa pozornosti. Je panovačná, priama, rýchla, bystrá a veľmi ženská. Využíva všetko, čo sa len dá, aby zdôraznila samú seba. Má o sebe vysokú mienku – je však pravdivá. Nemusí sa podceňovať. Ak bude uvažovať reálne, tak nikdy neskončí vzadu, ani bez ocenenia.
Ovplyvňujú ju planéty Saturn a Urán. Jej ochranné kamene sú ametyst, achát a perla.
Medzinárodné variácie: Elise, Élise, Ellise, Ellice, Eilise, Elisa, Alise, Alison, Elisin, Elison
Známe osobnosti s menom Eliška: Eliška Přemyslovna – česká kráľovná, Eliška Balzerová – česká herečka
V psom kalendári oslavuje meniny Qwix.
Osobnosti
Dôstojník Norbert Kumančík sa narodil 7.10.1970. Patril k najskúsenejším letcom v ozbrojených silách s náletom vyše 2600 letov na type lietadla AN-24. Mal nalietaných 1900 hodín. Slúžil vo Vojenskom útvare  v Malackách. Býval v obci Banka pri Piešťanoch. Tragicky zahynul 19.1.2006 počas návratu slovenských vojakov z misie KFOR z Kosova.

Norbert Kumančík patril k najskúsenejším letcom v ozbrojených silách.

Hudobný kalendár


1941 – narodil sa Martin Murray (Londýn), bývalý kaderník, zakladateľ a sprievodný gitarista skupiny Honeycomb.
1945 – narodil sa Kevin Godley (rodený Kevin Michael Godley, Prestwich, Great Manchester, Veľká Británia), hudobník a režisér.
1949 – narodil sa Dave Hope (Kansas, Kansas, USA), basový gitarista americkej skupiny Kansas. Formáciu založila trojica spolužiakov zo strednej školy, basový gitarista Dave Hope, gitarista Kerry Livgren a bubeník Phil Ehart v roku 1970. V marci 1974 vydali debutový album Kansas. Úspešný bol ich štvrtý album Leftoverture, vydaný v októbri 1976, na ktorom bol hit Carry On Wayward Son. Rovnako úspešný bol aj piaty album Point of Know Return, vydaný v septembri 1977 s hitom Dust In The Wind. Za oba získala skupina viacnásobné platinové platne.
1951 – narodil sa John Cougar Mellencamp (Seymour, Indiana, USA), spevák, skladateľ, muzikant. Predaj jeho albumov už prekročil celkovo 40 miliónov kusov, v marci 2008 ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy.
1953 – narodil sa Tico Torres (rodený Hector Samuel Juan Torres, New York City), hráč na bicích nástrojoch skupiny Bon Jovi.


1967 – narodila sa Toni Braxton (rodená Toni Michelle Braxton, Severn, Maryland, USA), speváčka a herečka. Za rok 1993 sa stala víťazkou Grammy Awards ako najlepšia nová speváčka. Na svojom konte má Toni šesť cien Grammy, predaj albumov prevýšil celosvetovo 40 miliónov kópií.
1968 – narodil sa Thom Yorke (rodený Thomas Edward Yorke, Wellingborough, Northamptonshire, Veľká Británia), sólový spevák a skladateľ skupiny Radiohead. V hitparáde mali viac ako 16 skladieb, najúspešnejšou z nich bola Paranoid Android z mája 1997, ktorá sa dostala na tretie miesto.
1968 – narodil sa Leeroy Thornhill (Barking, Londýn), hráč na klávesových nástrojoch skupiny Prodigy.

Domáce správy:


Aj sa niekomu zdalo, že nás pri voľbe trnavského župana nečaká žiadne vzrušenie, opak je pravdou. O tento post sa uchádza šesť kandidátov a jedeným z nich je aj piešťanský lekár Márius Novák. Pred pár dňami uviedla agentúra TASR, ktorej mal zaslať list, že odstupuje z kandidatúry pre zhoršený zdravotný stav. To mu vraj neumožňuje aktívne sa zapojiť do kampane. O dva dni však Politická strana Nový parlament, za ktorú kandidoval, túto správu dementovala. Predseda strany Jozef Behýl poprel medializované informácie, podľa ktorých sa 64-ročný Novák kandidatúry vzdal. „Sú to výmysly, niekto iba kalí vodu. Nový parlament nikoho zo svojich nominantov na predsedu ani na poslancov nestiahol,“ informoval agentúru SITA Behýl. Dodal, že nemá ani žiadne informácie o úmysle Nováka nezúčastniť sa na voľbách. Vzdanie sa kandidatúry nepotvrdil ani koordinátor volieb v Trnavskom kraji Jozef Behul.
O ďalšie vzrušenie v predvolebnej kampani sa postarali trnavskí odporcovia súčasného župana Tibora Mikuša, ktorému pokreslili a popísali hanlivými obrázkami a slovami volebné plagáty. Vandalizmus okrem Mikuša verejne neodsúdil žiaden kandidát, čo by mohlo znamenať, že takéto kroky podporujú. Možno bude počmáraných predvolebných plagátov v Trnave viac.
Na juhu Trnavského kraja sa o priazeň maďarského voliča bijú podpredseda TTSK József Berényi (SMK) a ministerský úradník Konrád Rigó (Most-Híd). Posledne menovanému zrejme došli v kampani ostré náboje, a tak vyzval Mikuša a Berényiho, aby sa kandidatúry vzdali. Svoj apel opieral o nedávny posudok „nezávislých“ slovenských inštitúcií, ktoré hodnotili samosprávne kraje. Trnavský samosprávny kraj v nich skončil na predposlednom mieste, čo je dosť vážna vec.
O veľkom šťastí môže hovoriť vodič auta VW Golf, pred ktorým sa v piatok ráno náhle na ceste medzi Trnavou a Špačincami ocitol skrížený náves kamiónu. Ten šoféroval Ukrajinec a ako sa ukázalo, bol riadne pod parou. Namerali mu viac ako dve promile. Ukrajinský kamión prešiel do protismeru, vodič protiidúceho osobného auta stihol včas zareagovať, strhol volant a vozidlo nasmeroval do poľa. Kamión sa prevrátil a zablokoval takmer na celý deň dva jazdné pruhy. Šoféri tak museli až do večera jazdiť cez Malženice.

Zahraničné správy:


Jeden z najlepších amerických hercov, ktorý bravúrne zvládal role kladných i záporných postáv, odchádza do dôchodku. 70-ročný James Woods chce oddychovať a venovať sa svojim záľubám ako fotografovanie, zbieranie starožitností a hranie pokru. Za svoje herecké umenie získal Zlatý glóbus, dve ceny Emmy a tri ceny Satellite Awards. Na Oscara bol nominovaný dvakrát, no túto sošku už zrejme nikdy nezíska.
Počet obetí „pekla“ v brazílskej materskej škôlke stúpol na deväť. Ešte vo štvrtok ho spôsobil v meste Janaúba 50-ročný muž, ktorý vnikol do budovy, polial viaceré deti alkoholom a podpálil ich. V tej dobe sa v škôlke nachádzalo 75 detí a 17 dospelých. Požiar si vyžiadal sedem detských obetí, zahynula aj ošetrovateľka i podpaľač, ktorý v minulosti pracoval v škôlke ako nočný vrátnik. Motív jeho činu je zatiaľ nejasný.
Nemeckí šoféri áut na prevážanie peňazí si môžu vydýchnuť. Polícia totiž objasnila sériu ozbrojených prepadov peňažných transportov. Pri piatich prepadoch ukoristila zadržaná skupina mužov viac ako 1,5 milióna eur. Páchatelia navonok žili usporiadaným životom a chodili do práce. Podľa vyšetrovateľov majú zadržaní na svedomí až 16 prepadov za posledných dvadsať rokov.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň BENU, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany, Otváracie hodiny: 12.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Mojmír Macek
Náhradný: MUDr. Zora Fidlerová
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Boris Pontes
Náhradný: MUSr. Ján Kiňo
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Iveta Chudá
Náhradný: MUDr. Ivan Sviežený
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


DOM UMENIA
o 18.55   – opera    
Priamy prenos z Metropolitnej opery New York
Vincenzo Bellini  NORMA  
Tragická opera, ktorej dej  sa odohráva v antickej Galii. Dirigent: Carlo Rizzi  Réžia: Sir David McVicar. Účinkujú: Sondra Radvanovsky (Norma), Joyce DiDonato (Adalgisa), Joseph Calleja (Pollion), Matthew Rose (Orovist).
Vstupné: 12 –  6  €
KINO FONTÁNA
o 15.00 h
Esá z pralesa
Animovaný rodinný príbeh, v ktorom mladý tiger Mauric, ktorý síce vyzerá ako také tučko, ale so svojimi zvieracími priateľmi tvorí bandu známu ako Esá pralesa, s ktorými sa snažia udržiavať v džungli poriadok a spravodlivosť. Ozajstný boj začína vtedy, keď si na túto úlohu začne brúsiť zuby zákerný žoldnier paviánov. Slovenská premiéra.
Franc.-2017, MP 7, slovenský dabing, 97 min., Vstupné: 4 €
o 17.00 a 20.00 h v 3D verzii
Blade Runner 2049
Akčný sci-fi thriller v hlavných úlohách s Ryanom Goslingom a Harrisonom Fordom. Po tridsiatich rokoch od prvého filmu prichádza nový blade runner menom K. Má odhaliť tajomstvo, ktoré môže uvrhnúť zvyšky spoločnosti do chaosu. Pátranie ho privedie až k bývalému runnerovi, ktorý bol za celý ten čas nezvestný. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 12, slovenské titulky, 163 min. Vstupné: 3D 6 €, 2D 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida