Tréner Kravárik: Vždy budem svojim hráčom veriť

  • Šport / Ostatné športy
  • 13. septembra 2017, 01:41
  • Autor:sita/th

Desať odohraných setov, jediný víťazný. Bilancia, ktorá pre slovenských reprezentantov znamenala koniec na majstrovstvách Európy volejbalistov v Poľsku už po skupinovej fáze a predposledné 15. miesto v konečnom hodnotení.

Zverenci trénera Andreja Kravárika, rodáka z Piešťan, ktorých základným cieľom bol postup do play-off, v štetínskej B-skupine nezvládli podľa svojich predstáv úvodný kľúčový súboj proti Čechom. Favorizovaným Talianom a Nemcom už neuchmatli ani set.
V súboji proti Nemcom sa Slováci dvakrát dostali do koncovky, no nezužitkovali to. „Nemecko – polovičná zostava, pretože Grozer patrí medzi hráčov, ktorí môžu sami vyhrať zápas s akýmkoľvek súperom. Nenastúpil, bola to obrovská šanca pre naše družstvo, mohli sme ukázať, na čom sme tvrdo pracovali. Nehovorím, že sme to neurobili, urobili sme to, no chýbala tam dôslednosť, ktorá nás stojí takéto sety a zápasy. V určitých momentoch sme tiež nedodržali taktiku,“ povedal po stretnutí kormidelník slovenského tímu.

Chýba mentálny kouč


Kravárik naznačil, čo jeho zverencom chýbalo. „Chalani sú pripravení fyzicky aj technicky, no chýba človek, ktorý by im pomohol s hlavami. Som o tom presvedčený a budem apelovať aj na federáciu, aby sa tu takýto človek objavil. Ja môžem rozprávať ódy, báje o tom, ako sa trénovalo, no ak to nevieme predať, keď nevieme preniesť na ihrisko našu výbornú tréningovú jednotku, perfektnú, bez pokazených servisov dvadsať minút v kuse… to sú veci, pri ktorých sa vám zastaví rozum. Mentálny kouč, respektíve psychológ, určite. Nie je možné, aby niečo, čo nám funguje na tréningoch a v prípravných zápasoch, sme nevedeli odovzdať na šampionáte. Skúšali sme aj niečo také, je to však všetko narýchlo. Nie žeby som sa chcel ospravedlňovať, no trénerom som sa stal z noci na ráno. Nebol priestor na nejaké debaty. Toto je vec dlhodobejšia, preto hovorím, že budem apelovať na federáciu. Čaká nás ďalšia kvalifikácia, ktorá sa začne v januári. Nesmieme nechať nič na náhodu,“ skonštatoval Kravárik a dodal: „Samotný názov – majstrovstvá Európy – to sú ťažké slová, obrovský tlak. Družstvo stratilo pár skúsených hráčov ako Masný, Kmeť, Ogurčák. Je postupná výmena generácie a chlapci asi ešte nie sú stotožnení s tlakom, aký tu je. Musíme siahnuť po človeku, ktorý s týmto pomôže. Niektorí hráči nemajú kluby, v ktorých by prišli do styku s protihráčmi takýchto kvalít. Týmto chalanom treba pomôcť.“
Niekdajší reprezentant Slovenska a Grécka počas turnaja rotoval trojicu univerzálnych hráčov – Milana Bencza, Petra Mlynarčíka a Michala Petráša. „Každé družstvo má jedného hráča, ktorý je rozhodujúci. My ho nemáme. Ak ho nemáme, treba vždy hľadať optimálnu zostavu,“ uviedol Kravárik. „Určite mrzí to, že sme na turnaji neukázali, na čo máme. Nedovolím si tvrdiť, že ak by sme to ukázali, že by sme dnes boli na druhom mieste v skupine. Vízie pred šampionátom boli, samozrejme, iné. Ja však budem do poslednej chvíle veriť hráčom, ktorí podo mnou pracujú. Nikdy nebudem pesimista a nikdy nebudem vyhlasovať, že na niečo nemáme. Ak na niečo nemáme, tak sú to medaily z majstrovstiev Európy. Na to, aby sme hrali vyrovnané partie a pozreli sa do očí Čechom alebo Nemcom, na to máme,“ vyhlásil „Boco“.

Zodpovednosť berie na seba


Pätnásta priečka je najhorším výsledkom Slovenska na ME v histórii. „Beriem za to zodpovednosť rovnako, ako keby sme boli prví. Nebudem to alibisticky zakrývať, nehanbím sa za to. Zodpovednosť je na hlavnom trénerovi oveľa väčšia než pri asistentovi alebo hráčoch. Ubíjať sa depresiami, to určite nie. Potenciál tu je, s chlapcami treba pracovať, no najmä si musia uvedomiť, že je nevyhnutné pracovať sami na seba. Ja im budem veriť,“ povedal Kravárik a vzápätí sa vrátil k skôr spomenutému: „Ja viem, že samotný zápas je úplne iný než tréning. No keď dostanem chalanov na tréningu pod tlak, dostanú za úlohu dvadsať minút podávať, sú solení veľkými trestami za pokazený servis, v tréningu mi pokazia tri servisy za dvadsať minút, je tam kopec es a nedokážeme to potom preniesť do zápasu, tak to potom nie je o trénerovi, je to o psychológovi. A sme na začiatku.“
Štyridsaťšesťročný kouč prevzal reprezentáciu v závere mája a rád by na jej lavičke pokračoval. „Som veľmi optimistický tréner a vždy budem svojim zverencom veriť, aj keby som sa tu mal objaviť s 18-ročnými chlapcami. Pozitívna energia odo mňa bude vždy. Beriem na zodpovednosť, ako dopadli majstrovstvá Európy, v žiadnom prípade však nebudem chalanov zatracovať. Budem sa tešiť, ak naďalej s nimi budem môcť spolupracovať. To je otázka ďalších rokovaní. Ja mám určite chuť pokračovať. Asi bude zasadať reprezentačná rada, ktorá rozhodne. Ak by som mal pokračovať, budem sa tešiť. To, čo som nasľuboval pred ME, urobím, aby sa to na ďalších ME či MS podarilo,“ uzavrel po svojom premiérovom európskom šampionáte v úlohe hlavného trénera A. Kravárik.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava