Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 14:40
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je piatok 6. októbra. Tento deň Dňom obetí Dukly a Svetovým dňom úsmevu.
Meniny má Natália.
Ženské meno Natália má latinský pôvod a jeho voľný preklad je "dieťa Vianoc". Priťahuje k sebe mnohé skúšky, v ktorých musí ukázať silu svojho charakteru. V jej živote bude veľa sklamaní, prekážok na ceste za šťastím. Vždy sa dokáže presadiť a dosiahnuť úspech. Pre ňu je pojem úspech celkom iný, ako pre jej okolie. Nedíva na svet ako na niečo materiálne, teda je dosť nezvyčajná pre priemerných a materiálne založených ľudí. Ak vyrastá v takej spoločnosti, kde ju nikto nechápe, potom je to naozaj ťažké. Je veľmi súcitná, nevie sa brániť zneužívaniu a využívaniu. Jej city sú vášnivé a nikdy nimi neplytvá. Je verná a rada bude trpieť, kým ten druhý pochopí veľkosť jej obetí a ocení ju.
Ovplyvňuje ju planéta Venuša. Jej ochranné kamene sú opál a citrín.
Medzinárodné variácie: Natalie, Nataly, Natalya, Nathalia, Nathalie, Natasha, Nataša, Nastassia, Natosha, Tosha, Natalja, Natty, Talia, Tasha, Noel, Noelle
Známe osobnosti s menom Natália: Natália Hejková – slovenská basketbalová trénerka, Natalie Imbruglia – speváčka, Natalie Portman – herečka
V psom kalendári oslavuje meniny Indy, Ronny.

Hudobný kalendár


1946 – narodila sa Millie Small (rodená Millicent Small, Clarendon, Jamajka), speváčka a skladateľka, hviezda polovice 60. rokov.
1947 – narodil sa Bob Weir (rodený Robert Hall Weir, San Francisco, Kalifornia, USA), sprievodný gitarista kalifornskej formácie Grateful Dead.
1949 – narodil sa Bobby Farell (Aruba, Západná India), manekýn a tanečník, člen diskotékovej formácie Boney M. Skupina sa presadila vo februári 1977 so skladbou Daddy Cool.


1949 – narodil sa Kevin Cronin (Evanston, Illinois, USA), spevák a sprievodný gitarista skupiny Reo Speedwagon.
1949 – narodil sa Thomas McClary (Eustis, Florida, USA), sólový gitarista skupiny Commodores. Po odchode Lionela Richieho v roku 1982 na sólovú dráhu ich popularita upadla.
1954 – narodil sa David Hidalgo (Los Angeles, Kalifornia, USA), spevák a skladateľ skupiny Los Lobos. Úspech im priniesla cover verzia skladby La Bamba, ktorá v auguste 1987 viedla americkú aj anglickú hitparádu.
1976 – narodil sa Martin Kocián (Most), člen skupiny Lunetic.
https://www.youtube.com/watch?v=5Ha5HrQryLk
1986 – 6. októbra viedla anglický rebríček skupina Communards so skladbou Don’t Leave Me This Way. Skupinu v máji 1985 založili Jimi Somerville spolu s hráčom na klávesové nástroje Richardom Colesom, keď odišli zo skupiny Bronski Beat.

Domáce správy:


V Borovciach si dnes, v sobotu i v nedeľu pripomínajú smutné výročie, ktoré zasiahlo nielen život v obci. Pred 30. rokmi na fare brutálne zavraždili miestneho duchovného Štefana Poláka. Jeho smrť patrí do skupiny dodnes nevyšetrených záhadných úmrtí, vrážd a útokov na kňazov, ktorých sa v bývalom Československu odohralo viac. Pri tejto príležitosti pripravili v obci niekoľko duchovných a kultúrnych aktivít. V piatok 6. októbra o 19:00 v Kostole sv. Vavrinca priblíži archívne dokumenty o Štefanovi Polákovi Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národa. Po jeho prednáške bude v pastoračnom centre na fare otvorená výstava diel výtvarníčky Beáty Krasňanskej Vykúpenie, vystavené budú aj osobné veci kňaza Poláka. V sobotu budú veriaci spomínať na bývalého správcu farnosti modlitbovou vigíliou. V nedeľu bude slávnostnú svätú omšu v Kostole sv. Vavrinca celebrovať trnavský arcibiskup Ján Orosch. Po jej skončení bude pred kostolom požehnanie pamätníka, ktorý je venovaný Štefanovi Polákovi. V obci bude otvorená Pamätná zóna Štefana Poláka, prezentovaná bude aj nová kniha o ňom s názvom V rukách Hrnčiara.
Nové verejné osvetlenie v Hlohovci vďaka LED svietidlám a modernému riadiacemu systému ušetrí mestu až 60 percent nákladov na jeho dovtedajšiu prevádzku. V Hlohovci je umiestnených 2 542 svietidiel s LED modulom, vymenili približne 17 kilometrov vzdušného vedenia. Pred výmenou svietidiel dosahovala spotreba verejného osvetlenia v Hlohovci viac ako jeden milión kilowathodín, podľa doteraz nameraných hodnôt by sa v roku 2017 mala spotreba dostať pod 480-tisíc kilowathodín.
Slovenský „revolucionár“ Igor Matovič čelí obžalobe pre ohováranie. Bratislavský krajský prokurátor ho obvinil za skutok ešte z čias parlamentnej predvolebnej kampane, keď v júli 2015 na verejnosti vykrikoval, že premiér Robert Fico má s manželkou v stredoamerickom štáte Belize prostredníctvom schránkovej firmy uložených viac ako 600 miliónov dolárov. Matovič obžalobu komentoval slovami, že ho týmto neumlčia a je odhodlaný ísť aj za mreže. Z revolucionára tak zrejme bude mať Slovensko novodobého martýra.

Zahraničné správy:


Čudné zberateľské chúťky vyšetruje nemecká polícia, ktorá je odhodlaná zistiť, či vyše 1100 historických ľudských lebiek nepochádza z násilných trestných činov uskutočnených v bývalých kolóniách wiemarskej nemeckej republiky. Lebky boli súčasťou rozsiahlej antropologickej zbierky lekára Felixa von Luschana zo začiatku 20. storočia, na základe ktorých skúmal vývoj ľudského rodu. Pôvodne vraj zbierka obsahovala viac ako 5000 lebiek.
Nielen prezidenti Trump či Kiska „bavia“ svojimi excesmi verejnosť. Najnovšie sa k nim pridali aj český prezident Zeman či francúzsky Macron. Miloš Zeman veľkodušne rozprával o svojom kladnom vzťahu k alkoholu a poprel mediálnu informáciu, že by pre zdravotné problémy drasticky abstinoval. „Pijem ďalej a s neutíchajúcou chuťou,“ oznámil médiám sám od seba. Možno aj takto chce na svoju stranu získať voličov z „mokrej štvrte“, a tých je v Česku požehnane.
Emmanuel Macron si zas nedal pozor na ústa ako dávnejšie u nás Ivan Gašparovič, keď prezidenta Kováča nazval „starým ujom“. Francúzskeho prezidenta nachytala kamera pri poznámke k protestujúcim zamestnancom krachujúcej firmy, že by si niektorí ľudia namiesto robenia bordelu mali radšej hľadať prácu. Pracovníci sa počas prezidentovej návštevy regiónu chceli s hlavou štátu stretnúť, no policajný kordón im v tom zabránil a dostali sa tak aj do potýčok so strážcami zákona.
Tak už nielen osobnými či nákladnými autami, ale najnovšie zrejme aj vlakmi chcú teroristi z tzv. Islamského štátu útočiť na ľudí v Európe. Usudzovať sa to dá z prípadu v Belgicku, kde sa chcel odsúdený džihádista vyučiť za rušňovodiča. Miestny prevádzkovateľ železníc ho však z kurzu i zo zamestnania vyrazil, keď sa v médiách prevalila jeho kauza s dostatočne nevysvetleným výletom do Sýrie.

Počasie:


Do našej oblasti by mal dnes prúdiť chladný morský vzduch, čo prinesie premenlivú oblačnosť. Na západnom Slovensku bude preto prevažne oblačno a aj s prehánkami. Odhadujú sa najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Dr. Max, Winterova 1745/41 92101 Piešťany, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Ľubica Brišková
Náhradný: MUDr. Jarmila Muržicová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Marta Hermanová
Náhradný: MUDr. Alena Štefková
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Ktorý je ten pravý?
Reese Witherspoon sa v novej romantickej komédii ocitne v obkľúčení mladých mužov, exmanžela a bude sa sama seba pýtať, že ktorý je ten pravý. Pretože po rozchode s manželom a aj po neviazanej narodeninovej oslave sa jej život obráti naruby a skončí sa to až vo chvíli, keď má zrazu doma svoje deti, mladého milenca s kamarátmi a bývalého.
USA-2017, MP 12, české titulky, 120 min. Vstupné: 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida