Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 30. augusta 2017, 08:41
  • Autor:pm

Leto by malo pomaly končiť, ale tento rok sa nám teploty stále vracajú. Na pár dní sa ochladí, a potom zase nastúpia tridsiatky.

Zrážok je málo a voda v našich riekach a priehradách stále klesá. Vodohospodári majú plné ruky práce. Musia udržať potrebný stav vody a z toho dôvodu vidíme nepravidelné klesanie a stúpanie hladiny. Ako na toto reagujú ryby?

Kolísanie hladiny a zábery rýb


Sila prúdu – tento faktor dokáže ovplyvniť výsledok lovu. Samotný prúd pri love neprekáža, dokonca by som povedal, že mám rád silnejší prúd. Ryby žijúce v riekach sú na toto zvyknuté a navyše v letných mesiacoch, keď je vo vode deficit kyslíka, takéto prúdiace miesta vyhľadávajú.
Okrem kyslíka donáša prúd potravu pre ryby. Skúsenosť mám takú, že najväčšia šanca na záber je vtedy, keď prúd zrazu zosilnie. Pravdepodobne sa dovtedy usadená potrava na dne pohne, čo vyvolá aktivitu bielych rýb a následne aj predátorov.
Prúd môže však aj negatívne ovplyvniť náš lov. Nie priamo tlak vody, ale nečistoty plávajúce vo vodnom stĺpci, prípadne na hladine. Častom sa stáva najmä po prívalových dažďoch, prípadne počas čistenia priehrad na rieke, že sa loviť nedá vôbec. Vtedy pláva po hladine všetko možné od automatických práčok až po obrovské stromy.
Takisto sa v prúde ťažko loví na jeseň, keď začnú vplyvom zníženia teploty vody odumierať vodné porasty a zachytávajú sa do šnúr či silonov. To je stav, keď by možno ryby aj brali, ale zo spomínaného dôvodu sa to nedá zistiť. Veľakrát som preto zmenil miesto. Je to pre rybára nepríjemná situácia, a preto mnohí z nás na riekach nelovia.
Malá voda – veľká voda – ďalší veľmi zaujímavý ukazovateľ. Je totiž rozdiel loviť za úplne malého stavu vody alebo stavu, keď sa rieka takpovediac vylieva z koryta.
Vo všeobecnosti na Váhu platí, že keď stúpa voda, stúpa aj aktivita rýb – kaprov i dravcov. Dokonca domáci odborníci majú na rieke označené kamene a neupustia od teórie, že záber sa nedostaví skôr, ako voda nedosiahne po kameň. A často im to vychádza.
Pri stúpajúcej hladine sa voda dostáva do pobrežných partií a zalieva malé zátoky. Sem sa potom sťahujú rybky, za nimi bolene a sumce. To znamená, ak prídem k rieke a vidím vysokú hladinu a je predpoklad, že sa to za 24 hodín nezmení, umiestňujem svoje systémy bližšie k brehu.
Nepoznám dôvod, prečo sa pri stúpajúcej hladine zvyšuje aktivita rýb, ale zákonite sa tým určite zvyšuje aj tlak vody na ich bočnú čiaru. Tento veľmi citlivý orgán zaznamenáva všetky zmeny. Podľa neho ryba vycíti zmenu počasia, tlaku vzduchu a pod.
Celkovo by som to zhrnul vychádzajúc z vlastných skúseností nasledovne. Najvhodnejšie podmienky pre lov sú vtedy, keď je hladina vysoká, prúd mierny a takýto stav trvá zopár dní, prípadne voda mierne stúpa. Hlavne, aby sa to nemenilo každú hodinu.
Nie je nič horšie, ako keď si večer uviažem pri brehu čln a do rána zmizne voda a loďka visí z brehu do vody. Ale stalo sa to aj opačne. Zaspal som a zobudil sa po pás vo vode. Jednoducho a krátko, časté kolísanie hladiny nemá na ryby priaznivý vplyv.

Deti ulovili množstvo krásnych kaprov.

Mladí rybári na prázdninách


Letné prázdniny si deti naplno užívajú aj pri rybolove. I tento rok navštívili deti z nášho regiónu vodnú nádrž na Dubníku pri Starej Turej. Počas deviatich dní sa venovali hlavne lovu kaprov naťažko, ale zároveň trénovali lov rýb deličkou, prívlačou alebo aj na feeder. Viacerí si z nich spravili osobné rekordy. Veď chytiť za takú krátku dobu 20 kaprov s veľkosťou od 80 do 88 centimetrov sa podarí málokedy.
Deti, samozrejme, za to vďačili nielen dobre zarybnenej vode, ale aj tomu, že mohli testovať boilies, pelety, ako i rôzne dipy či arómy. Najviac kaprov sa pochytalo na jahodové Duo Pipe. Bolo to trochu prekvapujúce, ale jahodovú arómu jednoducho kapry milujú. Najväčšieho kapra chytil Jozef Vavro z Chtelnice na cesnakové boilies od firmy Radical – VampíreGorlíc. Tento 20-milimetrový boilies ešte pred nahodením namáčal do cesnakového boilies a prášku VampíreGorlíc.
Na prívlač bola chytená asi najkrajšia ryba stanovačky, 16-centimetrová slnečnica. Niektoré deti túto rybu videli prvýkrát a s krikom sa prišli pochváliť svojmu vedúcemu DRK Jaroslavovi Helerovi, lebo si mysleli, že je to morská ryba. ©
Najväčšiu rybu výpravy chytil 120 cm vysoký Chtelničan Alex Piešťanský. Tomu sa podarilo uloviť 108 cm sumca! Krátky zostrih zo stanovačky si môžete pozrieť aj na internete v Rybárskej Televízii č. 28/2017.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek