Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 14:32
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je štvrtok 5. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom učiteľov.
Meniny má Viera, Blahomír, Blahomíra.
Ženské meno Viera má slovanský pôvod. Je spoľahlivá, príjemná a starostlivá osobnosť. Nikoho neodsudzuje, rada klebetí a intriguje, ale vždy jej ide len o dobro, nie o zlo. Ona svojimi rečami len podporuje iných, aby začali konať, pomáha im presadiť sa a na seba akosi zabúda. Venuje sa iným viac ako sebe. Ak nevyužije svoje šance na vydaj v mladosti, často zostáva na ocot. No ani to jej nevadí, pretože ona nikdy nie je sama. Vždy má niekoľko ľudí, o ktorých sa stará a riadi ich činy. Je dokonalým človekom, v každom smere sa snaží vychádzať iným v ústrety a uprednostňovať iných pred sebou a vlastnými potrebami.
Ovplyvňuje ju planéta Merkúr. Jej ochranné kamene sú jaspis a zafír.
Medzinárodné variácie: Věra, Vera, Foi
Známe osobnosti s menom Viera: Viera Strnisková – slovenská herečka, Viera Topinková – slovenská herečka, Věra Špinarová – česká speváčka.
V psom kalendári oslavuje meniny Kojak, Viva.

Hudobný kalendár


1939 – narodil sa Carlo Mastrangelo (Bronx, New York City), člen vokálnej skupiny Dion & The Belmonts.
1942 – narodil sa Richard Street (rodený Richard Allen Street, Detroit, Michigan), USA, člen americkej vokálnej skupiny Temptations.
1943 – narodil sa Steve Miller (Milwaukee, Wisconsin, USA), spevák, gitarista a skladateľ. V roku 1967 založil skupinu Steve Miller Band. Úspešné obdobie mali od roku 1973. Skladba The Joker sa dostala na prvé miesto rebríčka, po nej aj Rock’n Me a Abracadabra.
https://www.youtube.com/watch?v=wCuTrfTfGd0
1945 – narodil sa Brian Conolly (rodený Brian Francis Conolly, Govanshill, Glasgow, Škótsko), spevák skupiny Sweet.
1947 – narodil sa Brian Johnson (Dunston, Gateshead, UK), sólový spevák skupiny AC/DC. Túto formáciu založili bratia Youngovci v austrálskom Sydney v novembri 1973. V roku 1976 sa skupina presídlila do Anglicka a v júni realizovali prvé turné, o rok neskôr aj v Spojených štátoch. Úspešné boli ich albumy Highway To Hell (1979) a Back In Black (1980).
1954 – narodil sa Bob Geldof (rodený Robert Frederick Zenon Geldof, Dublin, Írsko), spevák, skladateľ, producent, herec a politický aktivista.
1978 – narodil sa Russell Mael (rodený Russell Craig Mael, Santa Monica, California, USA), spevák skupiny Sparks, spolu so starším bratom Ronom člen bratského popového dua Sparks.


Pred 55 rokmi vydala skupina Beatles svoj prvý singel. Na A strane bola skladba Love Me Do, na B strane pieseň P.S. I Love You. Beatles ho nahrávali 11. septembra 1962 v štúdiu spoločnosti EMI na londýnskej Abbey Road.

Domáce správy:


Piešťanský lekár Márius Novák, nominant politickej strany Nový parlament, sa vzdal kandidatúry na predsedu Trnavského samosprávneho kraja. Dôvodom sú zdravotné ťažkosti, ktoré mu neumožňujú zapojiť sa do predvolebnej kampane. Kandidátmi na trnavského župana tak ostali Tibor Mikuš, József Berényi, Jozef Viskupič, Jaroslav Cehlárik a Konrád Rigó.
V Hlohovci dnes popoludní na slávnostnom podujatí v Empírovom divadle oficiálne odovzdajú do užívania nové, moderné a úsporné verejné osvetlenie.
Dnes sa otvárajú brány Autosalónu v Nitre, kde bude 220 vystavovateľov a tiež 35 automobilových noviniek. Očakávajú sa slovenské premiéry modelov priamo z nemeckého výstaviska: Škoda Karoq, Volkswagen T-Roc, Hyundai Kona, Opel Crossland X, Seat Arona a Citroen C3 Aircross, ktorý sa vyrába na Slovensku. Autosalón potrvá až do nedele 8. októbra.

Zahraničné správy:


Podľa správy Európskej komisie je Slovensko je z hľadiska ponuky budov medzi favoritmi o presídlenie Európskej agentúry pre lieky – EMA. Správa zhodnotila ponuky jednotlivých členských štátov uchádzajúcich sa o presídlenie dvoch agentúr EÚ z Londýna. Spomedzi 19 prihlášok sa Bratislava z hľadiska budov ocitla v skupine najpripravenejších kandidátov.
Keď šialenstvo, tak riadne. Talianske múzeum MuSa v Salo pri Gardskom jazere inštalovalo výstavu s názvom „Múzeum šialenstva – od Goyu po Bacona“ a jedným z vystavovaných exponátov je aj obraz od najväčšieho šialenca 20. storočia – Adolfa Hitlera. Olejomaľba, ktorou sa bývalý diktátor v mladosti hlásil na viedenskú umeleckú školu, sa nepáčila 40-ročnému Talianovi, ktorý zo zúrivosti na obraz zaútočil skrutkovačom. Našťastie pre majiteľa obrazu z Nemecka ho veľmi nepoškodil, Taliana už trestne stíhajú.
S ďalším „šialencom“ mali do činenia americkí policajti v štáte Wyoming. Keď ho zadržali v meste Casper na verejnosti silne pod vplyvom alkoholu, tvrdil, že sa vrátil v čase z roku 2048. Jeho „náladičku“ vraj spôsobili mimozemšťania, ktorí ho uniesli. Zároveň sa dušoval, že chce varovať Casperčanov pred mimozemšťanmi, ktorých návštevu majú očakávať už budúci rok. Je dosť pravdepodobné, že miesto mimozemšťanov videl v delíriu animovaných duchov – Casperov a chcel sa od radosti prepiť až do roku 2018, lebo pôvodne sa chcel z budúcnosti vrátiť až o rok.

Športové správy:


Dnes sa v piešťanskej Diplomat aréne začína basketbalový turnaj Východoeurópskej ligy. Na prvom turnaji B-skupiny Východoeurópskej ligy EEWBL sa okrem domácich basketbalistiek predstavia tímy Astana Tigers, Tsmoki Minsk a Hoptrans Sirenos.
Rozpis zápasov:
5. 10. (štvrtok)
16:00 Tsmoki Minsk – Hoptrans Sirenos
18:30 Čajky – Astana Tigers
6. 10. (piatok)
14:00 Tsmoki Minsk – Astana Tigers
16:30 Hoptrans Sirenos – Čajky
7. 10. (sobota)
10:00 Astana Tigers – Hoptrans Sirenos
12:30 Čajky – Tsmoki Minsk

Počasie:


Počasie na Slovensku dnes ovplyvňuje teplý front. Na západnom Slovensku má byť oblačno až zamračené s občasným dažďom. Najnižšie ranné teploty sa očakávajú 11 až 8 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň pri pošte, Poštová 3, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337301668, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Ľudmila Varcholová
Náhradný: MUDr. Peter Ondrus
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Magdaléna Gabrielová
Náhradný: MUDr. Terézia Talpašová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


DOM UNENIA
o 19.00 – balet
St. Petersburg balet – P. I. Čajkovskij: LABUTIE JAZERO
KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Be2Can 2017, 1. časť
Fantastická žena
Réžia: Sebastian Lelio. Dráma s nadžánrovým emancipačným príbehom, ktorá chce vzdorovať spoločenským stereotypom ku krutosti diskriminácie, ktorá mieri často na tých najzraniteľnejších. Marína, servírka a speváčka, a Orlando, starší muž, sa do seba zamilujú a plánujú spoločnú budúcnosť. Smrť Orlanda však všetko mení.
Čile/Nem./USA/Špan.-2017, MP 15, české titulky, 104 min. Vstupné: 3 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida