Kompostáreň aj zberný dvor už budujú

  • Spravodajstvo
  • 12. septembra 2017, 11:13
  • Autor:Viera Dusíková

V priestoroch bývalého Zväzarmu na Žilinskej ceste v Piešťanoch, kde mali milovníci historických automobilov i motocykov výstavné priestory, sa od augusta pohybujú stavbári. Za rok tu má vzniknúť kompostáreň. Bližšie k letisku presunú aj zberný dvor.

Kúpeľné mesto tak na svojom okraji zabije dve muchy jednou ranou. Vybuduje prevádzky, ktoré jeho obyvateľom nie príliš voňajú a proti ktorým vzniesli petície. Jednu iniciovali v miestnej časti Kanada, druhú realizovali ľudia žijúci v blízkosti pôvodného zberného dvora.
„Práce sme začali v auguste, na dokončenie máme rok,“ povedal nám hovorca stavebnej firmy Euro-Štukonz Miroslav Juhás. Všetko ostatné drží akciovka v tajnosti. Nečudo, v minulosti bola prepojená s nechvalne známou firmou Euro-Building.
Mesto sa už totiž raz popálilo, a to pri rekonštrukcii kolonády, keď ani po opakovaných upozorneniach nedošlo k úspešnému ukončeniu prác spoločnosťou Euro-Building. Radnica musela v roku 2012 dodávateľa zmeniť. Treba veriť, že nič podobné sa už neudeje.

Kompostáreň i zberný dvor v číslach


Na realizáciu projektu kompostárne získalo mesto Piešťany nenávratný finančný príspevok vo výške 1,6 milióna eur. Samospráva sa bude na projekte podieľať spolufinancovaním v sume 85-tisíc eur.
V kompostárni sa bude zhodnocovať biologicky rozložiteľný komunálny odpad. Kapacita zariadenia má byť 4800 ton za rok, výstupom bude kompost v objeme približne 2880 ton ročne.
Mesto v súčasnosti vlastnú kompostáreň nemá, za odvoz a likvidáciu odpadu platí externej spoločnosti. Bioodpad odvážajú na skládku v Bernolákove, čo stojí približne stotisíc eur ročne. Vybudovanie kompostárne by preto v budúcnosti malo mať vplyv aj na zníženie poplatkov za komunálny odpad.
Cez operačný program Kvalita životného prostredia sa Piešťanom podarilo za ostatné mesiace získať viac ako tri milióny eur. Okrem projektu kompostárne nedávno uspel aj projekt vybudovania zberného dvora, na ktorý samospráva získala nenávratný finančný príspevok takmer 1,5 milióna eur.
Obe stavby vzniknú v priestoroch bývalého Zväzarmu na Žilinskej ceste a kúpeľné mesto tak získa nové centrum odpadového hospodárstva. Výstavba má byť dokončená do polovice roka 2018.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav