Organové dni aj s nemeckým géniom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. augusta 2017, 07:04
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Milovníci hry na organe si opäť prišli na svoje. V auguste odštartoval už 18. ročník festivalu Organové dni v Piešťanoch, pričom v utorok 22. augusta sa za nástroj posadil aj jeden z organizátorov podujatia Stanislav Šurin.

I tento rok sa začali Organové dni v kostoloch, pričom prvý koncert sa uskutočnil v evanjelickom kostole a druhý v Kostole sv. Štefana. „Posledné roky sa nám táto spolupráca veľmi osvedčila. Vždy je v kostoloch výborná účasť a koncerty bývajú spojené s ich sviatkami,“ uviedol spoluorganizátor S. Šurin. Ten si zahral prvý koncert v rámci festivalu uskutočnený v Dome umenia. „Program robím už dlho s kolegom z Berlína, Helmutom Hauskellerom. Ten patrí k najvýznamnejším hráčom na panovej flaute v Nemecku, venuje sa tomuto umeniu už dlho, vyrába si nástroje sám,“ prezradil organista. Spoločne s nemeckým virtuózom už s projektom navštívili niekoľko európskych krajín, napr. Poľsko, Francúzsko.
Spolupráca pritom vznikla úplnou náhodou, keď S. Šurina pozvali do Poľska zahrať koncert s hráčom na panovej flaute a toho zasa pozvali s tým, že príde akýsi organista zo Slovenska. Odvtedy sa tešia úspešnej spolupráci. „Je to pravdepodobne najúspešnejší projekt, aký som kedy robil. Striedajú sa závažné skladby s takými, ktoré sú ľúbivé uchu,“ prezradil organista. Koncert pritom obsahuje transkripcie z obdobia baroka, modernú tvorbu, skladby napísané priamo pre flautistu a na záver folkovú časť, teda upravené ľudové melódie predovšetkým z Rumunska, Južnej Ameriky či Írska.
V rámci Organových dní ešte minulý týždeň zahral aj tradičný účastník festivalu, Američan David di Fiore. Posledné predstavenie sa uskutoční v utorok 5. septembra o 19. hodine, keď za nástroj v Dome umenia zasadne estónska hudobníčka Ines Maidre-Aarvik.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav