Hudobný tip: John Carpenter

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. septembra 2017, 14:03
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike Hudobný tip predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

John Carpenter prispel do kultúrneho dedičstva najmä filmami z prelomu 80. a 70. rokov, ktoré väčšinou sám ošetril nezabudnuteľnými soundtrackmi. Práve druhú spomenutú vlastnosť naplno rozvíja na svojich dvoch štúdiových albumoch, Lost Themes a Lost Themes II, vyskladaných na základoch nepoužitých soundtrackov.
Ako režisér má Carpenter výnimočne vyvinutý cit pre vizuál, presne komponované a načasované zábery so stopercentným účinkom. To sa odráža aj v jeho elektronických kompozíciách. Carpenterova hudba je veľmi atraktívnym a inšpiratívnym retrom. Syntetizátory poctivo vrstvia tajomné plochy a ohybné rytmy, skladby vytvárajú sústavnú zvukovú šnúru, vytvárajúcu priestor pre potenciálny príbeh.
Je len záležitosťou poslucháča, ako si v mysli interpretuje Carpenterove notové usporiadania a aké obrazy v jeho mysli vyvolajú. Lost Themes I & II podporujú našu fantáziu a predstavivosť, pri ich počúvaní môže byť každý režisérom svojej vlastnej kultovej snímky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín