Nezamestnanosť v Piešťanoch na historickom minime

  • Spravodajstvo
  • 28. septembra 2017, 08:50
  • Autor:ÚPSVR Piešťany

Úrady práce vznikli na základe zákona SNR č. 444 z 29. októbra 1990 o zriadení úradov práce. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany, ktorý vedie riaditeľka PhDr. Zuzana Komárková, má zo 46 úradov práce na Slovensku aktuálne najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti – 2,42 percenta. Oproti sledovanému obdobiu minulého roka poklesla o 1,59 %. Miera nezamestnanosti na Slovensku je na úrovni 6,70 %.

Aj v dnešnej dobe si veľa ľudí myslí, že na úrad práce treba ísť len vtedy, keď je človek nezamestnaný. „Úrady práce sú orgánmi štátnej správy, ktoré vykonávajú svoju činnosť nielen v oblasti služieb zamestnanosti pre klientov. Klientom úradu môže byť každá osoba, ktorá sa pohybuje na trhu práce alebo sa na vstup na trh práce pripravuje,“ hovorí riaditeľka.
I keď prvoradou činnosťou je sprostredkovanie vhodného zamestnania nezamestnaným občanom, nesmie sa zabúdať ani na ďalšie dôležité aktivity úradu. „Úrady práce sú rozdelené na Odbor služieb zamestnanosti, Odbor sociálnych vecí a rodiny a Oddelenie služieb pre občana. Chceme byť záchrannou sieťou pre každého, kto si nevie pomôcť v rôznych životných situáciách. Naši zamestnanci sú tu pre každého, kto potrebuje pomoc alebo odbornú radu,“ vysvetľuje Z. Komárková.
S čím všetkým vám pomôžu na úrade? „Každé oddelenie zastrešuje určitú oblasť života človeka. Oddelenie služieb pre občana poskytuje služby všetkým, ktorí hľadajú zamestnanie alebo potrebujú vybaviť príspevky z oblasti štátnych sociálnych dávok (napríklad rodičovský príspevok, príspevok na pohreb) alebo pomoc v hmotnej núdzi. Ak zamestnávateľ vytvára nové pracovné miesta, môže sa obrátiť na našich zamestnancov oddelenia aktívnych opatrení trhu práce.
Finančnými príspevkami môžeme podporiť nielen zamestnávateľov, ale aj evidovaných nezamestnaných občanov. Mnoho ľudí ani len netuší, že môžu byť dobrovoľníkmi alebo vykonávať absolventskú prax, kde získajú praktické skúsenosti. Napríklad nástup do nového zamestnania môže byť najmä pre dlhodobo nezamestnaných ľudí náročným, najmä ak musia za prácou dochádzať. Aj takúto situáciu vie úrad vyriešiť prostredníctvom príspevku na dochádzku za prácou alebo príspevku na presťahovanie,“ objasňuje riaditeľka úradu.

PhDr. Zuzana Komárková.

„Citlivo vnímame ľudí, ktorí prídu na úrad a nevedia si poradiť v danej situácii. Naši poradcovia oddelenia poradenstva a vzdelávania poradia všetkým, ktorí prejavia záujem o poradenské služby. Môžu tiež využiť možnosť ďalšieho vzdelávania a dopĺňať si tak kvalifikáciu podľa potrieb zamestnávateľov nielen v našom regióne.“
Úrad práce rieši aj sociálnu situáciu jednotlivcov a rodín, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi. Im pomáha oddelenie hmotnej núdze, náhradného výživného a štátnych sociálnych dávok. Zamestnanci tohto oddelenia sú im pri riešení ich problémov nápomocní. „Náplň práce tohto oddelenia je veľmi rozsiahla. Nejde len o pomoc v hmotnej núdzi. Zamestnanci občanov ochotne informujú o príspevku pri narodení dieťaťa, prídavku a príplatku k prídavku na dieťa, rodičovského príspevku, príspevku na starostlivosť o dieťa, príspevkov v náhradnej rodinnej starostlivosti, príspevku na pohreb. V mesiaci september je dôležité, aby rodičia doručili na úrad práce potvrdenie o návšteve školy svojich detí, aby im bol vyplatený prídavok na dieťa,“ prízvukuje Z. Komárková.
K najzraniteľnejším skupinám našej spoločnosti patria deti a zdravotne postihnutí. „Je pre nás veľmi dôležité, aby sme venovali veľkú pozornosť tým, ktorí to naozaj potrebujú. Ťažko zdravotne postihnutým osobám sú poskytované príspevky na kompenzáciu nepriaznivého zdravotného stavu, lekársku posudkovú činnosť, tiež sa tu vystavujú preukazy ťažkého zdravotného postihnutia a parkovacie preukazy. Oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately chráni práva dieťaťa a poskytuje tiež psychologické služby,“ ukončuje svoje rozprávanie riaditeľka a dodáva, že nikto sa nesmie báť prísť na úrad práce, pretože každý problém sa dá vyriešiť, ak sa príde včas a o probléme sa rozpráva.
Detailné informácie o konkrétnych aktivitách jednotlivých oddelení úradu budeme postupne zverejňovať v ďalších vydaniach Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida