Čestné občianstvo udelili Janovjakovi in memoriam

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. septembra 2017, 08:09
  • Autor:vd

Minútou ticha sa v obci Ostrov začala slávnosť udelenia čestného občianstva in memoriam paralympionikovi Vladislavovi Janoviakovi, ktorý zomrel 5. mája tohto roka vo veku 47 rokov. Udelenie ocenenia schválilo obecné zastupiteľstvo 12. septembra.

Čestné občianstvo si V. Janovjak vyslúžil za dlhoročné vynikajúce výsledky v športovej činnosti v cyklistike a propagáciu obce na Slovensku aj v zahraničí. Listinu odovzdal starosta Jozef Tkácz Vladislavovým rodičom. Na slávnosti bola i cyklistova najbližšia rodina.
J. Tkácz v príhovore uviedol: „Štatút čestného občana sa udeľuje osobám, ktoré sa zvlášť významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zveľaďovanie obce, ochranu jej záujmov, vynikajúce tvorivé výsledky a významné výsledky v rôznych odvetviach. Jedno takéto odvetvie je aj športové, v ktorom mal Vladko Janovjak jedinečné a neopakovateľné výsledky. Je mi úprimne ľúto, že sme čestné občianstvo Vladkovi nestihli udeliť za jeho života. Nemalo by byť zabudnuté, čo dokázal. Obecné zastupiteľstvo sa rozhodlo udeliť štatút čestného občana in memoriam. Mrzí ma, že nemôžem toto čestné občianstvo udeliť Vladkovi osobne, ale som rád, že to môžem odovzdať vám, jeho najbližším. Ďakujem, že ste prišli, a prosím vás, berte to od nás ako naše prejavenie uznania a poďakovanie.“

Rodina prevzala listinu od starostu Ostrova.

V. Janovjak reprezentoval Slovensko na štyroch paralympijských hrách, naposledy v Riu de Janeiro 2016. Súťažil v pretekoch tandemov zrakovo znevýhodnených cyklistov. V Londýne 2012 vybojoval spolu s pilotom Robertom Mitošinkom bronzovú medailu v cestných pretekoch s hromadným štartom. Janovjakovi udelili 9. júna cenu in memoriam za rok 2016 za pôsobenie v duchu fair play. Cenu mu delil Klub fair play Slovenského olympijského výboru za účasti významných športových i politických predstaviteľov republiky. Cenu prevzal Janovjakov brat Anton.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav