Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. septembra 2017, 09:04
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, blížia sa významné výročia. Uplynulo 100 rokov od októbrovej revolúcie, ktorá priniesla istej časti sveta nové spoločenské usporiadanie.

Prvá svetová vojna bola príčinou viacerých udalostí. Práve v Rusku sa v jej priebehu formovali československé légie. Ich existencia a postoj dali politickým osobnostiam ako Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik politický podklad k vzniku Československa.
Po Slovensku prešiel nedávno legio-vlak, ktorý pravdivo informuje o význame československých légií. V Piešťanoch žilo niekoľko príslušníkov légií, ktorým som chcel vzdať hold za ich hrdinstvo. O rok oslávime ďalšiu storočnicu – vznik Československej republiky. Aj v mene hrdinov v uniformách československých légií by bolo správne vyhlásiť 28. október za štátny sviatok Českej republiky a Slovenska.
Prvé októbrové Podoby džezu predstavia kompletný program Bratislavských jazzových dní 2017. Po headlineroch jednotlivých koncertných večerov sa zoznámime s účastníkmi tak, ako ich privítame na pódiu Incheby.
Aj v džezovom kalendári sa stretáme so storočnicami slávnych hudobníkov. Americký bubeník, považovaný za najlepšieho v histórii, sa narodil 1. októbra 1917. Buddy Rich bol inovátorom hry na bicích nástrojoch a jeho hudbu v rozličných podobách si v nedeľu vypočujeme. Legendárny hráč na kontrabas Oscar Pettiford by sa dožil v týchto dňoch 95 rokov.
Uvedieme aj aktuality z domácej a zahraničnej džezovej scény – v Kursalone zahrá 29. septembra Middle European Quintet a v pondelok 2. októbra sa koná jamsession.
Podoby džezu na Rádiu Piešťany vysielame vždy v nedeľu o 20. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav